Christian Vandenabeele

‘Met clubs die niet weten van welk hout pijlen te maken, is het Belgisch voetbal zeker niet gediend’

Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Suning Commerce Group, eigenaar van onder meer Inter Milan, plant een overname van Excel Mouscron. Hoezo?

De Italiaanse sportkrant La Gazetto dello Sport schrijft dat Suning Commerce Group Excel Mouscron zal overnemen.

De Chinese retailreus wil een internationaal voetbalecosysteem opzetten en is intussen al eigenaar van de Chinese eersteklasser Jiangsu Suning FC én kocht vorige zomer ook zeventig procent van de aandelen van Inter Milan (voor 280 miljoen euro).

Het plan is om nu ook Excel Mouscron en de Portugese tweedeklasser Gil Vicente aan hun imperium toe te voegen. De Belgische competitie biedt het voordeel dat er geen beperking is op het aantal buitenlanders en in Portugal kunnen Brazilianen snel genaturaliseerd worden.

Netwerk

Bij de plannen van Suning is Kia Joorabchain betrokken.

Pinhas 'Pini' Zahavi
Pinhas ‘Pini’ Zahavi© Belga Image

De Iraans-Britse investeringsmanager is een goeie vriend van de grote internationale spelersmakelaar Pini Zahavi. Die laatste is samen met Fali Ramadani, een andere internationale spelersmakelaar, de man achter de Maltese investeringsmaatschappij die anderhalf jaar geleden negentig procent van de aandelen van Excel Mouscron kocht. In de raad van bestuur van de Belgische club is hij vertegenwoordigd door zijn familieleden Gil en Adar Zahavi. Pini Zahavi is een vertrouweling van Roman Abramovitsj, de Russische eigenaar van de Engelse topclub Chelsea.

Fali Ramadani, die vloeiend Italiaans spreekt, is onder meer goed thuis bij Inter en zijn sportief directeur Pietro Ausilio.

Kia Joorabchain, gehuwd met een Braziliaanse advocate, is kind aan huis bij de Braziliaanse topclub Corinthians. Daar werkte hij overigens samen met Humberto Paiva, de Braziliaanse ex-spelersmakelaar die in Moeskroen in het management van de club Pini Zahavi vertegenwoordigt als een van de twee sportief directeurs. De andere sportief directeur is ex-spelersmakelaar Yuri Selak, een Kroatische Belg die gelieerd is met Fali Ramadani.

Licentie

Met clubs die niet weten van welk hout pijlen te maken, is het Belgisch voetbal zeker niet gediend

Een overname door Suning zou voor de licentiecommissie duidelijkheid kunnen scheppen over de eigendoms- en kapitaalstructuur van de club. Dat is aangewezen. Vorig jaar kwam de proflicentie van de Henegouwers zwaar in het gedrang. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport stelde toen in het licentiedossier enkele onrustwekkende aspecten vast, maar meende _ tot onbegrip van velen _ dat dit onvoldoende was om te oordelen dat Excel Mouscron geleid wordt door makelaars.

Middelen

Aan financiële middelen ontbreekt het Suning niet. Op een miljoen meer of minder lijkt het niet te komen. Volgens de Italiaanse voetbalsite Calciomercato is de Chinese holding bereid 129 miljoen euro te betalen om de Franse international Antoine Griezmann van Atletico Madrid naar Inter te halen. Het lijdt geen twijfel: als de Chinezen Excel Mouscron willen kopen, zal niemand hen daarvan weerhouden.

Overleven

Excel Mouscron zelf is sinds zijn faillissement in 2010 afhankelijk van buitenlandse investeringen. Voorzitter Patrick Declerck verwoordde het bij de start van het seizoen in Sport/Voetbalmagazine als volgt: “Zonder buitenlandse investeerders vrees ik dat we koeien op ons veld mogen zetten.”

Pini Zahavi, een Israeliër met een flat in Tel Aviv en in Londen, en Fali Ramadani, een Macedoniër met Albanese roots die in Berlijn en op Mallorca leeft, hielpen de club tot nu toe via hun internationale netwerk goedkoop aan spelers. Maar voor het tweede opeenvolgende seizoen reikt de ploeg niet boven de degradatiestrijd uit. Het blijft voor Excel Mouscron, momenteel allerlaatste in de Jupiler Pro League, op alle vlakken overleven.

Plannen

De vraag is nu: wat is Suning van plan met Excel Mouscron?

Is het de bedoeling om er een buitenlandse enclave van te maken? Of wil het effectief het voetbal in de regio diepgaand helpen ontwikkelen via onder meer investeringen in het jeugdcentrum Futurosport?

Dat laatste zou goed nieuws zijn. Want met clubs die niet weten van welk hout pijlen te maken, is het Belgisch voetbal zeker niet gediend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content