‘Misschien is het mislopen van Trebel niet eens zo slecht voor Gent’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met AA Gent – Charleroi hervat dit weekend de Jupiler Pro League na een korte winterbreak. Hoe zullen de teams eruit zien? Wie versterkte zich, wie is verzwakt? En welke transfers mogen we nog verwachten? We vroegen het aan Frédéric Vanheule, die voor Sport/Voetbalmagazine de wintermercato op de voet volgt.

Dé transfer tot dusver van deze mercato is die van Adrien Trebel, door Anderlecht voor de neus van AA Gent afgesnoept bij Standard. Zijn ze die opdoffer bij Gent al te boven?

Frédéric Vanheule: “Gent was tot nog toe één van de bedrijvigste ploegen tijdens de transferperiode. Je voelt dat de nervositeit groot is, nu ze uit de beker liggen en niet in de top zes staan. De Europese confrontatie met Tottenham moet je eerder bekijken als een galamatch, alles staat in het teken van playoff 1. Hein Vanhaezebrouck wou er in dat opzicht heel graag Trebel bij, maar misschien is het mislopen van zijn transfer niet eens zo slecht voor Gent. Ik vraag mij af of die met zijn gedrag wel in die brave kleedkamer zou passen, al zou de Fransman met zijn gezonde agressiviteit en verticaliteit op het veld zeker voor een meerwaarde kunnen zorgen.

“Wat de nieuwkomers betreft is het gevaarlijk uitspraken te doen, want de meesten zag je nog in actie. Van Birger Verstraete weet je wel dat hij het systeem snel zal oppikken, bij Kortrijk had hij met Karim Belhocine een discipel van Vanhaezebrouck als trainer. Verdediger William Troost-Ekong werd opgeleid in Engeland en was vorig seizoen aanvoerder bij zijn club in Noorwegen, die zou toch leiderschap moeten kunnen brengen. Zeker nu Gent Nielsen liet vertrekken, zal hij meteen in de basis gedropt worden. Maar het is duidelijk dat de club nog op een grote vis aast om het middenveld te versterken. Odjidja zou gezien zijn Gentse achtergrond een logische optie zijn, maar is hij wel aanjager genoeg? Het zal in ieder geval niet makkelijk zijn om in die laatste dagen van de mercato nog een grote naam te strikken.”

Welke ploegen hebben zich versterkt?

Lex Immers
Lex Immers© Belga Image

Frédéric Vanheule: “Club Brugge heeft net als vorige winter goed ingekocht. Met Lex Immers haalden ze een kloon van Ruud Vormer, iemand die grinta brengt en een cultfiguur kan worden. Met Helibelton hebben ze net op tijd een vervanger voor de geblesseerde Van Rhijn. Club heeft zijn wisselmogelijkheden netjes uitgebreid, zeker nu ook de rechtsvoetige Cools op links het De Bock lastig kan maken.

“Bij Anderlecht kan Trebel een meerwaarde betekenen, zeker in de eerste weken zal hij belangrijk zijn, zolang Kara op de Africa Cup zit. Ik verwacht dat Dendoncker in eerste instantie een rijtje zakt, om dan later met Trebel op het middenveld te spelen en Tielemans een rij hoger te laten dirigeren. Ook Genk lijkt onder de nieuwe trainer Stuivenberg meteen het juiste ritme gevonden te hebben. Ze zijn wel Ndidi kwijt, maar offensief hebben ze met Schrijvers en Naranjo nóg een paar troeven erbij.

“En ik vind dat Charleroi met Harbaoui en Remacle een goede zaak deed. Ze scoorden moeilijk en hadden geen doublure voor Pollet, dan is een type als Harbaoui heel nuttig. Het zal in ieder geval knetteren met Felice Mazzu, toch een vurige coach, maar misschien kan hij de ex-topschutter wel weer voldoende prikkelen.”

En welke ploegen komen verzwakt aan de aftrap bij deze competitieherneming?

Frédéric Vanheule: “Waasland-Beveren, Moeskroen en Standard. Waasland-Beveren zal het zonder Schrijvers -betrokken bij zestig procent van de doelpunten- zeer moeilijk krijgen. Gelukkig voor hen hebben ze toch al een voorsprong van zeven punten op rode lantaarn Moeskroen. Moeskroen zelf blijft een vreemd geval, ze staan laatste, halen drie nieuwelingen, maar allemaal spelers met een groot vraagteken achter. Zoals Dino Arslanagic, die net zes maanden op de bank zat bij Standard, je kunt moeilijk verwachten dat die er meteen zal staan. En bij Standard zijn ze al Trebel kwijt en kan de situatie van Belfodil nog compleet veranderen. Dat zou een serieuze aderlating zijn en ze staan al niet te best gerangschikt. Het wordt lastig voor hen om PO1 te halen, denk ik.”

Lukasz Teodorczyk
Lukasz Teodorczyk© Belga Image

“Ik ben ook wel benieuwd naar wat er nog rond Teodorczyk kan of zal gebeuren. Anderlecht en hij laten wel uitschijnen dat hij zeker blijft. Maar iemand die zo vlot scoort, is altijd grof wild op de transfermarkt. En wat als er straks een gigantisch bod komt?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content