Jacques Sys

‘Misschien kan Youri Tielemans zich het best spiegelen aan Kevin De Bruyne’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Hoofdredacteur Jacques Sys van Sport/Voetbalmagazine gelooft niet dat Anderlecht zijn goudhaantje nog een seizoen in Brussel kan houden.

Dat Anderlecht vorige week donderdag met een halve invallersploeg aantrad in de Europa League devalueert in wezen deze competitie, al jaren een flauw afkooksel van de Champions League. Na de onverwachte 2-0-zege staat de deur naar de volgende ronde open, maar het is de vraag of iedereen in het Astridpark daar wel zo enthousiast over is. In deze competitie moet de focus gelegd worden op play-off 1. Dat lijkt ten koste te gaan van Europese aspiraties. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Niet zomaar vragen topclubs een herziening van de huidige competitieformule met 40 wedstrijden. Om zich beter op het Europees voetbal te concentreren. Maar de vraag is of die er ooit komt. En vooral wanneer.

Veel wat in dit land moet gebeuren belandt op de trein der traagheid. De nieuwe soap rond het Eurostadion is daar een voorbeeld van. Nieuwe voetbalstadions blijven een moeilijke materie in dit land en zitten gevangen in tal van (politieke) spinnenwebben. Er worden interne oorlogen uitgevochten die niemand vooruithelpen. Of Anderlecht zich echt uit dit dossier gaat terugtrekken dan wel wat druk zet, moet worden afgewacht. Intussen is het twee en een half jaar geleden dat de UEFA drie groepswedstrijden en een achtste finale van het EK 2020 aan Brussel toewees. Niets is er sindsdien opgeschoten. Net zoals bijvoorbeeld ook in Brugge de eerste steen nog gelegd moet worden. Meer dan tien jaar nadat de plannen voor een nieuw stadion daar werden ontvouwd.

Met veel gretigheid voetbalde Anderlecht zondag in Oostende. Er werd achteraf in de ton van de superlatieven gegrabbeld om de twee wereldgoals van Youri Tielemans te omschrijven. Veel lyriek stak er in alle teksten en ergens werd Tielemans al aan Real Madrid gekoppeld.

Misschien kan Youri Tielemans zich het best spiegelen aan Kevin De Bruyne

De middenvelder heeft dit seizoen veel vooruitgang geboekt. Hij slaagde er vooral in om stabiliteit in zijn prestaties te leggen. Tielemans laat zich meer in het spel betrekken en is beslissender dan ooit. Dat hij Anderlecht in Oostende over de streep trok op een moment dat de ploeg even naar adem hapte, is daar illustratief voor. Tielemans valt voor Anderlecht moeilijk te houden. Het zal er voor hem op aankomen op het juiste moment de juiste stap te zetten. Meteen naar de Europese top? Misschien kan Tielemans zich het best spiegelen aan Kevin De Bruyne en via tussenstations aan zijn verdere ontwikkeling werken.

Voor triomfalisme zorgde de uitstekende prestatie van AA Gent vorige week tegen Tottenham. Als er donderdag in het mythische Wembley wordt gestunt, geeft dat de club verder internationale uitstraling. Maar veel belangrijker is het halen van een ticket in play-off 1. Het gelijkspel op Standard bracht de Buffalo’s amper vooruit. Steeds weer schuiven en puzzelen is het voor Hein Vanhaezebrouck. Sinds de Buffalo’s in 2015 kampioen werden zijn er 31 transfers gedaan.

Spanning zal deze reguliere competitie tot de laatste speeldag bieden. Clubs die een paar weken geleden nog uit de running bleken, zoals KV Mechelen na een zes op vijftien, scharen zich nu weer bij de top zes. Wisselvalligheid is de rode draad doorheen deze competitie. Als KV Mechelen play-off 1 haalt, zou dat de eerste keer zijn dat een club uit de provincie Antwerpen daar geraakt.

Alleen over de degradatiestrijd lijkt het doek te zijn gevallen. Excel Mouscron oogstte wat er werd gezaaid: het groeide de afgelopen jaren uit tot een club zonder identiteit en voedingsbodem. Het speelt zijn wedstrijden in een leeg en kil stadion. Straks wacht de laatste een lange periode zonder inkomsten: tussen de laatste competitiewedstrijd, op 12 maart, en de start van het kampioenschap in eerste klasse B, in het weekend van 5/6 augustus, liggen net geen vijf maanden. Je blijft je afvragen wie zoiets ooit heeft bedacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content