‘Moedig van KV Mechelen om Yannick Ferrera een nieuwe kans te geven’

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de trainerswissel bij Standard, de gemiste start van Club Brugge en het nieuwe Anderlecht.

Aleksandar Jankovic debuteert als Standardcoach met een knappe 2-0 zege tegen Genk en KV Mechelen kondigt enthousiast de komst van Yannick Ferrera aan. Iedereen tevreden met die trainerswissel?

Jacques Sys: “In eerste instantie wel, maar dat moet je toch op langere termijn bekijken. Blijft dat enthousiasme? Het is alom geweten dat een nieuwe trainer altijd voor een nieuwe impuls zorgt op korte termijn -spelers willen de nieuwe baas imponeren. Maar bij Standard bleek het gebrek aan mentale sterkte net een probleem in het voorbije jaar, slaagt Jankovic er in om dat te veranderen? Hij is een goeie trainer, maar een palmares heeft hij niet en ook bij KV Mechelen slaagde hij er niet in om het team naar PO1 te leiden… wat toch de bedoeling was. De 2-0 tegen Genk was zeker en vast een goede generale repetitie, en met Belfodil heeft hij voorin de kwaliteit die Ferrera ontbrak, maar dat vraagt om bevestiging.”

“Wat KV Mechelen betreft, vind ik het moedig van hen dat ze Yannick Ferrera de kans geven zich te rehabiliteren. Het is een goede match. Ferrera geldt als de nieuwe kroonprins onder de Belgische trainers, iemand met durf en potentieel, hij springt er toch wat uit in het trainersgild -dat voor de rest veel eenheidsworst produceert. Bij Mechelen komt Ferrera in een rustig klimaat terecht, bij een club met mogelijkheden en met een bestuur dat hem vertrouwen schenkt. Heel anders dan bij Standard dus, waar hij ondanks de moeilijke werkomstandigheden toch zijn waardigheid behield. Ik hoop dat Ferrera deze kans grijpt om zich verder te ontwikkelen als trainer en zijn potentieel te benutten. Ik verwacht van hem dat hij vernieuwend is. En later komt dan wel vanzelf weer de kans om het hogerop te proberen.”

Club Brugge start het seizoen met een 7 op 18. Zonder meer ondermaats voor een regerend landskampioen. De Champions Leaguecampagne wordt dan als excuus ingeroepen. Terecht en begrijpelijk die focus op het kampioenenbal of moet Michel Preud’homme kordater ingrijpen?

Jacques Sys: “Die focusverslapping is in mijn ogen onbegrijpelijk. Die 0 op 9 buitenshuis dateert niet enkel van afgelopen week, maar van ruim voor dat eerste CL-duel tegen Leicester, dat kan en mag absoluut niet meespelen. Van een goed betaalde profvoetballer mag je verwachten dat hij élke wedstrijd gemotiveerd aan de aftrap verschijnt. Bovendien is de kampioenenploeg nagenoeg ongewijzigd gebleven en zijn de automatismen dus dezelfde, hoe kan het dan zo vierkant draaien? Dat er dan gewezen wordt naar een logische decompressie na de titel vind ik iets te makkelijk. Het probleem is natuurlijk dat er door ons play-offsysteem ondanks die 7 op 18 helemaal niets aan de hand is. Dat gebrek aan passie en regelmaat irriteert Michel Preud’homme, maar je krijgt steeds meer het gevoel dat hij zich constant herhaalt. Dat is toch lichtjes onrustwekkend. Nu goed, tegen Leicester volgt weer een heel andere wedstrijd en het is goed mogelijk dat Club daar scherp voor de dag komt. Die CL-hymne door het stadion horen galmen voor de aftrap, dat zorgt voor een aparte sfeer. Bovendien is Leicester City momenteel ook niet de ploeg in vorm.”

Het new look Anderlecht imponeerde -vooral offensief- in de tweede helft tegen Charleroi. Heeft paars-wit eindelijk het juiste spoor gevonden?

Jacques Sys: “Ook daar weer: dat zal moeten blijken. Al te vaak worden op basis van negentig minuten voetbal -in dit geval zelfs maar 45 minuten goed voetbal- verregaande conclusies getrokken. Stanciu bewees dat hij een meerwaarde kan zijn voor de Belgische competitie en Hanni is zonder meer een goede aankoop, maar in het verleden heeft Anderlecht ook zeer sterke wedstrijden gespeeld en liepen er met Defour en Praet zeker geen mindere voetballers rond dan nu. En toch telkens weer herviel Anderlecht in die wisselvalligheid, kenmerkend voor het huis. Onsterfelijk wordt de trainer die paars-wit elke week kan laten renderen. Anderlecht toonde tegen Charleroi eens te meer zijn rijk potentieel, maar wat tegen Genk volgend weekend?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content