Moeskroen krijgt proflicentie van BAS

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Na Antwerp heeft ook Excel Mouscron zijn slag thuis gehaald voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Dat is slecht nieuws voor Westerlo.

Midden april weigerde de Licentiecommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB) een proflicentie toe te kennen aan Excel Mouscron, en veroordeelde de club zo tot de hoogste amateurklasse. De Henegouwse club tekende daarop beroep aan bij het BAS, verdedigde vrijdag zijn dossier en legde extra bewijsstukken neer in een poging aan te tonen dat de club niet (meer) in handen is van makelaars.

Vijf dagen na de zitting kwamen de drie arbiters nu tot de beslissing om Moucron een proflicentie toe te kennen. Het is nog maximaal tien dagen wachten op de motivering van het BAS.

Makelaar

Het BAS moest zich uitspreken over de banden van Mouscron met het Maltese bedrijf Gol Football Malta en het Cypriotische Latimer International. Mouscron werd in 2015 overgenomen door Gol Football Media, het bedrijf van de Israëlische spelersmakelaar Pinus Zahavi. Omdat de KBVB verbiedt dat voetbalclubs in handen zijn van makelaars, werd Moeskroen een jaar later doorverkocht aan Latimer, het bedrijf van Pinus’ broer Adar Zahavi. De Licentiecommissie oordeelde op basis van akkoorden tussen beide bedrijven dat een leningsovereenkomst van Latimer aan Mouscron gefinancierd wordt door Gol Football. Daardoor mocht die financiële middelen volgens de Licentiecommissie niet mee opgenomen worden bij de beoordeling van de continuïteit van de Henegouwse club en werd de proflicentie ook niet toegekend. (Belga)

Tevreden

Bij de club reageren ze uiteraard opgelucht. ‘We hadden alle vertrouwen in ons dossier en in een goede afloop. De club is heel tevreden met deze correcte beslissing. Moeskroen is heel gelukkig dat het zijn avontuur op het hoogste niveau kan voortzetten in samenwerking met zijn supporters, partners en vrijwilligers’, luidt de reactie. ‘Moeskroen kan nu eindelijk in alle rust de voorbereiding voor het volgende seizoen afronden. We starten met de campagne voor de abonnementenverkoop en de bekendmaking van de resultaten van onze supportersenquête.’

Westerlo degradeert

Voor Westerlo en Lommel United is de beslissing van het BAS slecht nieuws, zij degraderen naar respectievelijk de Proximus League (1B) en de eerste amateurklasse.

Mouscron verzekerde zich op de slotspeeldag van de reguliere competitie sportief van het behoud in de Jupiler Pro League, en dat ten koste van Westerlo. De troepen van coach Mircea Rednic gaven na een zeldzame reeks van twee overwinningen (tegen Standard en KV Kortrijk) de rode lantaarn in extremis door aan de Kemphanen.

Derde jaar op rij

Het is al het derde jaar op rij dat Mouscron zijn licentie behaalt via het BAS. Vorig jaar gebeurde dat na een gezamenlijke klacht van de toenmalige degradant OH Leuven, STVV en Westerlo. Het drietal claimde toen dat de Henegouwse club bestuurd werd door een groep spelersmakelaars en tekende beroep aan tegen het advies van de Licentiecommissie. In 2015 waren het SK Lierse en Cercle Brugge die in beroep gegaan waren tegen de beslissing van de Licentiecommissie om Mouscron een proflicentie toe te kennen. Ook toen gaf het BAS goed nieuws aan ‘les Hurlus’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content