N-VA wil bouwvergunning voor Eurostadion blokkeren

24/01/17 om 05:14 - Bijgewerkt om 10:02

Bron: Belga

Regeringspartij N-VA wil dat de bevoegde Vlaamse overheidsdienst de bouwaanvraag voor het Eurostadion op parking C van de Heizel blokkeert.

N-VA wil bouwvergunning voor Eurostadion blokkeren

Axel Ronse (N-VA), Vlaams parlementslid © BELGA

Dat schrijft De Tijd.

Die beslissing ligt in principe bij de gemeente Grimbergen, maar Vlaanderen speelt toch een sleutelrol in de besluitvorming. Als de administratie een negatief advies geeft, is Grimbergen verplicht dat te volgen en de bouwvergunning te weigeren. Het gevolg is een nieuwe vertraging, waardoor het uitgesloten lijkt dat de projectontwikkelaar Ghelamco zijn deadline voor de start van de werken, deze zomer, nog haalt.

'Ongelofelijke truken'

De N-VA steekt niet weg dat er vanuit Vlaanderen een negatief advies moet komen omdat de bouwaanvraag strijdig is met de afspraken in het ruimtelijk bestemmingsplan. 'De bouwheer Ghelamco haalt ongeoorloofde truken uit om onder de maximaal toegelaten oppervlakte van 50.000 m2 voor recreatie te blijven', zegt Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA).

Ghelamco is niet onder de indruk van de kritiek. 'Wij horen ook de geruchten dat iedereen ermee wil stoppen. Maar er is nog altijd constructief overleg met Anderlecht. Wij hebben opdracht gekregen een stadion te bouwen, waar draagvlak voor is', reageert Ghelamco-bestuurder Philip Neyt.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) lijkt niet zo opgezet met de uitspraken van coalitiepartner N-VA over de bouwvergunning. 'Dit is een privaat initiatief, waarbij een vergunning wordt gevraagd. Die aanvraag moet volgens de regels worden beoordeeld. De politiek moet niet op voorhand positieve of negatieve commentaren geven', zegt de CD&V-minister in een reactie aan Belga.

Ronse ziet het probleem niet. 'Als parlementslid heb ik het recht om minister Schauvliege op te roepen om advies te geven aan Grimbergen. Dit dossier heeft een grote impact op Vlaanderen. Het is ook mijn recht als parlementslid om een mening te hebben en die te verkondigen. De bouwaanvraag lijkt me strijdig met de voorschriften. Duizenden Vlaamse ondernemers volgen die secuur. De lat moet voor iedereen gelijk, ook voor Eurostadion', aldus Ronse.

Lees meer over:

Onze partners