‘Niemand in België gaat zo vaak over zijn rechtstreekse tegenstander’

© belgaimage

Als een afscheidsinterview wil hij dit liever niet bestempelen, maar rechterflankspeler Thomas Foket (22) wil graag enkele zaken verduidelijken. ‘Ik wil het beste voor alle partijen.’

Tijdens het interview op het oefencomplex van AA Gent wordt Thomas Foket tot tweemaal toe weggeroepen. Terwijl de Japanse international Yuya Kubo rustig naar muziek luistert via zijn smartphone, veert de Brusselaar recht wanneer coach Hein Vanhaezebrouck in het Engels roept dat er over vijf minuten een vergadering staat gepland. Gelukkig neemt de uiteenzetting van de West-Vlaamse coach amper een kwartiertje in beslag, waardoor de bescheiden rechterflankspeler – een bord met vis en wat orzo in de hand – toch nog de tijd krijgt om zijn betoog af te ronden. Tot Rob Schoofs komt melden dat het tijd is om te vertrekken voor een partijtje padel. ‘Een alternatieve trainingsvorm, dat doen we altijd na een mindere prestatie’, knipoogt Foket.

Nog completer

Foket, die vijf jaar geleden door AA Gent gratis overkwam van vierdeklasser Dilbeek Sport, oogt bijzonder ontspannen. We maken met hem de balans op van het afgelopen seizoen.

‘Eigenlijk ben ik best wel tevreden. De Rode Duivels, dat was fantastisch, vroeger dan verwacht en daarom onverhoopt. We deden het Europees goed, ik speelde opnieuw veel – ook al lijkt dat door mijn geringere inbreng in play-off 1 niet zo – en AA Gent toonde aan dat het zijn plaats verdient aan de Belgische top. Ik werd nog completer, want ik schaafde mijn grootste werkpunt bij: leren denken en reageren als verdediger. In principe bezet ik een positie waar ik me eerder defensief dan offensief moet oriënteren. Ik bouw nu iets meer zekerheid in, werd fysiek sterker en vergrootte mijn basismogelijkheden. Er zit een grotere constante in mijn spel.

‘Na het kampioenenjaar waarschuwde de coach me: aangezien we zouden meedoen aan de CL, moest ik krachtiger worden. Op topniveau is dat belangrijk. Ik kreeg wat meer body. (grijnst) Mijn benen werden alleszins steviger, en ook over mijn bovenlichaam kan ik niet klagen.

‘Om te verbeteren, moet je veel spelen. Want daardoor krijg je meer ervaring en ga je situaties beter aanvoelen. De goede verdedigers, zoals die van Juventus, dat is zestig procent routine en de rest is snelheid en kracht. Zo ga je situaties sneller herkennen, het spel beter lezen.

‘Ik weet van mezelf hoeveel potentieel ik heb en welke afstanden ik telkens overbrug per wedstrijd. Dat juiste overzicht bewaren, die zuivere laatste pass, de keuze om zelf te schieten of af te leggen, het moet perfect zijn. Soms denk ik nog te veel na, maar moet ik sneller – zoals in de CL op Valencia – de ingeving van het moment volgen. Anderzijds: er is volgens mij niemand in België die zo vaak over zijn rechtstreekse tegenstander gaat en altijd in de zestien meter komt. Ik moet sowieso meer naar doel trappen. Daar probeer ik op te letten. In mijn eerste seizoen deed ik het één keer, tegen Charleroi, en het was meteen een doelpunt.’

Streven naar zekerheid

‘Mijn contract loopt nog tot 2018 en ik koos ervoor om niet bij te tekenen tot 2019. Eerlijk gezegd begrijp ik al die commotie daarrond niet zo goed. Ik trek er mij ook niet al te veel van aan. Het voorstel ligt er nog altijd, dus ik kan ook nog bij AA Gent blijven. Ik wil ook niks liever dan dat de club een heel goede prijs krijgt voor mij. We streven allebei naar zekerheid.

‘Het is toch ook niet verkeerd open te staan voor een sportief en financieel voorstel? Voor Sven Kums en Laurent Depoitre was het een geval van nu of nooit, die trein zou op hun leeftijd maar één keer passeren. Bij mij is dat niet het geval. In principe heb ik meer tijd. Verschillende criteria dienen te kloppen: de trainer moet je graag hebben, het spelsysteem en de competitie op je lijf geschreven zijn, de kwaliteit van de spelersgroep moet hoog zijn. Eenmaal die puzzel past, kan het werken. Dennis Praet vond wel zijn draai bij Sampdoria, ook al moest hij het wat tijd gunnen. Je moet altijd overtuigd zijn van je eigen mogelijkheden.

‘Mijn voorkeur gaat uit naar Duitsland of Italië, daar sluit mijn profiel het best bij aan. Ik ben een goede loper, maar nu ook niet de meeste fysieke speler. Net als Thomas Meunier dweil ik graag de flank af. Het liefst opteer ik voor een team dat aanvallend voor de dag komt en de bal heeft. Het meest uitdagende, is je eigen limieten te kunnen aftasten. Als ik de kans krijg en ik zie het zitten, waarom eens niet proberen?’

door Frédéric Vanheule – foto Belgaimage

‘Eerlijk gezegd begrijp ik al die commotie rond mijn contract niet zo goed.’ – Thomas Foket

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content