Peter t'Kint

‘Oefeninterland tegen Italië: quid Romelu Lukaku?’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De aanslagen in Parijs overschaduwden alles en zetten de relativiteit van sport nog maar eens in perspectief. Toch een paar voorzichtige vaststellingen na de zege van de Rode Duivels tegen Italië.

Ze waren vast van plan, het jonge koppeltje dat met ons mee reed gisteravond, om op het EK komende zomer een wedstrijd mee te pikken. Genieten van de sfeer, in een prachtig land. Een bezoek aan Parijs, gekoppeld aan een match, op een evenement waar ze een ploeg met ambitie steunden. Een groot tornooi dichtbij, mooi.

Oefeninterland tegen Italië: quid Romelu Lukaku?

Mooi vonden ze ook het gebaar in de 39ste minuut. Het eerbetoon aan slachtoffers die vielen voor een match waar ze alleen van hadden gehoord. Indrukwekkend, de lange lijst namen op het scorebord, en dat de spelers de moeite deden om het spel te stoppen, en te applaudisseren voor zij die het leven lieten in de aanloop naar een finale.. Vredevol.

Tegelijk, op nagenoeg hetzelfde tijdstip, gingen 250 km zuidelijker de eerste bommen af en sneuvelden de eersten op een nog veel langere lijst van slachtoffers. ..

Hun zin om komende zomer naar Parijs te gaan, was meteen weg.

Na afloop had Marc Wilmots ook weinig zin om door te gaan op de match. Een match waarin de Rode Duivels twee gezichten toonden. Traag en ongeïnspireerd, bij wijlen zelfs ongeconcentreerd en in de omschakeling ongedisciplineerd voor de rust. Iets sneller erna, toen het bij de Italianen minder werd. Alsof zij met hun gedachten bij Parijs zaten en wat daar allemaal gebeurde.

Cavanda

Cavanda maakte, als eventuele doublure voor Alderweireld, die na het invallen van Denayer weer op rechts kwam, geen te goeie beurt.

Twee vaststellingen toch: na een jaar of drie bij Lazio is de verhuis van Luis Pedro Cavanda (24) naar Trabzonspor een signaal. Zijn uur als rechtsachter was niet echt overtuigend. Een paar keer balverlies, uitvoetballend door het centrum – gelukkig joegen de Italianen niet hard door, de vroege openingsgoal via zijn flank. Een voetballer veroordelen op een uur is onrechtvaardig, maar veel kansen om je plek in de kern af te dwingen, krijg je niet. Neen, Cavanda maakte, als eventuele doublure voor Alderweireld, die na het invallen van Denayer weer op rechts kwam, geen te goeie beurt.

Carrasco

Dat was aanvankelijk ook het geval voor Yannick Carrasco. Flauw eerste half uur op rechts, alleen een flits van genie, vanaf links, vlak voor de rust. Maar dan weer geen te beste voorzet. Stel dat Mirallas aan de rust invalt, dan maakt de Madrileen ook geen te beste beurt. Maar in een veel snellere tweede helft, ging het wel lopen, met opnieuw de gevaarlijkste momenten op links, momenten waarop Hazard wat meer naar binnen kneep. Dan kwam de techniciteit boven, de flits, de actie. Het publiek ging zowaar recht staan bij zijn vervanging. Of hoe je in één half uur wel véél kan recht zetten.

Lukaku

Tot slot: quid Romelu Lukaku? Moet hij zich stilaan zorgen maken, niet over een plaats in de basis, maar voor een plek bij de 23…? Eén keer gevaarlijk, toen hij diep kon worden gestuurd, vlak voor de rust. Vertrok met voorsprong op Chiellini, maar liet die terugkeren voor een tackle. Amper in het samenspel betrokken, veel misverstanden. Het is niet eenvoudig, diep in de spits, alleen, tegen een topdriehoek van Juventus (Bonucci en Chiellini achterin, Marchisio er net voor), maar toch. Opnieuw geen te beste beurt. Bij Everton in een goeie serie, maar bij de Duivels.. Lastig op te stellen tegen een ploeg die inzakt, en nu ook tegen Italië. Wanneer kan je Lukaku dan nog gebruiken, als Belgisch bondscoach? In welke wedstrijd gaat België nog ruimte krijgen voor de tegenaanval…

Hoeveel centrumspitsen gaan er straks mee naar Frankrijk?

De vraag is, en Wilmots ontweek ze gisteren vanwege nog veel te vroeg : hoeveel centrumspitsen gaan er straks mee naar Frankrijk? Vier, (wellicht) drie, of twee, zoals in Brazilië? Batshuayi scoorde punten met zijn invalbeurt en zijn goal, hij zit bij een sukkelend Marseille alweer aan 8 goals. Stel dat ze in Liverpool, waar ze kunnen rekenen op een beresterke Mignolet (gisteren matchwinnaar) Origi aan het draaien krijgen, én Benteke.. En stel dat Depoitre zich blijft ontwikkelen en volgend jaar een topteam weet te charmeren voor een transfer.. En stel, dat weten we pas over een half jaar, dat iedereen fit is…

Neemt Wilmots Lukaku dan wel mee naar Frankrijk?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content