‘OHL heeft nu tijd genoeg om de rangen te sluiten’

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over OHL, Club Brugge en Standard.

S/VM: Welk vond je de meest verrassende uitslag van de laatste speeldag in de reguliere competitie?

Jacques Sys: “De 4-0 van KV Mechelen tegen Standard. Dat de Rouches naast een PO1-ticket grijpen terwijl ze alles in eigen handen hadden en tegen een ploeg konden spelen die niets meer te winnen of te verliezen had, is onbegrijpelijk. Het liet zich op mentaliteit en inzet aftroeven door een KV Mechelen, dat met het mes tussen de tanden speelde.”

“In die zin is het al even onbegrijpelijk dat Olivier Renard, na zijn tumultueuze overstap van Mechelen naar Standard, zijn ex-club met woorden dopeerde. Door na te schoppen en zelfs dit weekend in de Franstalige pers nog kritiek te uiten op het KVM-bestuur, schonk hij de Mechelaars extra-motivatie. En blijkbaar nam niemand bij het Standardbestuur daar aanstoot aan, niemand floot Renard terug. Ik vermoed dat Renard niet al te best zal geslapen hebben zondagnacht.”

“Voor play-off 1 is het natuurlijk jammer dat Standard er niet bij is, want het is een ploeg met vele smaakmakers en tegen bijvoorbeeld Anderlecht toonden ze dat ze uitstekend kunnen voetballen. Alleen zitten er te veel schommelingen in hun prestaties. Standard is misschien wel de onregelmatigste ploeg uit onze eerste klasse. Yannick Ferrera mag dan wel het karakter in zijn ploeg roemen, feit is dat hij dan blijkbaar toch niet zoveel respect geniet dat zijn spelers er elke wedstrijd negentig minuten vol voor gaan. Ook op Mechelen viel het gebrek aan karakter op: na die vroege opdoffers -een rode kaart en een tegendoelpunt met een buitenspelreukje aan- konden ze geen vuist meer maken. Maar voor hetzelfde geld winnen ze volgende zondag de beker en is Europees voetbal een feit, terwijl ze na dertien speeldagen nog laatste stonden in de competitie.”

S/VM: OH Leuven degradeert. Is dat een spijtige zaak voor de Jupiler Pro League, of veeleer een goede zaak voor de club om eindelijk orde op zaken te stellen binnen het bestuur?

Jacques Sys: “Voor de Jupiler Pro League is het jammer. Dat vindt bijna iedereen, zelfs Bob Peeters (trainer van Westerlo) beaamde dat. Leuven speelde goed voetbal, het scoorde 42 goals, even veel als Genk, vijfde in de stand. Een stad als Leuven verdient een eersteklasser. Er is potentieel, er wordt aan een nieuw stadion gebouwd, het is een club die vooruit wil. Het grote probleem was de slechte verdediging, Leuven slikte veel te makkelijk goals. De transfer van Kanu, die dit weekend ook nog eens rood pakte, bleek allerminst een voltreffer.”

“De vraag is maar of bestuurlijke problemen aangepakt worden na zo een degradatie, want blijkbaar is daar toch tweespalt. Ze hebben nu tijd genoeg voor bezinning, het tussenseizoen is een ideaal moment om de rangen te sluiten.”

S/VM: Club Brugge beëindigt de reguliere competitie net als vorig seizoen op de eerste plaats, met ook nu een bekerfinale op zak. Beschikt het over betere papieren dan vorig jaar om vol voor de titel te spelen?

Jacques Sys: “Club Brugge geeft alleszins een betere indruk dan op hetzelfde moment vorig seizoen -zonder evenwel sprankelend te voetballen. Er staat een hecht blok en ze kunnen terugvallen op de oude clubwaarden van solidariteit en inzet.”

“Net als vorig seizoen tellen ze twee punten voorsprong op Gent, alleen is het grote verschil dat Gent toen aan een indrukwekkende inhaalrace bezig was en in een goede flow zat. Het had 16 op 18 gehaald alvorens de play-offs in te duiken, nu is dat 8 op 18. Dé hamvraag luidt dan ook: slaagt Hein Vanhaezebrouck erin zijn spelers weer scherp te krijgen tijdens de komende competitiebreak? Als hij de motor opnieuw aan de praat krijgt, is in België geen enkele ploeg opgewassen tegen Gent, dan is het een machine.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content