‘Ons land beleefde zijn zwakste Europese seizoen in meer dan 20 jaar’

Op de lijst van Europese coëfficiënten van dit seizoen eindigt ons land daarmee op een ontluisterende 32e plaats, zegt François Colin. Achter landen als Moldavië, Albanië, Macedonië, Wit-Rusland, Kazachstan en Azerbeidzjan. ‘Nog zo’n rampseizoen en onze kampioen is zijn automatische kwalificatie voor de Champions League kwijt’

De moeder van Aad de Mos haalde alweer de hoogste onderscheiding. Ze had immers zo goed als alle namen juist toen ze voorspelde welke ploegen naar de knock-outfase van de Champions League zouden doorstoten.

Niet dat het echt moeilijk was. De jongste jaren wordt de kloof tussen de nummers drie en vier van de acht groepen en de nummers één en twee, bijna allemaal ploegen uit één van de vijf grote competities, steeds groter. The Big Five telt na nieuwjaar maar liefst twaalf van de zestien formaties in de 1/8e finales. Het Nederlandse voetbalmagazine Voetbal International heeft het over de eliteclubs en het toernooigruis.

Engeland lijkt de eliteclubs weer aan te voeren. Maar liefst vijf teams uit de Premier League behoren tot de laatste zestien. Een record, omdat Engeland behalve de vier beste clubs van het vorige seizoen ook de winnaar van de Europa League mocht inschrijven.

De Engelse ploegen trokken in 21 van hun 30 wedstrijden aan het langste eind, wonnen op één team (Chelsea) na alle vijf hun poule en geen enkel team verzamelde meer punten dan Tottenham, dat nochtans bij Real Madrid en Borussia Dortmund was ingedeeld.

Het doet weer denken aan het seizoen 2007-2008 toen Engeland drie teams in de halve finales telde. Nadien viel de Premier League echter flink terug, met als dieptepunt de jaargangen 2011-2012 en 2012-2013 met slechts twee vertegenwoordigers in de 1/8e finales.

De Premier League is in de breedte de sterkste competitie van het oude continent. In de jongste vijftien campagnes plaatsten 51 Engelse clubs zich voor de groepsfase van het kampioenenbal. Dat is vier meer dan La Liga, vijftien meer dan de Serie A, achttien meer dan de Bundesliga en 28 meer dan de Ligue 1. Real Madrid was er in die periode altijd bij. Arsenal, Barcelona en Bayern München ontbraken één keer, Chelsea twee keer en Milan, Manchester United en Porto vijf keer.

België staat in de landenrangschikking van de vijftien laatste jaargangen van de kampioenenliga (slechts zeven van de zestien teams in de 1/8e finales is regerend landskampioen) overigens veertiende met één overlevende (AA Gent). Ons land beleefde zijn zwakste Europese seizoen in meer dan twintig jaar. Voor het eerst in dertien jaar slaagde geen enkele club erin om te overwinteren in de Europese bekers. Club Brugge, AA Gent en KV Oostende struikelden al in de voorrondes. Anderlecht en Zulte Waregem slaagden er pas in de laatste match van de groepsfase in een overwinning te boeken. In het geval van de fusieclub dan nog tegen een ploeg die al geplaatst was en zich niet op volle oorlogssterkte aan de Gaverbeek meldde.

Op de lijst van Europese coëfficiënten van dit seizoen eindigt ons land daarmee op een ontluisterende 32e plaats. Achter landen als Moldavië, Albanië, Macedonië, Wit-Rusland, Kazachstan en Azerbeidzjan. 2.600 punten is het slechtste resultaat sinds de jaargang 1995-1996, toen Eendracht Aalst, Club Brugge, Standard, Anderlecht en Lierse 24e eindigden met slechts 1900 punten. Ter vergelijking: vorig seizoen werden 12.500 punten gesprokkeld.

In de over de prestaties van vijf seizoenen samengestelde rangschikking wordt België voorbijgefietst door Oekraïne (dat met Sjachtar nog verder kan uitlopen) en wordt negende. Voorlopig een veilige plek, maar dichte achtervolgers als Turkije (tiende) en Zwitserland (veertiende) hebben nog ploegen in de competitie en kunnen hun score verbeteren. Nog zo’n rampseizoen en onze kampioen is zijn automatische kwalificatie voor de Champions League kwijt.

UEFA-voorzitter Alexander Ceferin begrijpt dat er iets moet veranderen. De Sloveen noemde dit de meest eenzijdige groepsfase ooit. Hij liet weten dat zelfs de grote clubs van oordeel zijn dat de financiële kloof moet gedicht worden en dat de Europese voetbalunie maatregelen overweegt om dit te bewerkstelligen. Ceferin beseft echter maar al te goed dat het gat nooit meer helemaal te dichten is, tenzij er een echt drastische koerswijziging komt. En zover laten de grote jongens het helaas nooit komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content