Christian Vandenabeele

Ontslag Vanderhaeghe in Oostende: ‘Als het moeilijk wordt, start het slopen van de trainer’

Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Wat te vinden van het ontslag van Yves Vanderhaeghe bij KV Oostende? Een beschouwing van KVO-watcher Christian Vandenabeele.

Yves is een toptrainer.’

We horen en zien het Marc Coucke nog zeggen. Het was in de luchthaven van Marseille, na het Europese debuut van de club, ruim na middernacht al, maar klaarwakker én nuchter, net voor de terugreis naar Oostende. 28 juli was het. 2017.

Blijkbaar zijn er meer ’toptrainers’ dan er ’topclubs’ zijn.

Ongetwijfeld is Yves zo’n goeie anderhalve maand later nog dezelfde ’toptrainer’. Maar blijkbaar is dat intussen niet meer voldoende. Ook ’toptrainers’ kennen hun beperkingen. Ook ’toptrainers’ worden ontslagen, om vervangen te worden door weer andere ’toptrainers’. Blijkbaar zijn er meer ’toptrainers’ dan er ’topclubs’ zijn.

Wie niet ontslagen wil worden, moet geen trainer worden; of hij moet zelf een club kopen, zodat hij zijn eigen baas kan zijn. Zo gaat dat in het voetbal. Als het moeilijk wordt, start het slopen van de trainer. De Jupiler Pro League is zeven speeldagen ver en Vanderhaeghe is al de vierde trainer die ontslagen wordt. We zijn een goeie anderhalve maand ver in de competitie en een kwart van de clubs ontdeed zich dus al van zijn trainer.

Als het moeilijk wordt, start het slopen van de trainer.

KV Oostende is een speciale club. Niet zo lang geleden speelde het nog in de tweede klasse voor anderhalve man en een paardenkop. In de ranglijst van de Belgische voetbalclubs volgens hun aantal seizoenen in de eerste klasse staat het 43e. Maar sinds de komst van Coucke en zijn centen is het aan een opmerkelijke opgang bezig.

Diezelfde nacht in de luchthaven van Marseille omschreef Coucke de onderneming en het businessmodel KVO als volgt: hij bouwde een fabriek, er zijn schulden, maar met de spelers (en het stadion) zijn er ook prachtige activa. En: met de verkoop van die prachtige activa kunnen de schulden afbetaald worden en kan er geïnvesteerd worden in het onderhoud van de fabriek om weer nieuwe prachtige activa te produceren.

Het is niet evident om constant spelers te blijven opwaarderen, te blijven verkopen met een meerwaarde en tegelijk sportief te blijven groeien.

Die activa liggen alvast goed in de markt: met Jordan Lukaku (Lazio Roma), Landry Dimata (VfL Wolfsburg) en Adam Marusic (Lazio Roma) alleen al werd er in een jaar tijd voor zo’n 20 miljoen euro verkocht. Maar het is niet evident om constant spelers te blijven opwaarderen, te blijven verkopen met een meerwaarde en tegelijk sportief te blijven groeien. Het is een moeilijke oefening om met nieuwe jonge spelers, ‘onafgewerkte producten’, telkens meteen minstens hetzelfde rendement te halen als met de verkochte ‘afgewerkte producten’. Dat kan wel eens tegenvallen.

Dat blijkt dit seizoen.

De vervangers halen niet het niveau van hun voorgangers. Bovendien valt ook de zware investering in Nicolas Lombaerts danig tegen, de 39-voudige Rode Duivel die voor zo’n anderhalf miljoen en een loon buiten categorie bij Zenit Sint-Petersburg werd weggekocht om de leider van de verdediging te worden. Dat uitgerekend hij, de bestbetaalde, in de fout gaat bij het tegendoelpunt (zondag tegen AA Gent) dat aan de basis ligt van ‘de nederlaag te veel voor Vanderhaeghe’ is exemplarisch voor de problemen waarmee KV Oostende momenteel kampt.

Het kan dat Coucke tot de conclusie kwam dat zijn ’toptrainer’ in die mate was gesloopt dat er nood is aan een nieuwe ’toptrainer’.

Volgens Marc Coucke zelf kon hij na de 1 op 21 niet anders dan afscheid nemen van Vanderhaeghe: een aantal gesprekken de voorbije dagen leerden hem dat er geen andere oplossing meer mogelijk was.

Dat kan.

Dat kan, dat hij tot de conclusie kwam dat zijn ’toptrainer’ in die mate was gesloopt dat er nood is aan een nieuwe ’toptrainer’.

Eigenlijk kan Vanderhaeghe niet klagen.

Eigenlijk kan Vanderhaeghe niet klagen. Hij wist heel goed in welk kegelspel hij was gestapt. In de zomer van 2015 vertrok hij (na het eerste seizoen als hoofdtrainer uit zijn trainerscarrière) bij KV Kortrijk kort nadat hij er een nieuw, verbeterd driejarig contract tekende (en verklaarde dat hij hoopte dat zijn contractverlenging een aantal van zijn spelers zou inspireren om hetzelfde te doen nog wel). Het leverde hem grove verwijten van KVK-supporters en zelfs rotte eieren tegen zijn gevel op. Hij ging, zei hij, naar KV Oostende omdat hij er veel meer kon verdienen en er veel meer sportieve mogelijkheden ter beschikking kreeg. Hij vroeg en kreeg zelfs zijn drie assistenten mee naar zee. En eind vorig seizoen, drie en een halve maand geleden, tekende hij bij KVO al een nieuw, nóg beter contract.

Nu is het dus niet hijzelf die weggaat korte tijd nadat hij een nieuwe verbintenis tekende, maar is het zijn werkgever, de andere partij, die de verbintenis vroegtijdig verbreekt.

Coucke gaf de trainer die hij net ontsloeg de best mogelijke testimonial mee.

Het lijdt geen twijfel: Marc Coucke zal dit financieel fatsoenlijk afhandelen. Hij gaf de trainer die hij net ontsloeg in elk geval al de best mogelijke testimonial mee. Op de clubsite bedankt hij Vanderhaeghe voor zijn schitterende werk van de voorbije jaren, voor het offensieve en aantrekkelijke voetbal, voor het mooiste hoofdstuk uit de geschiedenis van KVO, met twee keer play-off 1 op rij, een bekerfinale en een kwalificatie voor de voorrondes van de Europa League. Alsook spreekt hij er zijn dankbaarheid uit voor de inzet, de gedrevenheid en de positieve houding tot op de laatste dag van Vanderhaeghe.

Zo hoort het uiteraard voor een ’toptrainer’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content