Oostende en Gent na moeizame winst weer op kop

De twee ploegen, Oostende en Gent, hadden het niet onder de markt met tegenstanders Genk en Lokeren, maar winst brengt hen voorlopig op de eerste plaats van de Jupiler Pro League.

De dertiende speeldag van de nationale competitie wordt over drie dagen gespreid. In het eerste pakket zaten twee toppers: Lokeren tegen AA Gent en KV Oostende tegen Genk.

De derde wedstrijd bracht Moeskroen-Peruwelz in het gelid tegen hekkensluiter Westerlo. Die wedstrijd, ook al spannend, eindigde op 2-2 na een gelijkmaker van Westerlo via Mohammed Aoulad in de toegevoegde tijd.

Bij de rust stond Oostende dankzij doelpunten van Fernando Canesin (27e en 35e) 2-0 voor tegen Genk. In de tweede periode brachten Enes Unal (46e) en Thomas Buffel (52e) de bezoekers langszij. Topschutter Gohi Bi Cyriac bezorgde de thuisploeg tien minuten voor tijd met zijn achtste goal van het seizoen alsnog de volle buit.

Leekens verliest debuutwedstrijd

Lokeren speelde voor het eerst onder de nieuwe coach Georges Leekens. Die bracht geen wijzigingen in het elftal waarmee Bob Peeters afgelopen weekend ging winnen in Westerlo. Bij de rust stond Gent 0-1 voor. In een saaie eerste helft had Benito Raman in de 18e minuut met een knap doelpunt voor wat kleur gezorgd. Renato Neto verdubbelde de voorsprong in de 58e minuut. Zeven minuten later milderde Marko Miric tot 1-2. Lokeren ging nog verwoed naar de gelijkmaker op zoek, maar bleef met lege handen achter.

Oostende en Gent komen voorlopig aan de leiding met 27 punten. Anderlecht, nu op 25 punten, speelt donderdag bij Kortrijk, en kan over de twee ploegen wippen.

Westerlo heeft nog wel de rode lantaarn maar hijst zich voorlopig naar naast Lokeren en Standard. Die drie delen met 11 punten de veertiende plaats.