Opent vertrek Belfodil deur voor Bryan Ruiz?

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Standard speurt de markt af naar een vervanger voor Ishak Belfodil, die nog steeds aast op een transfer. Ruiz is een alternatief, maar er zijn enkele struikelblokken.

‘We wisten dat Ricardo Sá Pinto in de dagelijkse praktijk geen gemakkelijke zou zijn, maar ik heb daar geen enkel probleem mee’, liet Olivier Renard afgelopen weekend in de pers optekenen. Het karakter van Sá Pinto was bekend: dat hij erg veeleisend is, de lat hoog legt, durft te schelden, mensen afblaft, uitbarstingen heeft. Bij Standard weten ze dat intussen ook.

Aan de nieuwe trainer werd ook gevraagd beter voetbal te brengen, en resultaten te halen. Dat lukt tot nog toe, met een Standard dat aan de aftrap van de competitie komt na een goeie voorbereiding, afgesloten met een 1-1 gelijkspel op Metz, met wat het basiselftal kan worden. Met een Luiks doelpunt van Ishak Belfodil, de man in de basis die in september misschien niet meer in Luik zal zijn. Voor Belfodil zelf is er weinig veranderd sinds zijn transfer in januari naar Everton is afgesprongen. De Algerijn wil nog altijd naar een hoger aangeschreven competitie waar hij ook een beter salaris kan krijgen. Al sinds zijn aankomst in Luik beschouwde hij Standard als een opstapje naar beter, en die zienswijze heeft hij niet veranderd. Wanneer Olivier Renard zegt dat er ‘mogelijk nog spelers vertrekken’, bedoelt hij Belfodil. Wanneer die er zin in heeft, zoals in zijn eerste maanden in Luik, is hij een superspits, maar wanneer hij in gedachten al bij een volgende club zit, zoals in de tweede helft van het afgelopen seizoen, is hij onherkenbaar. Dat weet de directie, die daarom een plan-B uitwerkt voor het geval Belfodil straks gaat.

Dat plan-B heeft betrekking op een oude bekende uit het Belgische voetbal. Vraag is alleen of een terugkeer van Bryan Ruiz haalbaar is. De 32-jarige Costa Ricaan, die destijds bij AA Gent furore maakte alvorens over te stappen naar Nederland en later naar Engeland, werd in januari nog uitgeroepen tot Beste Voetballer van Noord- en centraal Amerika, Caraïben inbegrepen. Dat op basis van zijn prestaties met Sporting Lissabon en de nationale ploeg, waar hij kapitein is en waarmee hij afgelopen weekend in de halve finale van de Gold Cup uitgeschakeld werd door de VS.

Alleen rekent bij Lissabon trainer Jorge Jesus niet echt meer op hem. Dat vernam Sá Pinto, die Orlando Sa vroeg om Ruiz te overtuigen terug te keren naar België, elf jaar na zijn debuut met AA Gent. Ruiz en Sa kennen elkaar nog van bij Fulham, en bleven sindsdien bevriend.

Maar voor Ruiz naar Luik kan, moet Standard eerst een nieuwe bestemming vinden voor Belfodil, én een financieel akkoord afsluiten met Lissabon én de speler zelf. Het eerste lijkt niet het grootste probleem. Alleen verdient Ruiz bij Lissabon een miljoen euro netto per jaar. Bovendien zijn ook Nederlandse, Griekse en Turkse clubs geïnteresseerd, net als clubs uit het Midden-Oosten. Als die belangstelling concreet wordt, wordt de Costa Ricaan een moeilijke opgave voor de Luikse club.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content