Play-off 1: faalt de G5?

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Als de top zes van de Jupiler Pro League tijdens de laatste twee speeldagen blijft zoals hij er nu uitziet, dan stevent play-off 1 af op een unicum: nooit eerder haalden slechts twee van de ‘Grote Vijf’ het eindspel.

Anderlecht en Club Brugge staan op twee speeldagen van het einde waar ze horen te staan, bovenaan het klassement en zeker van play-off 1 (PO1). De drie andere clubs van de zogenaamde ‘G5’, AA Gent, Racing Genk en Standard, staan op respectievelijk plaats 7, 8 en 9 en bikkelen om de laatste play-offtickets met Sporting Charleroi, dat al één keer PO1 speelde, en KV Mechelen, dat nog nooit de beste zes haalde. KV Oostende kan PO1 nauwelijks nog mislopen, Zulte Waregem is er al zeker bij.

PO1

De slechtste beurt van de G5 tot nu toe was meteen het eerste play-offseizoen, in 2009-2010, toen Hein Vanhaezebrouck en Jacky Mathijssen Racing Genk niet verder brachten dan de elfde plaats en ook Dominique D’Onofrio Standard niet naar de top zes kon loodsen. Beide clubs maakten dit het jaar nadien goed door de eerste twee plaatsen in te nemen in het kampioenschap.

Anderlecht en Club Brugge misten nog nooit Play-off 1. Opvallend is dat Standard Luik, AA Gent en Racing Genk elk twee keer de play-offs misten en dat nu dus een derde keer (kunnen) doen. Standard moest telkens maar twee punten toegeven en maakte het missen van PO1 in 2016 goed met bekerwinst. Het dieptepunt was AA Gent, dat in 2012-2013 met 34 punten er maar liefst 16 achter de zesde stek stond.

Voordeel

De eerlijkheid gebiedt wel om te zeggen dat de kans klein lijkt dat AA Gent play-off 1 niet haalt. De Buffalo’s tellen op dit moment één punt minder dan KV Mechelen en hebben met matchen op Waasland-Beveren (komend weekend) en thuis tegen Malinwa op de laatste speeldag een duidelijk gunstiger programma dan de heren van Achter de Kazerne, die komend weekend eerst nog ploeg-in-vorm Anderlecht over de vloer krijgen. De vraag is dus hoe groot de kans is dat de huidige situatie standhoudt.

Genk heeft ook nog een waterkansje en moet zowel tegen kampioen Club Brugge als tegen Westerlo spelen én winnen. Standard is mathematisch uitgeteld voor de eindstrijd om de titel en de Europese plaatsen.

Oorzaken

In het geval van Gent en Genk verklaart de drukke kalender door een succesvolle Europese campagne voor een stuk waarom ze nog moeten knokken om zich bij de eerste zes te scharen. In deze cruciale fase van de competitie komen de Europese duels nog tussen de belangrijke competitiematchen fietsen – de Oost-Vlamingen en de Limburgers treffen elkaar nog twee keer in de 1/8e finales van de Europa League.

Genk zit bovendien met een team waarin de voorbije weken kraters zijn geslagen, merkte Kristof De Ryck, die de club volgt voor Sport/Voetbalmagazine, eerder op. ‘Omdat Genk ervan uitging dat Ndidi en Bailey pas komende zomer zouden vertrekken, kregen hun opvolgers amper tijd om te acclimatiseren en hun gebrek aan wedstrijdritme weg te werken. Als KRC Genk PO1 niet haalt, zal dat ook te wijten zijn aan een plan dat niet helemaal klopte.’

Dramatischer is het voor Standard, dat voor het tweede jaar op rij PO1 mist. ‘Een club als Standard kan zich dat niet permitteren,’ zei Pierre Danvoye van Sport/Voetbalmagazine daarover al. ‘Sowieso zal het beleid van de nieuwe leiding, sinds anderhalf jaar aan het roer, en het frappante transferbeleid, met tientallen komers en vertrekkers in vraag worden gesteld.’

De G5 sinds 2009-2010

<

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content