PO1-overzicht: wat staat er voor wie nog op het spel?

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Hoewel Club Brugge nog altijd comfortabel leidt, kent Play-off 1 nu al een slot dat niemand durfde te voorspellen: op twee speeldagen van het einde zijn er nog altijd drie kanshebbers op de titel en is bovendien nog geen enkele club uitgeschakeld voor een Europees ticket.

Club Brugge heeft na de achtste speeldag, waarin het een 1-0 achterstand op Charleroi omboog in een 1-3 zege, opnieuw een comfortabele marge van vier punten op Standard en vijf op Anderlecht. Blauw-zwart kan een vijftiende landstitel dus ruiken, maar doet er wel best aan zijn voet nog niet van het gaspedaal te halen. De Rouches liggen op de loer en spelen zondag thuis tegen Club, en zelfs paars-wit maakt in theorie nog kans op de hoofdvogel.

Op de laatste twee speeldagen worden alle wedstrijden op hetzelfde tijdstip afgetrapt: komende zondag en volgende week zondag 20 mei telkens om 18 uur. Een overzicht van de mogelijke scenario’s:

Club Brugge is kampioen als

– Het komende zondag niet verliest op het veld van Standard, of

– Het volgende week zondag thuis wint van AA Gent, of

– Standard volgende week zondag niet wint in Charleroi en ook Anderlecht geen zes op zes pakt bij AA Gent en thuis tegen Racing Genk

Standard is kampioen als

– Het zes op zes pakt tegen Club Brugge en Charleroi, én Blauw-zwart op de slotspeeldag niet wint van AA Gent.

Anderlecht is kampioen als

– Het zes op zes pakt bij AA Gent en thuis tegen Racing Genk, Club Brugge nul op zes tegen Standard en AA Gent én Standard ook niet wint in Charleroi op de slotspeeldag.

Europese tickets

Op twee speeldagen van het einde is bovendien nog geen enkele van de zes PO1-clubs uitgeschakeld voor een van de Europese tickets. Omdat Standard – dat als bekerwinnaar een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Europa League op zak heeft – sowieso bij de eerste drie eindigt, maakt ook de vijfde in de stand nog kans op een Europees ticket.

De titel mag na donderdag misschien een utopie zijn, Standard en Anderlecht moeten wel nog allebei vol aan de bak in de strijd om de tweede plaats. Die geeft recht op een ticket voor de derde en voorlaatste voorronde van de Champions League. De kampioen mag rechtstreeks naar de groepsfase van het kampioenenbal.

Worden de Rouches eerste of tweede, dan verbeteren ze zich dus Europees en gaat hun rechtstreeks EL-ticket naar de derde in de eindstand. Worden ze toch nog derde, dan behouden ze hun rechtstreeks ticket voor de Europa League.

Hoe dan ook schuift het ticket voor de derde en laatste voorronde van de Europa League door naar de vierde in de stand, terwijl de vijfde een barrageduel speelt tegen de winnaar van Play-off 2 met als inzet een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League.

Het verschil tussen nummers vier, vijf en zes in het klassement, respectievelijk AA Gent (33), Charleroi (33) en Racing Genk (32), bedraagt amper één punt. Komende zondag staat dus met Genk – Charleroi nog een belangrijke wedstrijd op het programma. De verliezer van die wedstrijd mag immers zijn Europese ambitie zo goed als zeker opbergen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content