Radja Nainggolan ook niet opgeroepen voor Bosnië en Cyprus: ‘Tactische keuze’

© Belga Image

Bondscoach Roberto Martinez passeert de middenvelder opnieuw voor de laatste twee WK-kwalificatieduels van de Rode Duivels.

‘Ik hou vast aan continuïteit’, zei Martinez op de persconferentie voor zijn selectie.

Koude oorlog

Martinez liet Nainggolan eind augustus al thuis voor de WK-voorrondeduels tegen Gibraltar en Griekenland. De 29-jarige middenvelder liet toen in een eerste opwelling verstaan te stoppen met de nationale ploeg, woorden die hij later weer introk.

De koude oorlog tussen Martínez en de middenvelder van AS Roma dateert al van oktober vorig jaar, toen hij ook al uit de selectie werd gelaten. Lees meer: waar liep het fout tussen Martinez en Nainggolan?

Door de blessure van Mousa Dembéle en het vraagteken achter de naam van Marouane Fellaini leek Nainggolan aanspraak te kunnen maken op een selectie. Op zijn persconferentie in Tubeke liet Martinez vrijdag evenwel verstaan te pleiten voor continuïteit. ‘Dit is puur een voetbalbeslissing. Ik zie geen reden om nu te gaan experimenteren.’

Radja is niet definitief afgeschreven, aldus Martinez. ‘Hij maakt deel uit van een vijftigtal spelers die we opvolgen. Maar ik heb vastgesteld dat Radja op tactisch gebied enkele moeilijke partijen bij ons gespeeld heeft. Ik moet keuzes maken in het belang van de ploeg en vind dat er andere spelers zijn die op die positie beter presteren. Men moet deze affaire, die er voor mij geen is, niet opblazen. We zijn het eerste Europese land dat zich kon plaatsen voor het WK. Onze aanpak loont dus.’

Zes middenvelders

De zes geselecteerde middenvelders zijn Nacer Chadli, Kevin De Bruyne, Steven Defour, Fellaini, Youri Tielemans en Axel Witsel. Die laatste is mogelijk wel geschorst tegen Bosnië na zijn uitsluiting tegen Gibraltar.

Martinez maakt in zijn 27-koppige selectie ook plaats voor Vincent Kompany, hoewel die door een kuitblessure al weken niet speelt bij Manchester City.

Belangrijk

België speelt tegen Bosnië-Herzegovina op 7 oktober in Sarajevo en ontvangt Cyprus op 10 oktober in Brussel.

Sinds de 1-2 overwinning van begin september in Griekenland zijn de Rode Duivels zeker van de groepswinst en de bijhorende rechtstreekse kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland. Toch wordt er met het oog op de WK-loting van 1 december best gewonnen tegen Bosnië en Cyprus indien België als reekshoofd de trommel wil ingaan.

De volledige selectie

Doelmannen: Koen Casteels (Wolfsburg/Dui), Thibaut Courtois (Chelsea/Eng), Simon Mignolet (Liverpool/Eng), Matz Sels (Anderlecht) .

Verdedigers: Toby Alderweireld (Tottenham/Eng), Dedryck Boyata (Celtic/Sch), Laurent Ciman (Montreal Impact/Can), Leander Dendoncker (Anderlecht), Vincent Kompany (Manchester City/Eng), Jordan Lukaku (Lazio Rome/Ita), Thomas Meunier (PSG/Fra), Thomas Vermaelen (FC Barcelona/Spa), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur/Eng) .

Middenvelders: Nacer Chadli (West Bromwich/Eng), Kevin De Bruyne (Manchester City/Eng), Steven Defour (Burnley/Eng), Marouane Fellaini (Manchester United/Eng), Youri Tielemans (AS Monaco/Fra), Axel Witsel (Tianjin Quanjian/Chn)

Aanvallers: Michy Batshuayi (Chelsea/Eng), Yannick Carrasco (Atlético Madrid/Spa), Eden Hazard (Chelsea/Eng), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach/Dui), Romelu Lukaku (Manchester United/Eng), Dries Mertens (Napoli/Ita), Kevin Mirallas (Everton/Eng), Divock Origi (Wolfsburg/Dui)

Partner Content