RC Genk pakt uit met flinke winst

© Belga Image

RC Genk sloot het afgelopen seizoen met een winst van 21,8 miljoen euro af.

Het ene jaar is het andere niet bij de Limburgse topclub. Twee jaar geleden, in 2014-2015, maakte RC Genk nog 14,8 miljoen euro verlies. Het seizoen er na was er een winst van 3,4 miljoen euro. Afgelopen seizoen steeg de bedrijfsomzet naar 73 miljoen euro. Goed voor een winst van 21,8 miljoen euro.

Die is toe te schrijven aan de extra inkomsten van de Europese campagne, waar Genk de kwartfinales van de Europa League bereikte, en vooral aan de uitgaande transfers. Die vonden al tijdens de wintermercato plaats en niet tijdens de zomerperiode, zoals eerder verwacht werd, waardoor ze al konden worden ingeschreven in de jaarbalans van het afgelopen seizoen. Waren Wilfred Ndidi en Leon Bailey pas na het seizoen naar het buitenland getransfereerd, dan hadden die sommen positief doorgewogen op de komende jaarrekening en niet op die van nu.

Verdubbeld

Door de uitgaande transfers en de Europese inkomsten steeg het eigen vermogen van KRC Genk in één jaar van 22,1 naar 43,9 miljoen euro. Conclusie: ‘We zijn zeer solvabel, en hebben het begin van een spaarpot’, aldus financieel directeur Filip Aerden.

Dat de cijfers zo schommelen van jaar tot jaar, betekent wel dat de Limburgse topclub voor zijn financiële situatie nog erg afhankelijk blijft van transferinkomsten, net als de meeste clubs in de Jupiler Pro League.

De uitdaging blijft dan ook om meer sportieve stabiliteit af te dwingen waardoor men op termijn minder zou afhankelijk worden van de verkoop van spelers. Eerder had voormalig voorzitter Herbert Houben vastgesteld dat Genk, los van transfers, in de huidige omstandigheden altijd een jaarlijks structureel verlies zou hebben van acht miljoen euro.

‘Dat is zo’, bevestigde Peter Croonen, sinds mei Houbens opvolger als voorzitter. Om dat structureel verlies weg te werken, moeten winstgevende uitgaande transfers worden gedaan. Dat lukte het afgelopen jaar uitzonderlijk goed. ‘Door de buffer die we nu hebben, is het ‘moeten’ verkopen voor dit seizoen weg’, zegt voorzitter Croonen, al is de verwachting dat Genk straks opnieuw spelers verkoopt aan een flinke meerwaarde.

‘Uiteindelijk is het doel een mix van jong eigen talent, opgeleid in de Genkse jeugdacademie, en jong buitenlands talent. Alleen is het de bedoeling dat jong buitenlands talent langer blijft dan nu het geval is. ‘Het probleem is: als ze drie goeie matchen spelen, wenkt het buitenland al’, aldus de voorzitter.

De uitdaging is om de jonge talenten langer in Genk te houden, maar dat lukt alleen als de club sportieve ambities toont die men ook waar kan maken.

Vijf jaar geleden maakte Genk ook al eens zo’n winst, na de verkoop van Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Toch kon het die lijn niet doortrekken, met een paar verlieslatende jaren tot gevolg. Toen slaagde Genk minder goed in het snel opnieuw samenstellen van de kern op hoog sportief niveau. Vandaag heeft Genk sportief weinig ingeboet na de verkoop van twee goeie spelers. Andere sterkhouders van de ploeg waar afgelopen zomer veel vraag naar was werden behouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content