Ref countert kritiek over tussenkomst videoref bij buitenspelgoal Zulte Waregem

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Zulte Waregemcoach Francky Dury was na de match tegen Anderlecht misnoegd over het afgekeurde doelpunt van Marvin Baudry. Scheidsrechter Bram Van Driessche weerlegt echter zijn kritiek.

Francky Dury sprak Van Driessche na de match aan over de goal van Marvin Baudry – op voorzet van Kaya, gedevieerd door Leya Iseka -, die de ref bij een 1-3 stand had afgekeurd wegens buitenspel van Leya Iseka.

Ook op de persconferentie haalde de coach van Zulte Waregem de fase nog eens boven. ‘Ik ben wat ongelukkig over de buitenspelgoal. Ik heb het nu al twintig keer opnieuw bekeken en het was geen buitenspel. Leya Iseka stond zelfs achter de bal.’

‘Het is spijtig, want er was al wat discussie over het feit dat de videoref hier was. Dan moet die mens wel zijn rol vervullen. De ref zei mij dat hij het morgen eens ging bekijken, ik had liever dat hij vandaag gekeken had. Wij verdienen niet om te winnen, maar als je dan scoort en de videoref maakt een fout… Dat is bijzonder jammer.’

Bram Van Driessche legde Dury zaterdag na de match al zijn standpunt uit, en doet dat nu opnieuw. ‘Ik had, en dat is duidelijk te horen op de beelden, al gefloten nét vóór de bal (het schot van Baudry, nvdr) in doel ging, terwijl de bal dus nog ín het spel was.

‘Dan mág de videoref zelfs niet meer tussenkomen, alleen bij een toegekend doelpunt. Maar je kan geen doelpunt toekennen als de bal nog niet in doel was op het moment van het fluitsignaal. Dat argument valt dus al weg.

‘Of ik contact had met de videoref mag ik volgens mijn bevoegdheid niet zeggen. Op de beelden, die ik intussen heb gezien, is het echter absoluut niet duidelijk of Leya Iseka met zijn voeten, knieën of romp onside staat, of zelfs áchter de bal, vertrekkend van Kaya.

‘Er was op de beelden, vanuit een schuin en dus vertekend camerastandpunt, geen geijkte lijn te zien die dat kon uitmaken. Ik vertrouwde dan ook op het oordeel van mijn assistent, die van aan de zijlijn het beste zicht had, én bij die fase perfect geplaatst stond – in een rechte lijn, niet schuin, zoals de camera. Mijn assistent die trouwens bij de 1-3 van Teodorczyk ook de juiste beslissing nam, want die stond wél duidelijk net onside.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content