Retro PO1 : AA Gent-Standard, vroege Gentse feesten

© BELGAIMAGE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Elke week zet Sport/Voetbalmagazine een wedstrijd uit play-off 1 in de kijker door terug te blikken op een gelijkaardige affiche uit het PO1-verleden. Zondag is het AA Gent-Standard.

Er zijn 203 stemmers en 63 procent van hen zegt ja. De vraag van de enquête luidt: ‘Zou je willen dat Standard verliest op het veld van Gent?’ Zes op de tien ondervraagden willen dus dat de Rouches ten onder gaan en de Buffalo’s zegevieren. En dat is verrassend, want de peiling werd gehouden onder … supporters van Standard.

De verklaring: als Standard verliest op die donderdag in mei 2015, dan zal Gent de eerste titel in zijn geschiedenis vieren. Dat houdt ook in dat Anderlecht geen kampioen zal spelen. Vandaar de wens van de Luikse fans. Hun ploeg, op dat moment vierde, kan nog de derde plaats behalen en misschien zelfs de tweede, als alles optimaal verloopt. Maar neen, daar denken ze niet aan. Wat hen doet watertanden, is dat paars-wit na drie titels niet opnieuw tot kampioen zal gekroond worden.

Tijdens de laatste persconferentie voor deze match weet José Riga, coach van Standard, niet echt wat hij daarvan moet denken: ‘Wat willen jullie dat ik zeg? De nederlaag van je eigen ploeg wensen, dat is de eerste keer in mijn leven dat ik zoiets hoor. Maar uiteindelijk verbaast het me ook niet echt. Standard is een speciale club, in alle geledingen. Voor de supporters zal Anderlecht altijd de vijand zijn.’

Donderslag

Vier dagen eerder heeft AA Gent voor een donderslag gezorgd aan de hemel van ons voetbal. Een zege in Brugge, dat zo alle titelillusies verloor, nadat het in de reguliere competitie nochtans als eerste was geëindigd. Gent is de beste ploeg van de play-offs, daar is geen discussie over. En dus staat het in de sterren geschreven dat het een historische avond zal worden. De Ghelamco Arena is uitverkocht. De lokale autoriteiten regelen inderhaast een indrukwekkend groot scherm op de site van de wielerpiste, waar 4500 man kan plaatsnemen. De fanshop is leeggeplunderd, geen enkel shirt van het seizoen 2014/15 is er nog te koop. De club besluit om het model van het volgende seizoen al te verkopen, dat erg vroeg gearriveerd is.

Donderdag kunnen we kampioen zijn. Zondag kunnen we kampioen zijn. We kunnen ook helemaal geen kampioen zijn.

Daniël Termont

Om te titel te pakken stelt Hein Vanhaezebrouck exact dezelfde ploeg op als in Brugge. Zonder Laurent Depoitre, die hij ‘een geschenk uit de hemel’ heeft genoemd. Zijn ‘geschenk’ komt net terug uit blessure: Depoitre had zich bezeerd aan de rug bij een schot op het kader tegen Anderlecht en was drie matchen aan de kant gebleven. Vooraan speelt het duo Moses Simon en Benito Raman. Als ceremoniemeester achter hen fungeert Danijel Milicevic. Naast hem spelen Sven Kums en Renato Neto. Alle grote namen van dat jaar. Jongens die in de loop van het seizoen alleen maar sterker zijn geworden.

14 april 2018: Mehdi Carcela schermt de bal af voor een aanstormende Moses Simon.
14 april 2018: Mehdi Carcela schermt de bal af voor een aanstormende Moses Simon.© BELGAIMAGE

Net voor het begin van de play-offs had Hein Vanhaezebrouck in dit magazine gezegd: ‘We zouden al heel blij zijn met de derde plaats, dan zijn we rechtstreeks geplaatst voor de poulefase van de Europa League.’ En ook: ‘Om kampioen te spelen zouden we meer leiderschap moeten hebben, meer mannen met lef.’ Maar dat was dus voordien. Voor de play-offs en het schitterende parcours tijdens de eerste acht wedstrijden: vijf overwinningen, twee gelijke spelen, één nederlaag.

Bier en ketchup

Gent heeft nog een joker. Als ze het thuis tegen Standard niet kunnen afmaken, dan zullen ze drie dagen later op Anderlecht om de titel spelen. De wedstrijd van het jaar, een rechtstreeks duel tussen de twee kroonpretendenten. Het is een scenario dat heel Gent wil vermijden. Burgemeester Daniël Termont vat het zo samen: ‘Donderdag kunnen we kampioen zijn. Zondag kunnen we kampioen zijn. We kunnen ook helemaal geen kampioen zijn.’

Het is een matig Standard dat Gent die avond partij geeft. Het is weliswaar de laatste ploeg die in de Ghelamco Arena is komen winnen (exact vijf maanden eerder), maar ze is onvoorspelbaar: het verhaal van heel het seizoen. Zonder Jelle Van Damme en Imoh Ezekiel draait het niet. José Riga had voorspeld dat zijn ploeg over de wapens beschikt om ‘de Gentse organisatie te ontregelen’, maar daar valt weinig van te zien. Na nog geen twintig minuten maakt Sven Kums eindelijk zijn eerste goal van het seizoen. En het is een belangrijke. In het begin van de tweede helft verdubbelt Renato Neto de score op penalty. De party kan beginnen.

‘Gentse Feesten’ blokletteren de kranten de dag nadien, verwijzend naar de gigantische openluchtfeesten die elk jaar in juli plaatsvinden in Gent. Door de jaren hebben ze dezelfde faam verworven als het Oktoberfest in München. Tien dagen lang ruikt de stad naar bier en ketchup.

In 2015 begonnen de Gentse Feesten een stuk vroeger.

Barça

‘Totale waanzin, een compleet zotte avond’, weet Milicevic nog. ‘We hadden geen buitengewone match gespeeld tegen Standard, het was zeker niet onze beste prestatie van het seizoen. Het was zo’n avond waarop het grote belang het spel verlamde. Maar wat een gelukservaring aan het eind! We zaten in de Champions League, we waren automatisch gekwalificeerd voor de poulefase. En we hadden één grote wens: Barcelona loten. We zagen onszelf al op het veld staan tegen Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar. Ik hoopte te spelen tegen mijn kameraad Ivan Rakitic. Bovendien had Hein Vanhaezebrouck het geregeld over het spel van Barcelona in zijn tactiekbesprekingen, dat gaf ons dus nog meer zin om die ploeg tegen te komen.’

Die avond wordt de club ook in het buitenland ontdekt. Het Franse persbureau Agence France Presse verspreidde volgend communiqué: ‘AA Gent is voetbalkampioen van België geworden voor de eerste keer in zijn geschiedenis (…) De gebruikelijke favorieten Anderlecht, FC Brugge en Standard de Liège lieten zich verrassen door deze ploeg, die aan een opmars in België bezig is.’

Retro PO1 : AA Gent-Standard, vroege Gentse feesten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content