RSC Anderlecht verandert zijn jeugdpolitiek (en ziet veel talenten vertrekken)

© Belga Image
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Sinds de doorbraak van Youri Tielemans en Leander Dendoncker is het zoeken naar nieuw jong talent bij RSC Anderlecht. De gewijzigde jeugdpolitiek zit daar voor veel tussen: ‘We blijven investeren in onze academie, maar we gaan niet meer op onze knieën voor een jonge speler.’

Eind mei joeg de 16-jarige Nicolas Raskin een schokgolf door Neerpede met zijn transfer naar AA Gent. Na Jeremie Luvovadio (Gent), Maxime Delanghe en Andy Koshi (PSV) en Evangelios Patoulidis (Standard) was Raskin al de vijfde basisspeler van de fel bejubelde U16 die het voor bekeken hield bij Anderlecht.

Elk van die jongens had een gegronde reden om te vertrekken: Delanghe was gecharmeerd door het sportieve project zoals dat heet, Raskin haalde bij de Buffalo’s een vorstelijk contract binnen – inclusief voordelen in natura voor zijn vader – en Patoulidis kreeg bij Standard de garantie dat hij met de U21 mocht meetrainen.

De saga Patoulidis is het tastbare bewijs dat Anderlecht niet meer zwicht voor de financiële eisen van ouders die denken dat hun zoon de nieuwe Kompany of Tielemans is. En als dat tot een nieuwe leegloop moet leiden, is het maar zo. Trésor Ndayishimiye, Daan Foulon en Milan Corryn, drie spelers die titularis zijn bij de Belgische U19, gingen niet in op een nieuw contractvoorstel van paars-wit en lijken de volgende vertrekkers te zijn.

Collateral damage

Anderlecht beschouwt dat als collateral damage. ‘Jaren aan een stuk hebben we dezelfde fout gemaakt. Als Jean Kindermans (directeur jeugdopleiding op Neerpede, nvdr) vroeger aan mijn bureau stond voor een speler, dan gingen we desnoods door de knieën om hem te houden’, aldus Herman Van Holsbeeck in Sport/Voetbalmagazine. ‘Dat doen we niet meer. We zullen een carrièreplan opstellen voor de speler met incentives die trapsgewijs geactiveerd kunnen worden.

‘We moeten wel blijven investeren in de academie. Alleen al om talenten die op hun twaalfde buitengewoon goed zijn – denk maar aan Adnan Januzaj, Anthony Vanden Borre, Charly Musonda – een perfect kader te kunnen aanbieden. Eigenlijk staan ouders voor de keuze. Een fair bedrag krijgen op Anderlecht en zeker zijn dan hun zoon kan terugvallen op een draaiboek. Of elders enkele duizenden euro’s meer afdingen en een nummertje zijn.’

Meningsverschil

Anderlecht heeft het pad van de realpolitik dus verlaten. Maar naar verluidt is Kindermans niet helemaal opgezet met die drastische koerswijziging. Het zou de meest talentvolle spelers wegjagen uit Neerpede. Veel ouders vragen zich al af of hun zoon ooit een contract zal krijgen.

‘De periode van de Svilars, Musonda’s, Mangala’s, Antonnuci’s en Lokilo’s is gedaan’, zegt een makelaar die vertrouwd is met de jeugd op Anderlecht. ‘Van Holsbeeck zal twee keer nadenken voor hij de familie een sterkmaking aanbiedt. Anderlecht heeft in het verleden een paar blauwtjes gelopen en ik kan begrijpen dat ze niet meer fors willen investeren in jongens van wie de ouders de afspraken niet nakomen. Club Brugge en Gent zullen wel nog de volle pot betalen. Anderlecht, dat er vroeger sommen tegenaan kon gooien, niet meer. Die zitten nu op het niveau van Genk en Standard.’

Lees de volledige reportage over de jeugd van RSC Anderlecht in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 6 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content