‘Schopt KV Mechelen het tot play-off 1, dan is dat een toevalstreffer’

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Achter Club Brugge, Anderlecht en Zulte Waregem zijn nog zes teams verwikkeld in een spannende strijd om drie play-off 1-tickets: Charleroi, KV Oostende, AA Gent, KV Mechelen, RC Genk en Standard. Sportmagazine.be neemt deze week elke dag een van die zes onder de loep. Vandaag: KV Mechelen.

KV Mechelen veroverde vorig week nog de scalp van RC Genk en klopt nog steeds luid op de deur van PO1. De journalist die Malinwa volgt voor Sport/Voetbalmagazine is Kristof De Ryck.

KV Mechelen moet in zijn resterende zes matchen nog vier keer op verplaatsing en dat bij onder andere rechtstreekse concurrenten Oostende, Standard en AA Gent. Is het fair om te zeggen dat zij over de slechtste kaarten beschikken?

Kristof De Ryck: ‘Van alle kandidaten voor play-off 1 heeft KV Mechelen nog het meest pittige programma. Het zwaartepunt ligt helemaal op het eind, met tussen het bezoek aan Sclessin en de slotmatch in Gent ook nog een thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Je zou dus kunnen stellen dat KV vorige maand beter wat meer voorsprong had genomen op de concurrentie in de plaats van te verliezen tegen ploegen als Westerlo en STVV.

Ook tegen enkele rechtstreekse concurrenten die nog wachten, boekte KV eerder dit seizoen al zeges

‘Maar zulke rationele redeneringen zijn in het voetbal niet veel waard. Zo won KV in december dan weer wel tegen Charleroi en afgelopen weekend nog tegen KRC Genk, allebei rechtstreekse concurrenten voor Play-off 1. Ook tegen enkele rechtstreekse concurrenten die nog wachten, boekte KV eerder dit seizoen al zeges: Standard en AA Gent. Maar al die overwinningen behaalde KV wel in eigen huis. Dat de jongens van Yannick Ferrera nog vier keer op verplaatsing moeten spelen, is ontegensprekelijk een nadeel. Tot nog toe zit KV aan een puntengemiddelde van 1,9 per thuismatch tegenover 1,2 per uitmatch.

‘Ook hebben bepaalde concurrenten, zoals AA Gent, zich intussen serieus versterkt, terwijl KV in de wintertransferperiode maar één nieuwkomer haalde: aanvaller Sotiris Ninis. Aan de andere kant zorgt dat er wel voor dat in Mechelen de vertrouwde groepsdynamiek behouden blijft.

‘Tegen de zes ploegen die nog wachten, haalden de spelers van KV eerder dit seizoen acht punten. Mochten ze dat nog eens overdoen, komen ze uit bij een totaal van 46 punten. Het ene jaar haal je daarmee play-off 1, het andere jaar niet.’

Het is al een prestatie dat Malinwa nog meestrijdt, na het matige seizoensbegin. Hoe groot is het aandeel van trainer Yannick Ferrera, die het seizoen bij Standard begon en daar ontslagen werd.

‘Zo matig vonden de Mechelaars hun seizoensbegin niet. Ze raakten op dat vlak de voorbije jaren ook een en ander gewend. Het was 5 jaar geleden dat ze beter hadden gedaan dan de 8 op 15 waarmee ze nu uit de startblokken schoten. Tijdens hun seizoensbegin ondervonden de KV-spelers overigens geen last van een uitcomplex; 7 van die 8 punten raapten ze buitenshuis. Dat gebeurde allemaal vóór trainer Aleksandar Jankovic zelf besloot om op te stappen en bij Standard aan de slag te gaan. De Serviër behaalde dit seizoen met Mechelen 1,6 punt per competitiematch; Ferrera 1,5 punt per match. Als KV straks Play-off 1 haalt, zal Mechelen dat aanvoelen als een verdienste van beide heren, al was Jankovic dit seizoen maar vijf competitiewedstrijden de hoofdtrainer van Mechelen.

De spelers van KV loven de ene trainer niet opvallend meer dan de andere

Yannick Ferrera
Yannick Ferrera© Belga Image

‘De spelers van KV loven de ene trainer niet opvallend meer dan de andere. Wel geven ze aan dat ze onder Ferrera wat extra zekerheid voelen op het veld. In het 5-3-2-systeem van Jankovic was de ruimte in hun rug af en toe erg groot, waardoor sommigen bij hun aanvallende acties toch met enig voorbehoud voetbalden.’

De Mechelaars kunnen voor het eerst PO1 halen en opvallend genoeg ook de eerste Antwerpse club in PO1 worden sinds de invoering in 2009-2010. Hoe belangrijk is dat voor de (groei van de) club?

‘Het is vreemd dat Mechelen sinds de invoering van de play-offs nog niet één keer bij de eerste zes kon eindigen, terwijl clubs als KV Kortrijk en STVV daar wel al eens in slaagden. Al zeven jaar op rij strandde KV Mechelen in die fletse play-off 2, wat niet echt past bij de bruisende aard van de club. Maar bij KV relativeert het bestuur dat en laat men zich niet opjagen; sinds de vereffening van 2002 zweren de Mechelaars bij gestage groei.

‘Na zijn stadionuitbreiding biedt KV nu dik 4000 extra plaatsen aan. Dat zorgt voor meer inkomsten en die zouden de ploeg in de toekomst met enige regelmaat naar play-off 1 moeten loodsen. Op die manier wil KV de komende jaren doorgroeien.

Schopt KV Mechelen het tot play-off 1, dan is dat een toevalstreffer

‘Opvallend is dat KV nu meestrijdt voor een plaats in play-off 1 terwijl die hogere opbrengsten pas binnenstromen en nog niet in het sportieve departement zijn gepompt. Mocht KV het dit jaar al tot play-off 1 schoppen, dan zou dat nog een toevalstreffer zijn, een succesje omdat eens alles meezit. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat het geplande groeiproces iets vroeger kan starten, maar het basisidee van de club is dus om de impact van dat toeval terug te dringen en structureel richting de subtop op te rukken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content