‘Stadiondossiers in Brussel en Brugge zijn persoonlijk steekspel, met Belgisch voetbal als verliezer’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de comeback van Club Brugge op Antwerp, de stadionproblematiek en de eervolle Dennis van Wijk.

Club Brugge leek op weg naar een eerste nederlaag in twaalf wedstrijden, maar knokte in de laatste minuten van 2-0 terug naar 2-2 op Antwerp. Was je verrast dat ze dat nog konden rechtzetten op de Bosuil?

Zo word je kampioen

Jacques Sys: ‘Club speelt dit seizoen volgens de aloude waarden en de ziel van de club: blijven gaan. Die mentale sterkte om erin te blijven geloven, verbaast dus niet. Zo word je kampioen. Ik verwacht niet dat ze nog een inzinking zullen kennen, de kern is breed genoeg en ze zijn – met onder andere een nieuwe doelman – versterkt uit de winterstop gekomen.

‘Je zou je natuurlijk wel vragen kunnen stellen over hoe het kan dat je enkele dagen na die knalprestatie tegen Charleroi – die bekermatch was van het beste dat Club dit seizoen al liet zien – een pak minder scherp voor de dag komt in Antwerp…

‘Al ligt dat ook voor een groot deel aan de sterkte van Antwerp. Bölöni doet daar een zeer straffe job, met beperkte middelen. Antwerp toonde dit weekend nog maar eens dat het met zijn stevig blok en hoge pressing elke ploeg moeilijkheden bezorgt. Alleen vergt die aanpak heel veel energie, wat zeer lastig is om negentig minuten vol te houden. In het slot kwamen ze daardoor een beetje tekort, gaf ook Jelle Van Damme toe. Maar Antwerp verdiende dat punt zeker.’

In de marge van die wedstrijd tussen Antwerp en Club Brugge was er het gekissebis tussen de voorzitters van beide clubs: Paul Gheysens en Bart Verhaeghe, die elkaar geen stadion lijken te gunnen. Gaat het hier echt om een persoonlijke vete, denk je?

Jacques Sys: ‘Dit is een persoonlijk steekspel, dat kan bijna niet anders. Met het Belgische voetbal als verliezer. Welk belang heeft Paul Gheysens bij het tegenhouden van een nieuw stadion in Brugge? Geen enkel, dat heeft hij zelf al toegegeven. In dit dossier toont hij zich van zijn kleinste kant. En ook Verhaeghe heet toch een van de grote tegenstanders te zijn in het Eurostadion, daar kan je je eveneens vragen bij stellen.

‘Zowel in Brugge als Brussel zijn ze nochtans toe aan een modern accommodatie. Jan Breydel en het Koning Boudewijnstadion zijn compleet uitgewoond. Zo maken we ons andermaal belachelijk in het internationale voetbal, want onze infrastructuur is in vergelijking met veel van ons omringende landen middeleeuws te noemen. Zelfs in Oekraïne en Polen beschikken ze over modernere voetbalinfrastructuur.

Bij dit soort wraakacties wint er niemand

‘Bij dit soort wraakacties, zoals Gheysens nu doet door op de laatste mogelijke dag nog protest aan te tekenen – dat had hij ook al veel vroeger kunnen doen – en een dossier dat al elf jaar aansleept weer uit te stellen, wint er niemand.

‘Meer en meer krijg ik het gevoel dat er nooit een nieuw stadion komt in Brugge en Brussel. In België blijkt iedereen om het even waar en om het even hoe stadiondossiers te kunnen blokkeren. Zelfs in Gent, waar de stad meewerkte, duurde het twaalf jaar voor er een nieuwe tempel stond. Dat zet een rem op de ontwikkeling van ons voetbal.’

Even wat nieuws uit reeks 1B, waar Dennis van Wijk opstapte bij Roeselare nadat hij weigerde een Chinese speler op te stellen, zoals het clubbestuur dat wilde. Heeft een bestuur, dat veel geld betaalt, recht om zoiets te eisen?

Jacques Sys: ‘Neen. Je kunt wel bepaalde zaken aangeven, maar niet verplichten. Een trainer moet zijn eigen keuzes kunnen maken en ik ga ervan uit dat hij die altijd maakt met de intentie de best mogelijke ploeg op te stellen. Al is het maar uit eigenbelang. Ik ben al streng geweest voor Van Wijk in zijn trainerscarrière – hij zit nu al aan achttien clubs in 23 jaar -, en je kunt veel van hem zeggen, maar niet dat hij niet consequent is.

Van Wijk en Vanderbiest zijn twee persoonlijkheden, dat verdient ook eens een bloemetje

‘Dat hij tegen zijn Chinese clubeigenaars durft ingaan en op die manier zijn geloofwaardigheid verkiest boven een compromis, verdient respect. Want hij beseft zeer goed dat het moeilijk wordt om meteen een andere club te vinden. (Van Wijk werd eerder dit seizoen ook doorgestuurd bij OH Leuven nadat hij weigerde een stap terug te zetten en als T2 voor Nigel Pearson te werken, nvdr) Veel trainers zouden in zulke situaties een compromis zoeken.

‘Zijn assistent bij Roeselare, Frederik Vanderbiest, verdient diezelfde lof. Hij weigerde over te nemen van Van Wijk, om dezelfde redenen. Vanderbiest bewees bij Lierse al dat hij een trainer is die trouw blijft aan zichzelf. Na een verloren match erkende hij toen eens dat hij tactische fouten had begaan. Zoiets hoor je zéér zelden van een trainer. Van Wijk en Vanderbiest zijn twee persoonlijkheden, dat verdient ook eens een bloemetje.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content