STVV: het mag wat kosten

© BELGAIMAGE
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

In Sint-Truiden zijn ze een nieuwe weg ingeslagen. Gemoedelijkheid heeft plaatsgemaakt voor ambitie. Of hoe een bende Japanners, een ex-trainer uit tweede provinciale en een accountant STVV een nieuw gezicht moeten geven.

Geen club in de Jupiler League waar er de voorbije maanden zoveel verschuivingen plaatsvonden in de bestuurskamer als STVV. Toch heeft de club er op organisatorisch vlak nooit beter voor gestaan dan nu. De Limburgers hebben na de G5 zelfs het meest indrukwekkende organigram van het land. Marieke Höfte (voorzitter), Roland Duchâtelet (geldschieter) en Philppe Bormans (CEO) verdwenen uit Stayen. In hun plaats kwamen Takayuki Tateishi (CEO), David Meekers (voorzitter) Tom Van den Abbeele (General Manager of Sports) en David Yajima (CFO).Tussendoor werd ook geschoven met andere gezanten uit Japan zoals Yusuke Muranaka, die eventjes voorzitter was, en de Japanse Braziliaan Andre Pinto, die ‘gedegradeerd’ werd tot rechterhand van Van den Abbeele. Die laatste zal zich vooral toeleggen op het administratieve gedeelte en met makelaars de contracten onderhandelen.

De Japanse investeerders hebben het mislopen van play-off 1 goed verteerd.

In geen tijd zijn de Limburgers geëvolueerd van een club waar twee mensen, Roland Duchâtelet en Philippe Bormans, bijna alle beslissingen namen, naar een uit de kluiten gewassen kmo. Binnenskamers wordt gezegd dat alles duidelijker is afgelijnd. ‘Ik zal het voorbeeld van Duchâtelet niet volgen’, vertelt de nieuwe voorzitter David Meekers, die in het beroepsleven accountant is. ‘Hij moeide zich graag met het sportieve. Nu heb je iemand die de algemene leiding in handen neemt en een andere persoon die over de corebusiness waakt. De twee zijn nu strikt van elkaar gescheiden.’

Japanse invasie

Geld is niet langer een probleem op Stayen. Deels uit budgettaire noodzaak moest Borremans zich tot zijn vrijwillige vertrek elke dag dubbel plooien om alles rond te krijgen. Daardoor werd al snel een salaris of twee uitgespaard. Nu mag het wat kosten. Er werden extra functies gecreëerd, salarissen worden netjes op tijd uitbetaald, de staf zal wellicht uitgebreid worden met een diëtiste en een fysiektrainer en er zijn plannen om het trainingscomplex te renoveren. Het moet vooruit gaan voor de Japanners. Die slagvaardigheid maakt indruk binnen de club. Lang voor de komst van de Japanners werd er gebakkeleid over de vervanging van de zitjes in de tribune tegenover de hoofdtribune. Onder Duchâtelet was het vaak ‘ja, maar’. Bij de Japanners was de vernieuwing van de stoeltjes binnen de twee weken geregeld. Het valt sommige medewerkers op dat de Japanners zich heel vriendelijk opstellen, maar als er iets gedaan moet worden, dan verwachten ze dat het snel wordt uitgevoerd.

Toch was de vrees voor een Japanse invasie niet helemaal gegrond. Mensen die ver van het dossier stonden, kregen argwaan. Hun bezorgdheid werd nog meer aangewakkerd door de samenwerkingsverbanden die STVV opzette met de Japanse clubs Fagiano Okayama, Oita Trinita en FC Tokyo. Maar Stayen kleurt nog behoorlijk Belgisch. Het is maar de vraag hoe groot de manoeuvreerruimte van de Belgen is en hoeveel beslissingsmacht ze in werkelijkheid hebben. ‘Finaal heeft de hoofdaandeelhouder alles te zeggen’, meent Meekers. ‘Maar ik heb het gevoel dat iedereen op gelijkwaardige basis vertrekt. We hebben inspraak en de toekomst zal uitwijzen of er rekening wordt gehouden met onze mening.’

Selfmade man

Meer nog dan Meekers moet Van den Abbeele het nieuwe gezicht van de Kanaries worden. De aanstelling van de 38-jarige Oost-Vlaming past helemaal bij het hippe en frisse imago dat de club zichzelf heeft toegeëigend de laatste jaren. RememberIvan Leko, Yannick Ferrera en Philippe Bormans. Van den Abbeele moet de volgende in de rij worden die STVV als hefboom gebruikt om een duurzame carrière op het hoogste niveau uit te bouwen. Niet slecht voor een selfmade man die helemaal onderaan de voetballadder begon. De Balegemnaar zat in 2010 nog bij de Brabantse tweedeprovincialer Sporting Eizeringen, waar hij uitgebreide matchanalyses hield en zijn vriendin vanop het dak van de kantine de thuiswedstrijden liet filmen. Maar hij is vooral de man die als trainer van vierdeklasser Dilbeek in september 2010 Thomas Foket op diens zestiende in het eerste elftal liet debuteren. Toen nog links en rechts voorin. Foket mocht geen matchen spelen met de beloften omdat hij nog geen zestien jaar was en ging dus meteen van de junioren naar de eerste ploeg. De tweevoudige Rode Duivel stak er al vroeg bovenuit, maar Van den Abbeele durfde het wel aan om zo’n jonge snaak een kans te geven. En laat dit precies zijn wat STVV zocht: een man met lef en branie om jonge talenten op een vroege leeftijd te ontdekken en naar Limburg te brengen. Dankzij GT Sports & Consultancy, een talentdetectiebedrijf dat hij samen met Gert Saerens oprichtte, kent hij de (inter)nationale markt bij de jongeren als zijn broekzak. En in het dossier van Jordan Botaka bewees Van den Abbeele vorige zomer dat hij à la Mogi Bayat een situatie kan deblokkeren. STVV weigerde in eerste instantie in te gaan op de salariseisen van Botaka – pas na Van den Abbeeles tussenkomst groeiden beide partijen naar elkaar toe.

Snapchat

Van hem wordt nu verwacht dat hij de kleedkamer schoonveegt. Na het einde van de reguliere competitie werd er beslist welke spelers moeten vertrekken. Verwacht wordt dat er een zevental jongens zullen mogen beschikken. Aan Van den Abbeele om straks zijn netwerk aan te spreken en het project van de Japanners geloofwaardig te maken.

De eerste transferperiode lag immers niet in de lijn van de verwachtingen. STVV was lang in de running voor een plaats binnen de eerste zes, maar het moest uiteindelijk zijn plaats afstaan omdat het niet genoeg gewapend was voor de bikkelharde strijd om PO1. Standard haalde Mehdi Carcela, Genk versterkte zich met Dieumerci Ndongala, bij STVV moesten ze het doen met Arsenalhuurling Chuba Akpom en de Japanner Takehiro Tomiyasu, die pas in PO2 zijn kans zal krijgen.

De Japanse investeerders hebben het mislopen van PO1 goed verteerd, maar het managen van de spelersgroep belooft de komende weken nog een zware dobber te worden. Yohan Boli, van wie gezegd wordt dat hij problemen had met Jonas De Roeck, vloog naar de B-kern. Een puur sportieve keuze of is er meer aan de hand? Mensen die met De Roeck samenwerken, weten dat hij de sociale media van zijn spelers nauwlettend in het oog houdt. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij iemand betrapt die in het holst van de nacht een snap stuurt of een bericht post via Instagram.

En wat met doelman Lucas Pirard? Op Waasland-Beveren ging de Luikenaar twee keer in de fout. Sindsdien staat Kenny Steppe tussen de palen. De Roeck verdient krediet voor de manier waarop hij zijn jongens in het gareel laat lopen – iets wat de jaren daarvoor niet altijd het geval was. Maar de Antwerpenaar moet er wel over waken dat hij nog enkele smeerlapjes overhoudt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content