Van Buyten: ‘Ik was de eerste keus van Wilmots om de beloften te coachen’

© BELGAIMAGE

Big Dan over Bayern München, de Rode Duivels en het voorstel van Wilmots.

Pas teruggekeerd uit München, waar hij mee de 26e landstitel van Bayern ging vieren, laat Daniel Van Buyten aan onze redacteur van Sport/Voetbalmagazine op zijn smartphone een foto zien waarop hij vrolijk uit de bol gaat met Pep Guardiola en Luca Toni. ‘De top van de top, dat feestje’, zegt hij. ‘Grandioos! Helemaal Bayern. Ze hadden een heleboel oud-spelers uitgenodigd, minstens één per kampioensjaar. Ik was de uitverkorene van 2013, het meest prestigieuze jaar uit de geschiedenis van de club. Alles wonnen we toen, onder meer de Champions League en de wereldbeker voor clubs.’

Terwijl hij praat, is de nostalgie in zijn stem hoorbaar. ‘Guardiola is er niet in geslaagd Bayern de Champions League te bezorgen, maar hij is wel drie keer landskampioen geworden. Zijn laatste titel was zelfs de vierde op rij voor de club. In zijn speech legde de voorzitter daar zwaar de nadruk op: dat dit nog nooit eerder was gebeurd in de geschiedenis van de Bundesliga en dat de mensen zich daar goed bewust van moesten zijn.’

Mee naar het EK?

Sinds Van Buyten zijn schoenen aan de haak hing twee jaar geleden, kende Bayern geregeld problemen in het hart van de defensie. Ook bij de Rode Duivels was het vaak zoeken door het afwisselend uitvallen van Vincent Kompany, Thomas Vermaelen en Nicolas Lombaerts. Misschien had hij er nog bij kunnen lopen op dit EK?

Daniel Van Buyten: “Ik ben naar een training van Bayern gaan kijken. Wel, ik voelde het kriebelen in mijn benen. Ik heb er met Guardiola over gesproken, maar hem zegt het niets meer. Ook Mark van Bommel niet. Het is gek, moeilijk uit te leggen ook, maar ik slaag er maar niet in om uit te spreken dat ik geen profvoetballer meer ben. Mentaal blokkeer ik dan. In mijn hoofd is het nog altijd mijn beroep. Ik heb nog wat tijd nodig, vrees ik, maar ik weet wel dat het de juiste beslissing was om te stoppen. Ik kan genoeg spelers opnoemen die het elastiek te lang hebben uitgerekt, hun krachten te boven zijn gegaan en er nooit meer van zijn hersteld.

“Op een gegeven moment moet je beseffen dat er nog een leven is na de sport. Het menselijk lichaam is niet gemaakt voor voetbal aan de top. Ik ken er die niet meer kunnen lopen. Mij is verteld dat Gabriel Batistuta niet eens nog tien meter vooruit kan. Zijn knieën zijn een ramp. Ik heb het er ook dikwijls met Marc Wilmots over gehad, hij is vaak genoeg geopereerd. Soms heb ik last aan de enkels: als ik opsta lijken ze wel eens vastgeroest. Mijn rug: niets aan te doen. Oké, misschien had ik nog één of twee seizoenen door kunnen gaan. Maar wie kon me garanderen dat het goed zou zijn verlopen? Zou mijn leven er anders hebben uitgezien als ik nog wat meer geld had verdiend? En als het op een kruisweg was uitgedraaid, hoe zou het er dan nadien hebben uitgezien? Als ik daarover nadenk, weet ik dat ik de juiste beslissing heb genomen.”

Marc Wilmots heeft Van Buyten voorgesteld om voor hem te werken. Hij had erbij kunnen zijn, maar dan in een andere rol. Van Buyten is eerlijk: “Laat ik dan maar meteen alles opbiechten: zijn aanbod geldt nog steeds! Dit waren zijn woorden: ‘Wanneer je maar wil, hou me op de hoogte als je geïnteresseerd bent.’ Hij weet hoe ik in elkaar steek. Volgens hem kan ik de bond iets bijbrengen. Hij stelde me voor om de beloften te coachen. Ik was zijn eerste keus. Ik zie me wel functioneren als coach, maar nu nog niet. Ik ben er nog niet klaar voor.”

(Pierre Danvoye)

Lees het volledige interview met Daniel Van Buyten in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 25 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content