Vanhaezebrouck: ‘Een speler met een kleine motor nemen we niet, zelfs al is het een goeie’

© BELGAIMAGE

In de reeks ‘Gast te Evere’ is het deze week de beurt aan Hein Vanhaezebrouck, met AA Gent outsider voor de landstitel. In Sport/Voetbalmagazine geeft hij een deel van zijn succesformule prijs.

AA Gent krijgt dit seizoen langs alle kanten lof voor zijn tactisch flexibele en dominante spel. Een grote voorwaarde daarvoor is een goede fysieke conditie. In een uitgebreide babbel met Sport/Voetbalmagazine gaat de Gent-trainer dieper in op die materie…

Hein Vanhaezebrouck: “Mijn visie daarin is heel duidelijk: als je dominant wilt spelen, moet je dat negentig minuten kunnen volhouden. Mijn assistent kreeg vorig seizoen de raad om zeker geen twee keer per dag te trainen, omdat deze groep dat niet zou aankunnen en er veel geblesseerden zouden zijn. Maar na drie maanden waren er dubbel zoveel trainingssessies geweest en was de aanwezigheid op training veel hoger dan vorig seizoen.”

“Het is een kwestie van wennen aan een ander trainingsregime. Waarom zijn Thorgan Hazard en Kevin De Bruyne in Duitsland fysiek nog sterker geworden? Omdat er nergens harder getraind wordt dan daar en zij over de capaciteit beschikken om zich daaraan aan te passen. Bied je spelers geen zwaarder regime aan, dan zullen ze ook geen vooruitgang maken. Natuurlijk, voetbal is ook cultuurgebonden. Haal je Spaanse trainers binnen, dan zal het heel anders zijn. Dan is het tiktak, alles met het balletje.”

“De vraag is: hebben wij de spelers om Spaans voetbal te spelen, de kwaliteit om iedereen weg te tikken? België is ook tactisch heel sterk. Wij zijn geneigd onszelf naar beneden te halen, maar coaches kunnen hier echt wel een team zetten. En buitenlandse spelers ervaren onze competitie als niet gemakkelijk: het is hier hard werken met veel duels. Dus moet je zorgen dat je fysiek op punt staat.”

In welke mate houdt hij bij zijn keuzes rekening met de VO2max van spelers, het maximale zuurstofopnamevermogen als indicatie voor iemands fysieke conditieniveau? “Dat is belangrijk. Het is deels erfelijk bepaald, ik kan niet van iemand met een VO2max van 50 één van 60 maken. Blijkt bij de medische testen dat de motor niet groot genoeg is, dan nemen we die speler niet. Zelfs al is het een goeie”, aldus Vanhaezebrouck.

Lees het hele interview deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content