‘Vanhaezebrouck steekt er met kop en schouders bovenuit’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over AA Gent, Club Brugge en Standard.

S/VM: AA Gent beleefde een droomweek, met eerst een geslaagd debuut in de Champions League en vervolgens 4-1 winst tegen Standard. Regisseur van dat geheel is Sven Kums. Verdient hij een plek bij de Rode Duivels?

Jacques Sys: “Sven Kums is ontegensprekelijk de veldheer van dit AA Gent, hij stuurt het spel. Misschien verdient hij inderdaad eens een kans bij de nationale ploeg, maar niet vergeten dat we daar toch nog over een ander niveau spreken en al veel goede voetballers op het middenveld hebben rondlopen. Hoe zal Kums zich in zo een entourage gedragen? Dat weten we niet.”

“Meer nog dan Kums verdient Hein Vanhaezebrouck de loftrompet. Na zijn mislukking bij Genk heeft hij lang voor erkenning moeten vechten, maar de manier waarop hij Gent in alle omstandigheden volgens een duidelijk concept en herkenbaar laat voetballen, is indrukwekkend. Zowel tegen Lyon, waar ze nog voor rust tot tien spelers herleid werden, als tegen Standard, waarin ze snel op achterstand kwamen, zie je dat de ploeg rustig en gedecideerd blijft voetballen.”

“Vanhaezebrouck is zowat de enige coach in onze competitie die voetbalt vanuit de actie, niet vanuit de reactie. We maakten voor ons magazine een enquête over de werkmethodes van onze trainers in de Jupiler Pro League: Vanhaezebrouck steekt daar met kop en schouders bovenuit. Zijn vakmanschap -op alle vlakken- mag best eens bewierookt worden. Het moet niet altijd Michel Preud’homme zijn die lof krijgt van de pers. Bovendien maakt Vanhaezebrouck zijn spelers, en dus ook de ploeg, beter. Kums, Depoitre en Neto zijn daar mooie voorbeelden van.”

S/VM: Club Brugge kende dan weer een desastreuze week, met nederlagen tegen Moeskroen en Napoli. Het rechtte de rug tegen Waasland-Beveren. Hing een vertrek van Michel Preud’homme volgens jou in de lucht?

Jacques Sys: “Ik geloof nooit dat Preud’homme zelf zou opstappen. Gezien zijn verbintenis tot 2019 zou hem dat te veel centen kosten en bovendien zou het zijn imago schaden. Ik moet wel zeggen dat hij de voorbije week een aangeslagen en vermoeide indruk gaf. Toch blijf ik vinden dat hij een coach is die, met zijn grinta en werklust, past bij Club Brugge -daarom ligt hij ook zo goed bij de supporters -, maar het is duidelijk dat hij ondanks die passie van hem slechts incidenteel de laksheid uit zijn ploeg krijgt. Die laksheid blijkt nu al twee seizoenen op rij een steeds weerkerend fenomeen. Zelfs een donderpreek van de voorzitter haalt niets uit, zoals de match van vorig weekend tegen Moeskroen bewees.”

“Het is duidelijk dat men bij Club Brugge toe is aan een grondige evaluatie. En dan doel ik niet enkel op Preud’homme. Ook het bestuur moet die maken. Wie haalde immers de niet fitte Bolat in? En tegen Napoli zaten de dure aanwinsten Vanaken en Vossen op de bank. Het transferbeleid is vooralsnog geen schot in de roos. Na de matchen tegen Moeskroen en Napoli moet je de vraag stellen: ligt het aan de mentaliteit of de kwaliteit? Met wat we tegen de Italianen zagen, ben ik geneigd te denken aan het tweede. Op Europees niveau schiet dit Club te kort. Het verschil met vorig seizoen is dat er toen een keeper in doel stond die punten pakte en zo veel gebreken camoufleerde.”

S/VM: Standard bengelt op een voorlaatste plaats. Het minste wat je kan zeggen is dat de komst van Bruno Venanzi als nieuwe voorzitter geen voltreffer blijkt. Straks krijgen ze in Luik nog heimwee naar Roland Duchâtelet?

Jacques Sys: “Je kunt inderdaad niet zeggen dat de rust weergekeerd is bij Standard nadat Duchâtelet daar vertrok. Integendeel, de uitspraken van Venanzi waren zeer dom. Het is ook maar de vraag of Yannick Ferrera de juiste man is om daar nu de hele boel om te gooien. Ook voor hem is dit een uitdaging. Want net zoals voor spelers geldt voor trainers: eerst leren stappen, dan lopen.”

“Tegen Gent was de mentaliteit goed, merkte Ferrera terecht op, maar feit is wel dat hij aan zijn opdracht startte met een 0 op 6. Eigenlijk moet het nog beginnen voor hem. De thuiswedstrijd van komend weekend tegen OHL wordt belangrijk. Bij Standard vraag ik mij vooral af wie de goals moet maken, want Emond raakte tegen Gent geen bal -hij is een man van de zestien, en daar geraakten de Rouches niet- en Santini verdween helemaal uit beeld. Het wordt voor Standard vooral zaak nu eindelijk rust in de tent te brengen, want dat er voldoende kwaliteit rondloopt om mee te strijden voor play-off 1, daar ben ik nog steeds van overtuigd. Spelers als Trebel en Knockaert zijn geen sukkelaars.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content