Vele trainerswissels leggen eersteklassers geen windeieren

© Belga Image

Louter op basis van de statistieken krijgen de meeste eersteklassers die dit seizoen al van trainer wisselden, voorlopig gelijk in hun beslissing.

Maar liefst de helft van de clubs in 1A, acht van de zestien, had vóór het begin van de terugronde in de reguliere competitie al van trainer gewisseld. Daarmee steekt de Jupiler Pro League ver boven de andere Europese competities uit. Hoewel er veel discussie bestaat over de zin en onzin van trainerswissels, legt een en ander de meeste van die clubs voorlopig echter geen windereien. Een overzicht op basis van de pure resultaten.

Remonte

De opvallendste voorbeelden zijn uiteraard RSC Anderlecht en AA Gent. Beide clubs begonnen zwak aan het seizoen, maar boekten onder respectievelijk Hein Vanhaezebrouck en Yves Vanderhaeghe intussen een knappe 19 op 24 in de competitie en nestelden zich in de top zes.

De landskampioen had onder René Weiler in de eerste zeven speeldagen amper 9 punten op 21 gesprokkeld, terwijl de Buffalo’s onder Vanhaezebrouck met een nog slechtere 6 op 24 aan het seizoen waren begonnen.

Hein Vanhaezebrouck en Massimo Bruno
Hein Vanhaezebrouck en Massimo Bruno© Belga Image

Vanderhaeghe leidde AA Gent intussen ook naar de kwartfinales van de Croky Cup. Voor Vanhaezebrouck oogt de balans buiten de competitie iets minder fraai, met een 0 op 9 tegen PSG en Bayern München in de Champions League en de uitschakeling tegen Standard vorige week in de 1/16e finales van de beker.

Voor de volledigheid: tussen Weiler en Vanhaezebrouck noteerde interim-trainer Nicolas Frutos bij Paars-wit een zes op zes in de competitie, winst tegen Westerlo in de beker en een zware 0-3 nederlaag tegen Celtic in de Champions League.

Laatste

Even markant is de remonte van KV Oostende. Vóór zijn komst naar AA Gent kreeg Vanderhaeghe bij de kustploeg, die play-off 1 ambieerde, de bons omwille van een rampzalige 1 op 21 in de eerste zeven speeldagen.

Adnan Custovic
Adnan Custovic© BELGAIMAGE

Intussen kan zijn opvolger als T1 (en voormalige assistent) Adnan Custovic uitpakken met een knappe 18 op 30, waarmee KVO opklom van de laatste naar de twaalfde plaats in het klassement. Bovendien staat de club van eigenaar Marc Coucke in de kwartfinales van de Croky Cup.

Veelbelovend?

Wat KV Mechelen en KV Kortrijk betreft, is het nog wat te vroeg om echt conclusies te trekken, maar respectievelijk 4 en 3 speeldagen na de trainerswissel oogt de balans in de competitie toch ook daar fraai. Aleksandar Jankovic boekte met Malinwa 7 op 12, terwijl Yannick Ferrera op slechts 8 op 33 bleef steken. De Mechelaars sneuvelden vorige week wel na strafschoppen tegen RC Genk in de 1/16e finales van de beker.

De Kerels pakten dan weer 6 op 9 onder Glen De Boeck en een ticket voor de kwartfinales van de beker. Dat is al meer dan de helft van het aantal punten dat Kortrijk onder Yannis Anastasiou verzamelde in 14 speeldagen, namelijk 11 op 42.

Glen De Boeck
Glen De Boeck© belgaimage

De enige uitzondering is voorlopig KAS Eupen, dat na een 10 op 42 onder Jordi Condom nog maar één puntje sprokkelde in drie wedstrijden onder Claude Makélélé. Dat punt werd wel zondagavond gepakt tegen leider Club Brugge (2-2), dat pas in blessuretijd gelijk maakte.

Voor de twee overige clubs die dit seizoen van trainer wisselden, is de vergelijking moeilijk te maken. STVV stuurde Bartolomé Marquez Lopez en Sporting Lokeren Runar Kristinsson al na twee speeldagen en respectievelijk 3 op 6 en 0 op 6 de laan uit. Onder de huidige trainer Jonas De Roeck pakten de Limburgers 20 op 42, terwijl Peter Maes de Waaslanders naar een 17 op 45 leidde.

Verklaringen

De verklaring voor het succes van een trainerswissel verschilt natuurlijk van club tot club. Vaak wordt – terecht – verwezen naar het schokeffect, daarom ook dat er niet te veel belang aan bovenstaande statistieken gehecht moet worden. Ook blessures en schorsingen kunnen hun rol spelen.

Maar dat een nieuwe wind, soms wonderen kan doen is duidelijk. Zo merkte Sport/Voetbalmagazine-hoofdredacteur Jacques Sys in het geval van Anderlecht op dat de spelers een knop hebben omgedraaid. ‘Er is enorm veel ruchtbaarheid gegeven aan de komst van HVH. Als het ware elke stap van hem in Anderlecht werd uitvergroot. Dat zet zich onvermijdelijk over op de spelers, die zich ook willen tonen.’

Na zijn vertrek bij AA Gent liet Vanhaezebrouck overigens zelf verstaan dat trainer en ploeg daar op elkaar uitgekeken waren.

Moses Simon van AA Gent liet op zijn beurt in Sport/Voetbalmagazine optekenen dat ‘de nieuwe coach ons bevrijdde. We weten allemaal dat Hein een goeie coach is die van iedereen de beste wil maken, maar té veel kan soms een probleem zijn’.

Bij KV Oostende, dat in de voorbije seizoen onder Vanderhaeghe nochtans play-off 1 haalde, de bekerfinale speelde en voor het eerst Europees speelde, koos Custovic voor een andere spelwijze, die blijkbaar vruchten afwerpt.

Partner Content