Verdachte gokpatronen op Oostende – Waasland-Beveren: clubs ‘niet op de hoogte’

© Belga Image

In een gezamenlijke documentaire van de Duitse zenders ARD en WDR claimen de reportagemakers dat er verdachte gokpatronen geregistreerd zijn op de competitiewedstrijd tussen KV Oostende en Waasland-Beveren van 17 januari. Beide clubs reageren verbaasd op het bericht.

De documentaire werd woensdagavond uitgezonden.Volgens het onderzoek van WDR naar gokmisdrijven in het Europese voetbal werden er in de wedstrijd tussen KV Oostende en Waasland-Beveren verdachte inzetten geplaatst op de voorspelling dat er minstens drie doelpunten zouden vallen. In totaal deden de spelers in het Albertpark zes keer de netten trillen. Voor de kustploeg scoorden Akpala, Canesin en Musona, bij Waasland-Beveren zorgden Schrijvers (2x) en Moulin voor een 3-3-puntendeling.

‘Wereldgoals’

In een mededeling op de clubwebsite zegt Waasland-Beveren dat het de mogelijke wedstrijdvervalsing veroordeelt en overweegt klacht tegen onbekenden neer te leggen.

‘Voor ons waren dat nieuwe feiten. Wij waren als club op geen enkele wijze op de hoogte van eventuele onregelmatigheden met betrekking tot de geciteerde wedstrijd. Voor, tijdens en na de wedstrijd in Oostende hebben wij geen enkel signaal ontvangen dat in de richting van beïnvloeding wijst. Tussen de gemaakte goals zaten bovendien enkele wereldgoals, wat al helemaal geen associaties met ongeregeldheden oproept’.

Niet ingelicht

‘Volgens de documentaire zou het gokbedrijf dat de verdachte transacties opmerkte de wereldvoetbalbond FIFA hebben ingelicht. Wij werden daar tot op heden niet over ingelicht en hebben dus geen weet van eventuele lopende onderzoeken’, gaat het verder. ‘Uiteraard zal onze club haar volledige medewerking verlenen aan een officieel onderzoek naar het gokgedrag op de betreffende wedstrijd.’

Waasland-Beveren wijst er verder op dat de interne regels voor de spelers duidelijk zijn. ‘In de spelerscontracten en ons intern reglement staat duidelijk vermeld dat het verboden is te gokken op wedstrijden van de eigen club of op andere wedstrijden in de Jupiler Pro League. Daar er geen verdere feiten gekend zijn over eventuele onregelmatigheden binnen onze club of bij onze spelers, gaan wij er vanzelfsprekend vanuit dat die ook niet hebben plaatsgevonden.’

KV Oostende neemt akte van de Duitse documentaire die de zaak woensdagavond aan het licht bracht. ‘KV Oostende is hiervan niet op de hoogte. Noch van het feit dat er veel op deze wedstrijd is ingezet, noch van het verdachte karakter van de wedstrijd. De club kreeg hierover ook geen melding van de UEFA of de FIFA.’

‘Bovendien heeft KV Oostende een streng intern reglement, waarbij dergelijke zaken binnen de club op geen enkele wijze kunnen worden getolereerd.’ De kustploeg stelt de zaak verder te zullen opvolgen.’Uiteraard zal de zaak – indien dit door een bevoegde instantie wordt gevraagd – verder worden opgevolgd. Intussen zullen noch de club noch de spelers hierover verdere verklaringen afleggen.’

Nederland

Op diezelfde dag was er volgens het onderzoek ook een verdacht gokpatroon in de Nederlandse Eredivisie, in het duel tussen NEC Nijmegen en Willem II, dat eindigde in een 1-0 zege voor de thuisploeg. Voor die wedstrijd zouden er verdachte inzetten genoteerd zijn op een zege voor NEC.

Het onderzoek bracht tevens aan het licht dat de verdachte inzetten werden geplaatst in meerdere gokkantoren in het zuiden van Duitsland. Om de mogelijke manipulatie te verbergen, werden er zogenaamde meervoudige weddenschappen gemaakt. De verdachte wedstrijden werden zo gecombineerd met andere ‘cleane’ wedstrijden. In totaal moesten de kantoren een bedrag met vijf cijfers uitbetalen. Beide wedstrijden zijn volgens de documentairemakers gerapporteerd aan de Wereldvoetbalbond FIFA. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content