‘Voor ruim 400 jeugdspelers zal er op het hoogste opleidingsniveau geen plaats meer zijn’

© Belga Image

Door een hervorming binnen het jeugdvoetbal zal er vanaf volgend seizoen een leeftijdscategorie minder zijn. Wat verandert er precies en waarom en wat zijn de gevolgen? ‘Blijkbaar moeten voetbaltalenten almaar sneller rijp zijn’, zegt Christian Vandenabeele van Sport/Voetbalmagazine.

Vanaf volgend seizoen (2018-2019) verdwijnen op eliteniveau de leeftijdscategorieën U17 en U19. Ze worden vervangen door één nieuwe categorie, U18. De Pro League heeft die hervorming met een tweederdemeerderheid goedgekeurd, meldt Het Nieuwsblad. Drie vragen aan Christian Vandenabeele, specialist terzake bij Sport/Voetbalmagazine.

Club Brugge is de grote voortrekker van de maatregel en vond voldoende steun binnen de Pro League. Wat is hun motivering?

De voorstanders zijn ervan overtuigd dat op die manier de doorstroming van talent naar het eerste elftal bevorderd kan worden

Christian Vandenabeele: ‘Het argument van de voorstanders is dat je door een strengere selectie door te voeren, door de pool aan talent die je na de U16 overhoudt te halveren, je een sterkere concentratie van talent krijgt, kwalitatief betere selecties en zo voor die talenten een nog betere groeiomgeving creëert.

‘Ze zijn ervan overtuigd dat op die manier de doorstroming van talent naar het eerste elftal bevorderd kan worden, ook omdat die kleinere selectie hen blijkbaar zal toelaten om nog professioneler met die talenten te gaan werken.’

Opvallend is dat onder andere RSC Anderlecht en Standard tegen zijn? Welke zijn de argumenten contra?

Voor ruim 400 jeugdspelers zal er op het hoogste opleidingsniveau geen plaats meer zijn

‘Een tegenargument is zeker dat er op eliteniveau na de U16 de helft minder spelers opgeleid zullen worden. Eén leeftijdscategorie van gemiddeld ongeveer 18 kernspelers minder bij 24 profclubs betekent dat het gaat om meer dan 400 jeugdspelers voor wie op het hoogste opleidingsniveau geen plaats meer zal zijn.

‘Dat betekent dat er bij de U16 een veel zwaardere selectie moet worden doorgevoerd met het oog op: wie kan wel profvoetballer worden en wie niet? Dat is moeilijk, omdat er op die leeftijd nog grote maturiteitsverschillen zijn.

Blijkbaar moeten voetbaltalenten almaar sneller rijp zijn.

‘Het halveren van de leeftijdscategorieën tussen U16 en U21 betekent ook dat de talenten die deze zware selectie overleven minder tijd zullen krijgen om te groeien. Ze zullen sneller doorgeschoven worden naar het belofteteam of sneller afgeserveerd worden, omdat er tussen U16 en U21 nog maar één categorie zal zijn. Terwijl de voorbije jaren al vragen werden gesteld bij de almaar jonger wordende belofteteams: of de afstand naar het eerste elftal daardoor niet groter wordt en die stap daardoor niet moeilijker. Blijkbaar moeten voetbaltalenten almaar sneller rijp zijn.

Onder anderen Dries Mertens en Yannick Carrasco zijn bekende laatbloeiers. Dreigen we met deze maatregel niet zulke talenten overboord te gooien?

‘Dat risico wordt groter, vrees ik. Op eliteniveau, het hoogste opleidingsniveau, vind je nu al amper spelertjes die én laatmatuur zijn én laat op het jaar geboren zijn.’

Partner Content