Waar liep het mis tussen Nainggolan en de bondscoach?

© Belga
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael Medewerker Sport/Voetbalmagazine

De koude oorlog tussen Roberto Martínez en de middenvelder van AS Roma dateert al van oktober vorig jaar. Met de niet-selectie van vandaag ligt er alweer wat meer olie op het vuur tussen de twee partijen.

Roberto Martínez loopt heel hoog op met de winnaarsmentaliteit van Radja Nainggolan‘, merkte journalist Peter T’Kint van Sport/Voetbalmagazine al op in september 2016, ‘maar niet met zijn levenshouding.’ Toen al leek het dat het tussen de twee nooit een geslaagd huwelijk zou worden: een chronologisch overzicht.

Juli 2016

Op het EK in Frankrijk was Marc Wilmots nog bondscoach, maar toen al deed Radja Nainggolan iets wat zijn reputatie niet ten goede kwam: in een filmpje op de Italiaanse televisie zwaaide hij met een pakje sigaretten. Wilmots zei dat hij op de hoogte was van het rookgedrag van zijn middenvelder en zei tegen Sporza zelfs dat hij altijd probeerde om een kamer met balkon te krijgen voor Nainggolan. Dat is alvast iets waar Roberto Martínez geen rekening mee moet houden bij het boeken van een Grieks hotel.

September 2016

Ongeveer een maand na de aanstelling van Roberto Martínez als bondscoach krijgt hij met Spanje meteen een moeilijke tegenstander voorgeschoteld. België maakt geen schijn van een kans en verliest met 0-2. Voor Nainggolan duurde de wedstrijd maar tot aan het einde van de eerste helft. Na de rust kwam hij niet meer op het veld.

Enkele dagen later wonnen de Duivels met 0-3 in Cyprus, Nainggolan valt pas in de 84e minuut in. Voorlopig nog geen vuiltje aan de lucht.

Oktober 2016

Dan is er plots wel vuil aan de lucht. Nainggolan wordt opgeroepen door de bondscoach met de matchen tegen Bosnië en Gibraltar in het vooruitzicht, maar keert niet veel later geblesseerd naar huis. Op dezelfde dag als het duel kon hij nog wel een oefenpartij voor AS Roma spelen. Was hij nu niet fit of ging het om een disciplinaire maatregel? Bondscoach Martínez had alleszins beter kunnen communiceren over het voorval.

Maart 2017

Bij de weinige wedstrijden die de Rode Duivels spelen tussen oktober en maart maakt Ninja geen deel uit van de nationale ploeg. In maart is hij er weer bij en mag hij meteen in de basis starten tegen Griekenland. ‘Hij verdient deze selectie’, aldus Martínez. De partij was er niet bepaald een om vrolijk van te worden, maar toch besloot Nainggolan om nog een stapje in de wereld te gaan zetten.

De volgende ochtend werd zijn wagen door de politie langs de kant gezet en blies de middenvelder van AS Roma positief. In De Standaard gaf hij te kennen dat hij niet de bestuurder was en dat er weinig tot niet van het hele verhaal klopt. Wat wel een feit is, is dat hij twee dagen erna op het veld stond in en tegen Rusland.

Juni 2017

Het zijn de laatste twee interlands van wat een lang seizoen geweest is, maar Nainggolan krijgt opnieuw speelgelegenheid van Martínez. In hij het oefenduel tegen Tsjechië wordt hij opnieuw tijdens de rust vervangen, maar het onheil speelt zich pas later af.

Nainggolan arriveerde niet tijdig op de tactische bespreking voor de match tegen de Esten. Sindsdien speelde hij geen minuut meer voor de Rode Duivels. Daar zal ook geen verandering meer inkomen, minstens tot na de wedstrijd tegen Griekenland op 3 augustus, want hij behoort niet tot de ruime selectie die Martínez van daag voorstelde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content