Waarom kampt Anderlecht met een gebrek aan frisheid?

© BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Anderlecht won moeizaam van Charleroi en verloor kansloos van Standard. Het zwartepieten bij paars-wit is begonnen. Een ding is duidelijk: ergens zijn er fouten gemaakt.

Anderlecht heeft dit seizoen met een rist vervelende blessures af te rekenen. Buiten Bram Nuytinck (en de al bijna vergeten Matías Suárez) vielen ook Chancel Mbemba en Dennis Praet langdurig uit. Steven Defour sukkelde van het ene ongemak in het andere. Van Silvio Proto werd lang stil gehouden dat hij maar niet verlost raakte van een aanslepende teenblessure, tot groeiende ergernis trouwens van de doelman.

Idrissa Sylla werd tijdens de wintermercato aangetrokken met een adductorenblessure en speelde nog geen minuut. Midden februari communiceerde Anderlecht over een meniscusoperatie en maandenlange onbeschikbaarheid voor Ibrahima Conte, maar het volgende weekend speelde hij doodleuk. Horendol werd Besnik Hasi ervan.

Vreemde uitspraak

Het voordeel met spelers die een tijd aan de kant stonden, is dat ze fris het competitieslot ingaan. Sinds het invoeren van de play-offs won frisheid aan belang als factor voor succes na een lang en slopend seizoen. Toch lijkt Praet, Nuytinck noch Mbemba – om die drie maar te noemen – te blaken van frisheid.

Pratend over de afgang van zijn ploeg stelde Hasi zondag vast dat zijn spelers “niet scherp” waren geweest. De schuld van clubdokter Peter Wieme? Of van Jochen De Coene, het hoofd van de medische dienst? Of misschien van de conditietrainer, de door John van den Brom uit Nederland weggehaalde Jurgen Segers? Of van iedereen een beetje?

In het licht van de huidige ontwikkelingen is het niet oninteressant een oude uitspraak van Hasi op te rakelen. Na de winterstage in Spanje zei hij: “Als je op stage veel volume kweekt, is het normaal dat je de eerste weken een lichte terugslag krijgt. Als je nu fris zit, dan betaal je dat cash in de play-offs.”

Huh? Dus als zijn spelers toen fris hadden gezeten, wilde dat zeggen dat er niet genoeg was getraind tijdens de stage, met als gevolg: uit vorm tegen PO? Gaat voetbal dan niet over het fris houden van spelers, over het op peil houden en zelfs verbeteren van de voetbalconditie, en dat allemaal door een geleidelijke opbouw tijdens het hele seizoen?

Te vermoeiend

Zou het misschien kunnen dat de spelers van Anderlecht nu niet fris zitten omdat hun stage te vermoeiend was? Dagelijks kregen ze een ochtendloop van een uur en twee trainingen van bijna twee uur voorgeschoteld. Ideaal om vermoeidheid op te stapelen en de kans op blessures te vergroten. Op het einde van de stageweek werd nog een wedstrijd gespeeld terwijl er ’s ochtends zwaar was getraind. De tweede dag na de wedstrijd stond er opnieuw een pittige sessie op het programma. Wegens de afwezigheid van enkele spelers werd er pas na de stage tactisch getraind. Met andere woorden: waar het echt om draait – voetbal, spelsysteem, spelers beter leren samenspelen en tactische richtlijnen laten uitvoeren – werd tijdens de stage kennelijk niet getraind.

Hasi deed zijn uitspraak na 2-0-verlies op Standard en een teleurstellende 0-0 tegen Zulte Waregem. Oh ja, van Lierse werd toen wel gewonnen. Nu zijn ploeg dus volgens zijn eigen woorden fris hoort te zitten, wint ze maar moeizaam van Charleroi en gaat ze gewillig op de slachtbank op Sclessin. Kennelijk zijn er ergens onderweg fouten gemaakt. En niet (alleen) door de dokter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content