Wat als het EK… morgen begint? Ons ideale elftal op basis van huidige vorm

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Het is een eeuwige discussie: dient een bondscoach te kiezen voor een vast elftal of voor de spelers in vorm? Sport/Voetbalmagazine deed de denkoefening en stelde het ideale EK-elftal samen op basis van huidige vorm.

Marc Wilmots is tot nog toe vooral een aanhanger gebleken van de eerste filosofie: liever kiest de bondscoach van België voor zijn vaste pionnen dan te schuiven afhankelijk van vormpeil. Denk aan Axel Witsel, Marouane Fellaini, Christian Benteke, Eden Hazard. Allemaal bleven ze tijdens deze kwalificatiecampagne op het EK op een bepaald moment in de basisploeg staan ondanks beperkte speeltijd (Fellaini, Benteke) of een mindere prestatiecurve (Hazard, Witsel).

Er zijn nochtans genoeg analisten en coaches die vinden dat je, zeker bij een nationaal elftal waar je de spelers maar korte tijd bij je hebt, beter kiest voor de spelers die blinken van vertrouwen. In die zin probeert Sport/Voetbalmagazine zijn duit in het zakje te doen door een elftal op te stellen in functie van de huidige vorm. Hoe zou de Belgische ploeg er dan uitzien mocht het EK morgen starten?

Op basis van vormpeil zou Marc Wilmots momenteel voor een 3-4-3 moeten kiezen. Dit zijn dan de namen:

In doel: Thibaut Courtois

Misschien verrassend want Chelsea is – om het zacht uit te drukken – niet aan zijn beste seizoen bezig en onze nationale nummer één geeft al enkele maanden de indruk niet volledig meer met zijn hoofd bij de Premier League te zitten. Bovendien pakte Courtois vorig weekend tegen Manchester City nog een rode kaart. En toch, er valt Courtois weinig te verwijten. Integendeel: zowel tegen PSG als tegen Man City behoorde hij tot de sterkhouders bij the blues.

Een close call met Mignolet, aan een sterk seizoen bezig bij Liverpool, maar desondanks toch steeds gecontesteerd aan de Merseyside. Maar eigenlijk zou Wilmots nu misschien wel voor een doelman uit de Jupiler Pro League moeten kiezen: Silvio Proto is week na week uitblinker bij Anderlecht. Helaas past Proto al enige tijd niet meer in de plannen van Wilmots.

In de verdediging: Toby Alderweireld, Dedryck Boyata, Nicolas Lombaerts.

De selectie van Alderweireld hoeft weinig betoog, al een heel seizoen is hij outstanding in de minst gepasseerde defensie van de Premier League. Miste nog geen enkele minuut in de competitie en heeft amper overtredingen nodig.

Naast hem twee verrassende namen in een driemansverdediging: Boyata en Lombaerts. Boyata staat met Celtic dicht bij een nieuwe landstitel en is onbetwiste titularis in een verdediging die maar 25 goals slikte in 33 competitieduels. De ex-speler van Manchester City scoorde bovendien al zes goals deze campagne en zit aan 40 matchen.

Nicolas Lombaerts
Nicolas Lombaerts© Belga

Ook Lombaerts heeft, samen met Zenit Sint-Petersburg, de goede vorm weer te pakken. Sinds het einde van de lange winterstop daar zetten Lombaerts en Co een reeks neer van vijf zeges op een rij en zes wedstrijden zonder nederlaag. Onder meer dankzij de defensieve stabiliteit van Lombaerts doet Zenit plots weer volop mee voor de Russische landstitel. Intrinsiek horen Jan Vertonghen en Vincent Kompany natuurlijk thuis in de defensie, maar beide toppers zijn nog maar net hersteld van een blessure en missen op dit moment nog matchritme.

Op het middenveld: Radja Nainggolan, Kevin De Bruyne, Mousa Dembélé, Axel Witsel

Een mooi uitgebalanceerd middenveld dat idealiter in ruit opereert. Met De Bruyne in de punt naar voren. Nainggolan en Dembélé als flexibele werkmieren in steun en Witsel als standvastige bewaker van de organisatie achter hen. De vorm van De Bruyne hoeft geen betoog: sinds zijn comeback na twee maanden revalidatie van een knieblessure is hij onstuitbaar. Tweemaal beslissend in de kwartfinales van de CL tegen PSG en ook in de Premier League de draaischijf van Man City.

Ook Dembélé steekt in bloedvorm. Bij Tottenham is hij bezig aan zijn beste seizoen in de Premier League. Ook in de demonstratie van Tottenham op Stoke City afgelopen maandag was de balvirtuoos weer alom tegenwoordig: sterk in de recuperatie en beslissend in de omschakeling naar aanvallend voetbal. Scoren doet hij nog steeds weinig, maar als Tottenham straks Leicester nog kan inhalen in de titelrace heeft het dat voor een groot stuk te danken aan de Belgische middenvelder.

Voor Witsel geldt dezelfde uitleg als voor ploegmaat Lombaerts: Zenit is sinds de hervatting van de Russische competitie op kruissnelheid. Ook Witsel lijkt zijn dynamisme weer teruggevonden te hebben. In de recente topper tegen Spartak Moskou (5-2 winst) was onze landgenoot grote uitblinker met een doelpunt en een assist.

Ook Nainggolan toonde zich de voorbije weken trefzeker, met treffers tegen Inter en Atalanta. Bij een onregelmatig AS Roma is ‘de Ninja’ de enige op een constant niveau, het leverde hem de voorbije weken verregaande interesse op van topclubs Juventus, Chelsea en zelfs Barcelona.

Vooraan: Yannick Carrasco, Divock Origi, Dries Mertens

Snelheid, efficiëntie en polyvalentie, dat hebben deze drie mannen in bloedvorm gemeen. Het leverde elk van hen lof op van ploegmaats en trainers. Countermachines zijn het: spitsen die niet te beroerd zijn om hard labeur te verrichten in verdediging, maar bij balverovering als pijlen uit een boog naar voren schieten. Mertens is onder nieuwe coach Maurizio Sarri dit seizoen vooral luxe-invaller, maar mocht deze week tegen Bologna nog eens in de basis starten. Resultaat: drie goals en twee assists. Het onderstreept de mentaliteit en de groeiende vormcurve van de vinnige buitenspeler.

Divock Origi
Divock Origi© REUTERS

Ook Yannick Carrasco, die in zijn eerste seizoen bij Atlético Madrid al meteen het vertrouwen krijgt van Diego Simeone, gooit tegenwoordig hoge ogen. Niet enkel in de Primera División, maar ook op het allerhoogste niveau: de Champions League. Was basisspeler in de ploeg die FC Barcelona uit de CL kegelde en blonk daarin zowel als winger en als diepe spits uit. Ondanks het ontbreken van dat doelpuntje.

Divock Origi lijkt de voorbije weken de spitsenstrijd bij Liverpool beslecht te hebben. In de belangrijke wedstrijden (zoals tegen Dortmund) kreeg hij van trainer Klopp de voorkeur op Daniel Sturridge, Danny Ings en die andere Rode Duivel Christian Benteke. De techniek, explosiviteit en mentaliteit had hij al, daar kwam nu een extra dosis duelkracht bovenop. Scoorde twee belangrijke goals in de EL-confrontaties met Dortmund en als invaller tegen Stoke City vorige week maakte hij twee goals. Het is echter bang afwachten tot nieuws over de ernst van zijn blessure, na een zware tackle woensdagavond.

En Eden Hazard denkt u? Die staat al een maand aan de kant met een heupprobleem. Romelu Lukaku is bezig aan een sterk seizoen, maar staat ondertussen vijf wedstrijden droog. Wat huidige vorm betreft moet hij dus onderdoen voor Carrasco, Origi en Mertens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content