‘Wat Vanhaezebrouck doet bij Gent is straffer dan Preud’homme bij Club’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de leiderspositie van AA Gent, de malaise bij Waasland-Beveren en de eindronde in tweede klasse.

S/VM: AA Gent wint op Kortrijk en pakt de leiderspositie over van Club Brugge. Kunnen Vanhaezebrouck en Co zich nog verstoppen en zie je hen in staat die positie te behouden?

Jacques Sys: “Wie op vier speeldagen van het einde op kop staat, kan zich niet meer verstoppen, neen. Maar ik kan begrijpen dat Hein Vanhaezebrouck en voorzitter Ivan De Witte de druk van hun ploeg willen weg houden, zij kennen de psychologie van hun groep. Maar Gent heeft goede papieren om die titel binnen te halen: ze beschikken over het nodige spelersmateriaal en tactisch hebben ze de sterkste coach in de Jupiler Pro League. Hoe hij tegen Kortrijk de aanvoer naar spitsen Chevalier en Santini wist af te snijden: dat was bijzonder knap. Vanhaezebrouck kan tactisch variëren, pompte herkenbare systemen in het elftal en tegen Kortrijk zag je dat de ploeg na rust ook volwassen de match in handen nam. Wat Vanhaezebrouck doet bij Gent is in feite straffer dan wat Michel Preud’homme doet bij Club Brugge.”

“Anderzijds blijft het onbegonnen werk iets te voorspellen in deze knotsgekke play-offs. De enige constante is dat er geen constante is. Vorige week was Anderlecht nog afgeschreven en nu zijn ze plots weer titelkandidaat. Ik zie ze zelfs als gevaarlijkste tegenkandidaat voor Gent, meer dan Club Brugge, waar Preud’homme er niet in slaagt zijn elftal elke wedstrijd op scherp te krijgen – een ploeg die zes keer op achterstand komt in PO1 moet zich vragen stellen. Als het middenveld van Anderlecht draait, zijn zij de enige ploeg die het niveau van deze play-offs weet te overstijgen.”

S/VM: De opmerkelijkste uitslag van dit weekend is de 7-1 zege van Genk tegen Waasland-Beveren. Vooral pijnlijk waren de uitlatingen van de spelers achteraf: bij de Waaslanders is het één en al chaos. Oogst Waasland-Beveren wat het gezaaid heeft?

Jacques Sys: “Dat je voor aanvang van de play-offs al bekend maakt dat je niet verder gaat met de trainer is natuurlijk een zeer ongelukkige beslissing -hoewel je kan opperen dat Genk hetzelfde deed. Alweer een symptoom van de grote malaise binnen Waasland-Beveren. Wanneer je als bestuur sinds de promotie in 2012 al zeven trainers versleten hebt, dringt zich enige zelfanalyse op.”

“Voor Guido Brepoels is dit een nachtmerrie. Hij is geen wereldtrainer, maar een gebrek aan inzet zal je hem nooit kunnen verwijten. Het moet voor hem heel pijnlijk zijn om vast te stellen dat hij de greep op zijn groep volledig kwijt is. Bij Waasland-Beveren dringt zich een nieuwe start op -nog maar eens. Het is maar de vraag of Filip De Wilde, de nieuwe sportief verantwoordelijke, dat op zijn eentje zal kunnen…”

S/VM: Donderdag begint de eindronde in tweede klasse. Met vier ambitieuze en mooie clubs: Lommel, Lierse, OHL en Eupen. Wie verdient voor jou een plaatsje in onze eerste klasse?

Jacques Sys: “Het zijn inderdaad vier mooie clubs, al kan je in het geval van Eupen vragen stellen bij die investeerders. Maar Eupen heeft een technisch goeie ploeg, net als Lierse. Op basis van traditie vind ik dat de Lierenaars een plek in de Jupiler Pro League waard zijn. Hun voetbal was dit seizoen trouwens verre van slecht -integendeel, vele volgers snapten niet hoe die ploeg zo laag kon eindigen- alleen ontbrak het aan stabiliteit. Ik beschouw hen als de favoriet in deze eindronde.”

Opgetekend door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content