‘We gaan toch ook geen debat voeren telkens een trainer tactisch de mist ingaat?’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over Genk – Anderlecht, Mbaye Leye en het EK wielrennen.

Genk – Anderlecht was een prima pot voetbal, maar achteraf was er veel te doen over de arbitrage. Peter Maes klaagt dat de scheidsrechters in België te streng zijn, heeft hij een punt?

Even goed kan je stellen dat Genk verloor door een knappe tactische ingreep van René Weiler

Jacques Sys: ‘Altijd maar opnieuw wijzen trainers in de richting van de scheidsrechters, Ivan Leko is daar ook zo een specialist in. Moeten we dan ook niet telkens als een trainer tactisch in de fout gaat, daar een debat over opzetten? Even goed kan je stellen dat Genk verloor door een knappe tactische ingreep van René Weiler. En het valt mij op dat de terechte lof voor die tactische ingreep van Weiler – die op een moeilijk moment voor zijn ploeg kiest voor een offensieve oplossing – er weer één is voor een buitenlander. Belgische trainers zijn vaak te bang, er steken weinig vernieuwers boven uit. Wat Weiler deed, als internationaal weinig bekende naam, getuigt van lef. Daar kunnen we even goed eens bij stil staan in plaats van altijd maar weer naar het niveau van onze arbitrage te verwijzen. Ook al begrijp ik de frustratie van een trainer na een verliesmatch waarin je ploeg uitstekend voetbalde.”

“Dat Peter Maes zegt dat er in Europa anders – minder streng – gefloten wordt, kan wel zijn, maar dat is al jaren zo. Daar moet je je als ploeg dan maar op kunnen instellen. Trouwens, wordt er in de rest van Europa zo veel beter gefloten? Ik lees en hoor overal wel klaagzangen over de arbitrage. En trainers roepen graag dat er in Europa minder snel kaarten getrokken worden, dat er meer mag, maar is dat wel zo? Misschien moeten we dat toch eerst eens statistisch onderzoeken voor we zomaar meegaan in die gedachtegang.”

Zulte Waregem staat autoritair aan de leiding. Is Mbaye Leye de bepalende figuur in dat georkestreerde collectief?

Ik zie Zulte Waregem lang meedoen bovenin

Jacques Sys: “Enkel naar Leye wijzen zou de rest van de ploeg oneer aandoen. Zulte Waregem is gewoon een heel erg uitgebalanceerd geheel. Met enorm veel offensieve opties – wie Vetokele, Oulare, Naessens en Coopman op de bank kan laten heeft aanvallende weelde. Maar vooral ook eindelijk terug met defensieve stabiliteit. Dat is het grote verschil met vorig seizoen, toen ze 73 goals slikten in 40 wedstrijden. Voorlopig zitten ze aan vier tegentreffers in zeven matchen. Dat is dankzij het blok van twee sterke verdedigende middenvelders Meïté en Lerager en het centrale verdedigersduo Derijck – Baudry. Derijck is de leider achterin die ze nodig hadden. Ze hoeven bovendien geen Europese matchen af te werken, ik zie Zulte Waregem lang meedoen bovenin.”

“Mbaye Leye is natuurlijk een persoonlijkheid, het soort speler dat elke club kan gebruiken: iemand die in moeilijke tijden opstaat en zijn ploeg erdoor sleurt. Kums was ook zo iemand, en zie hoe die nu gemist wordt bij AA Gent. Leye is een leider op het veld, maar ik denk te mogen stellen dat hij vorig seizoen, in een minder draaiende ploeg, eigenlijk belangrijker was dan nu, in een geoliede machine.”

In het Franse Plumelec won Peter Sagan dit weekend het eerste EK wielrennen. Een evenement dat voor herhaling vatbaar is of overbodig volgens jou?

Jacques Sys: “Het viel op dat er weinig over bericht of gesproken werd, dat is in ieder geval niet zo een goed teken. Met Sagan hebben ze wel een gedroomde winnaar, iemand die tot de verbeelding spreekt. Uiteraard moet zoiets nog groeien, maar ik vraag mij af of het wel nodig is. De kalender is al zo vol en nu renners gebruiken het drukke programma als excuus om naar stimulerende middelen te grijpen, waarom dan nog een koers toevoegen? Er zijn al genoeg mooie koersen om naar uit te kijken. Je moet je ook afvragen wat het nut is van een dergelijke landencompetitie. Bij het WK spreken ze ook al jaren over het afschaffen van de landenteams en gewoon de merkteams te handhaven, want je merkt toch steeds weer dat die belangen de bovenhand nemen. Ik ben dus niet echt een voorstander van dat EK, neen. En als je het dan toch wil laten groeien, zoek dan tenminste een andere plaats op de kalender, want die is nu wel zeer ongelukkig, zo vlak voor het WK en na de Olympische Spelen en Vuelta.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content