Wie gelooft nog in het Eurostadion?

© Ghelamco - Jaspers-Eyers Architects
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Voor projectontwikkelaar Ghelamco is de afwijzing van RSC Anderlecht niet de doodsteek voor het Eurostadion. Al lijkt er op dit moment niemand zijn hand voor in het vuur te durven steken dat het er ooit komt.

Nu Anderlecht het voorliggende project van Ghelamco naast zich neerlegt, lijkt het grootste draagvlak voor het omstreden Eurostadion weg te vallen.

De club heeft ‘ernstige bezwaren’ en vindt het ‘niet in het belang van de club om deel te nemen aan het project’, luidt het. Volgens Paars-wit zou het Eurostadion te groot worden (er is sprake van 60.000 zitjes), niet genoeg comfort bieden aan de supporters en te veel kantoorruimte bevatten.

Het Eurostadion wordt in de eerste plaats gebouwd voor het EK voetbal in 2020, dat plaatsvindt in 13 gaststeden. Nadien kunnen ook de Rode Duivels er thuismatchen spelen, maar het is vooral de bedoeling dat een club als huurder intrek neemt in het stadion. Anderlecht is dan de meest logische partner en ondertekende vorig jaar reeds een beginselakkoord, maar sindsdien raakten de onderhandelingen in het slop.

Niet afgesloten

Volgens Ghelamco betekent de afwijzing van Anderlecht niet dat de club definitief uit het project stapt. ‘We lezen in de brief die we ontvingen van RSCA niet dat de club uit het project stapt,’ schrijft de bouwonderneming in een persbericht. ‘Dat kan trouwens ook niet gegeven de door de club neergelegde documenten tijdens de openbare aanbesteding (…) en vooral de ondertekening van het beginselakkoord.’

Het project is voor Ghelamco dus zeker niet afgesloten. ‘We hebben ons altijd als loyale partner gedragen, en zullen dat blijven doen. Wij hebben een opdracht gekregen en zullen er alles aan doen om die uit te voeren. Ghelamco komt zijn engagementen na. We verwachten dat onze partners dat ook doen. Alleen zo is er sprake van rechtszekerheid.’

Ghelamco zegt nog dat het de houding van RSCA niet begrijpt en dat het de club gevraagd heeft om het project omstandig te mogen komen toelichten.

Obstakels

Het lijkt er echter week na week meer op dat het dossier ten dode opgeschreven is, alleen al omdat er een mirakel nodig lijkt om het stadion nog tijdig gebouwd te krijgen voor Euro 2020.

Euro 2020

Voor de organisatie van het EK 2020, dat voor het eerst in dertien verscheidene landen georganiseerd wordt, stelde België zich destijds kandidaat met de hoofdstad Brussel. Omdat het huidige Koning Boudewijnstadion al jaren niet meer voldoet aan de door de UEFA opgelegde normen, werd daaraan de bouw van een nieuw stadion als voorwaarde gekoppeld. Brussel kreeg drie groepswedstrijden en een achtste finale, met de stille hoop om in de Europese hoofdstad ook nog de openingswedstrijd te mogen organiseren. Dat komt allemaal op losse schroeven te staan, want zonder Eurostadion zal de Europese Voetbalbond ongetwijfeld op zoek gaan naar een andere gastheer. (Belga)

Daarnaast zijn er nog de vele klachten tegen de milieu- en bouwvergunning voor het Eurostadion. Enkele weken geleden nog stemde de gemeenteraad van Grimbergen tegen de noodzakelijke schrapping van een buurtweg op Parking C van de Heizel, de plaats waar het stadion gebouwd zou worden.

In een opiniestuk op Knack vroeg Johan Van den Driessche, N-VA-fractieleider in het Brussels parlement en de Brusselse gemeenteraad, zich openlijk af voor wie het Eurostadion nog gebouwd wordt.

Wie gelooft nog in het Eurostadion?
© Belga Image

Vóór Anderlecht had immers ook de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) laten weten te passen voor een exclusiviteitscontract rond de thuismatchen van de Rode Duivels. De KBVB wil niet alle matchen in het nieuwe stadion spelen.

Volgens Van den Driessche vervelt het Eurostadion zo in essentie tot een Eurocampus, een kantoor-en parkingproject, en dat botst volledig met het doel waarom dit project werd opgestart. ‘Het spookbeeld van leegstaande olympische infrastructuur doemt op’, zegt de N-VA’er in een reactie op de afwijzing van Anderlecht.

Bovendien dreigt volgens Van den Driessche de factuur voor de Brusselse belastingbetaler, aan wie beloofd is dat het project hen niets zou kosten, op te lopen tot 400 miljoen euro.

Alternatieven

De vraag is dan ook of er nog iemand zijn hand voor in het vuur durft te steken dat het stadion er ooit komt. De Brusselse regering blijft alvast achter het dossier staan. ‘Alle procedures om te bekomen dat het stadion wordt gebouwd, moeten voortgezet worden’, zetten minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) in een gezamenlijke reactie. ‘Dit probleem is een zaak tussen de toekomstige eigenaar van het stadion en een huurder.’

De Brusselse N-VA wil dat er wordt afgeweken naar alternatieve, goedkopere en snellere pistes, zoals de renovatie van het Koning Boudewijnstadion tot een moderne en hedendaagse sporttempel.

Ook Groen is die mening toegedaan. Brussels parlementslid Arnaud Verstraete: ‘Het afhaken van RSC Anderlecht stelt de vraag nog scherper voor wie het Eurostadion echt bedoeld is: niet voor Anderlecht, niet voor de KBVB en zeker niet voor de Brusselaars die enkel maar dienen te betalen.’

Een ding is zeker: over het veelbesproken dossier is het laatste woord nog lang niet gezegd. Lees ook: een dossier dat bol staat van de intriges

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content