Wie verdient een plek in de finale van de Beker van België?

© Belga

De halvefinalisten in de Beker van België strijden straks voor een finaleplaats. Onze sportredacteurs sprokkelden voor elke ploeg alvast drie redenen bij elkaar waarom elk van hen een plek in die finale verdient.

Drie redenen waarom Lokeren een plaats in de bekerfinale verdient: 1. Omdat Peter Maes als motivatiecoach bij uitstek een absolute bekerspecialist is. De oud-doelman stuntte ooit met Verbroedering Geel tegen Anderlecht, haalde met KV Mechelen de finale (en verloor die tegen RC Genk in 2009 met 2-0) en won twee jaar geleden met Lokeren OV van KV Kortrijk met 1-0.

2. De Tunesische topschutter Hamdi Harbaoui ligt er stevig op gebrand zijn gelijk te bewijzen. Werd net voor en na de winterstop naar de invallersbank verwezen door Maes. De Limburger koos toen liever voor de meer beweeglijke Junior Dutra als diepste spits. Maar Harbaoui is een ijdele voetballer, die graag een nieuwe trofee wil. Zijn goal lag op 24 maart 2012 aan de basis van de zege tegen Kortrijk en leidde toen tot een applausvervanging.

3. Dit kan het resultaat vormen van een succesvol project dat werd opgestart in 2010, toen voorzitter Roger Lambrecht de sportieve macht in handen gaf van het duo Willy Reynders (technisch en sportief directeur)-Peter Maes. Sindsdien heerst er continuïteit, wordt er handig Belgisch ingekocht – zoals nu tijdens de winterstop met Kaya (Charleroi) en Mertens (Cercle Brugge) – en goed gezocht naar jonge buitenlanders met groeipotentie. De Zuid-Afrikaan Ayanda Patosi werd terug geslagen door een operatie, maar zit duidelijk nog niet aan zijn plafond.

Drie redenen waarom KV Oostende een plaats in de bekerfinale verdient…

… indien het na het 1-1-gelijkspel in de heenwedstrijd van de halve finale tegen Lokeren van vorige week vanavond ook de terugwedstrijd tot een goed einde brengt.

1. Omdat het de vorige bekerwinnaar uitschakelde

KV Oostende elimineerde in de kwartfinale Racing Genk, de winnaar van de Cofidis Cup in 2013. Wie de bekerhouder uitschakelt, staat niet mis in de finale. Overigens won Lokeren de beker in 2012. Wie de twee vorige bekerwinnaars opzijzet, verdient een finaleplaats.

2. Omdat het de basiswaarden van competitiesport eert

KV Oostende toont clubs met veel meer talent wat er met grinta en groepsgeest bereikt kan worden. Overigens gaat dat niet ten koste van de fair play: volgens de statistieken is KVO na 24 speeldagen met 1 rode kaart en 38 gele kaarten een van de fairste ploegen van de Jupiler Pro League. Wie rendement haalt door wilskracht met sportiviteit te combineren, is een waardige bekerfinalist.

3. Omdat het zijn rol van underdog perfect vervult

De beker is bij uitstek de competitie waarin ook de ‘kleintjes’ succesvol kunnen zijn. Indien KV Oostende, nieuwkomer in de eerste klasse, de finale haalt, vervulde het zijn rol van underdog perfect en verdient het in de spotlights van het Koning Boudewijnstadion te treden.

Drie redenen waarom AA Gent een plaats in de bekerfinale verdient: 1. Omdat de Buffalo’s een serieuze bekerreputatie hebben, want de afgelopen tien jaar bleken ze het meest succesvolle eersteklasseteam in de Cofidis Cup. Bernd Thijs mocht de beker in de hoogte heffen in 2010, na 3-0-winst tegen Cercle Brugge in het Koning Boudewijnstadion. Vorig jaar bleek Anderlecht over twee duels in de kwartfinales nipt te sterk.

2. Het absoluut van moeten is voor zowel de ploeg als trainer Mircea Rednic. Het bestuur zorgde met zes nieuwe spelers voor een broodnodige kwaliteitsinjectie en eist resultaten. Om alsnog PO1 te halen, moet er te veel gerekend worden op RC Genk, de beker blijft de kortste weg naar Europees voetbal. Anders dreigt, net zoals vorig jaar, een lange weg via PO2 en de barrage. Bovendien ijvert de Roemeense Belg via een prijs naar een financieel lucratieve contractverlenging.

3. Het conflictmodel van Rednic en de verhoogde concurrentie er voor zorgen dat leidersfiguren als Ervin Zukanovic en Nicklas Pedersen geprikkeld werden. Ze reageerden op de juiste manier, met sterke prestaties en beseffen maar al te goed dat ze tot nog toe de hoog gespannen verwachtingen van de eigen aanhang niet konden inlossen.

Drie redenen waarom SVZW een plaats in de bekerfinale verdient:

1. Alleen een afgeweken vrijschop van Lucas Biglia hield Zulte Waregem vorig seizoen van de titel in de kampioenenmatch op Anderlecht. Bekerwinst, weliswaar een klein jaar later, zou een mooie compensatie zijn voor zo veel ‘onrecht’, want het kleine Essevee was maandenlang de best voetballende ploeg van de Jupiler League.

2. Na die titelwedstrijd ontplofte in Waregem de veelbesproken stamnummerbom, daarna volgde de saga rond de aanvoerdersband, de open oorlog tussen Patrick Decuyper en Francky Dury, die leidde tot het opstappen van de CEO, de transferperikelen rond Junior Malanda, en de lang aanslepende soap rond een mogelijke transfer van Gouden Schoen Thorgan Hazard naar Anderlecht. Ondanks al die commotie behielden de jongens van Dury hun concentratie en lieten ze zich niet afleiden, waardoor het weinig weerslag gaf op de resultaten, getuige daarvan de vierde plaats in de competitie en de halve finale in de beker. Een beloning voor zo veel mentale focus zou niet onverdiend zijn.

3. Zulte Waregem speelt vanavond zijn veertigste match van het seizoen, competitie, Europa League en Beker van België samengeteld. Een moordend ritme van een wedstrijd om de 4,4 dagen, winterstop niet meegerekend. Geen enkele Belgische club, en zeker niet de andere halve bekerfinalisten, komt in de buurt. Ondanks die fysieke belasting met bijhorende blessures (van De fauw, Leye, Naessens…) en ook alle commotie naast het veld (zie vorig punt) slaagden Hazard en co erin om in de competitie al tien (!) keer een achterstand gedeeltelijk (zes gelijke spelen) of zelfs helemaal om te buigen (vier zeges), en dat gebeurde liefst negen keer in het slotkwartier. Zo veel strijdlust zou een passende beloning verdienen.

(FV/CVDA/JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content