Wie wordt kampioen als… de resterende duels in play-off 1 eindigen zoals in de competitie?

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Simulatie van de titelstrijd op basis van de resultaten in de reguliere competitie

Club Brugge staat alweer een stap dichter bij die langverwachte eerste titel sinds 2005. Dankzij een 3-1 overwinning tegen Racing Genk behoudt blauw-zwart drie punten voorsprong op eerste achtervolger RSC Anderlecht en zes op aftredend kampioen AA Gent. Op papier is de opdracht simpel: zes op zes in de komende twee wedstrijden, op het veld van AA Gent en thuis tegen Anderlecht, en Club mag op 15 mei eindelijk de champagne ontkurken. Ook als het niet wint in Gent en Anderlecht niet beter doet tegen Oostende, kan Club op speeldag 8 kampioen worden tegen de rivaal uit Brussel.

Geen euforie

Maar trainer Michel Preud’homme laat zich niet verleiden tot euforie, al toonde hij zich heel blij met de zege tegen Genk. ‘Mijn spelers mogen even euforisch zijn. Ik ben blij dat deze wedstrijd achter de rug is, want Genk is een moeilijk te bespelen ploeg,’ aldus de Luikenaar na de match.

Wat nu het ideale scenario is? ‘Daar denk ik niet aan,’ zegt hij op de clubwebsite. ‘Wij moeten gewoon heel rustig en heel gefocust zijn, en alleen denken aan wat we altijd gezegd hebben: twintig punten pakken in de play-offs.’ (Club pakte er tot dusver 12)

Gelijk heeft Preud’homme, want in de play-offs kan er op een week tijd veel veranderen. Club Brugge moet nu naar AA Gent en ontvangt daarna thuis RSC Anderlecht.

En wat met AA Gent? Vóór de match Anderlecht – AA Gent (2-0) werd gezegd dat de verliezer uit de titelstrijd zou vallen, maar zijn de Buffalo’s nu inderdaad helemaal uitgeteld? Een thuisoverwinning zondag tegen Club en de kloof wordt weer gehalveerd tot drie punten. In de competitie werd het… 4-1 voor Gent.

Wat als…

Daarom heeft sportmagazine.be eens de simulatie gemaakt: wat als de vier resterende wedstrijden van Club Brugge, Anderlecht en AA Gent op hetzelfde resultaat eindigen als in de reguliere competitie?

Wel, dan zou Club Brugge zijn komende drie duels verliezen. Blauw-zwart treft nu achtereenvolgens AA Gent (uit), RSC Anderlecht (thuis) en Zulte Waregem (uit). In de reguliere competitie werd dat respectievelijk 4-1, 1-4 en 2-0. Alleen thuis tegen KV Oostende, het laatste play-off 1-duel van de West-Vlamingen, werd met 1-0 gewonnen.

Anderlecht zou dan 8 op 12 pakken en AA Gent 7. De Brusselaars ontvangen nu KV Oostende (1-1 in de competitie), spelen vervolgens twee keer uit, tegen Club Brugge en KRC Genk (0-0) en krijgen op de laatste speeldag Zulte-Waregem over de vloer (3-0). Ook de Oost-Vlamingen spelen na de clash tegen Club twee keer uit, bij Zulte Waregem (1-1) en Oostende 5-2) en sluiten play-off 1 af thuis tegen Racing Genk (1-0).

Dat zou volgende eindstand geven:

1. RSC Anderlecht – 49 punten

2. Club Brugge – 47 punten

3. AA Gent – 45 punten

Een ding staat vast: het zou de titelstrijd spannend houden tot de allerlaatste speeldag.

Het resterende programma in play-off 1

Racing Genk – Zulte Waregem (6/5)

RSC Anderlecht – KV Oostende (8/5)

AA Gent – Club Brugge (8/5)

KV Oostende – Genk (14/5)

Club Brugge – RSC Anderlecht (15/5)

Zulte Waregem – AA Gent (15/5)

KV Oostende – AA Gent (19/5)

Zulte Waregem – Club Brugge (19/5)

Racing Genk – RSC Anderlecht (19/5)

Club Brugge – KV Oostende (22/5)

Anderlecht – Zulte Waregem (22/5)

AA Gent – Racing Genk (22/5)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content