‘Wil Anderlecht zijn kleedkamer op orde krijgen dan is Lombaerts de geschikte man’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Sport/Voetbalmagazine terug op het voorbije sportweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft coördinator Geert Foutré het over de continuïteit van Club Brugge, de keuzes van Nicolas Lombaerts en de meerwaarde van promovendus Eupen.

S/VM: Club Brugge won zaterdag tegen Standard zijn veertiende Supercup. De bevestiging dat het dit seizoen ‘Club tegen de rest’ wordt, of verwacht je toch een evenwichtige strijd aan de top van het klassement?

Geert Foutré: “Club Brugge heeft sowieso het voordeel dat de ploeg gerodeerd is. In die zin verwacht ik ook niet dat het stapje terug van Michel Preud’homme een verschil zal maken. Ik zie hen, naar het voorbeeld van AA Gent vorig seizoen, met een ongewijzigd elftal vlot verder draaien op het kampioenenniveau van eind vorig seizoen. Toch zeker tot aan de winterstop. Dan zal moeten blijken of ze voldoende diepte hebben in hun kern om Jupiler Pro League te combineren met Champions League. Gent bleek vorig seizoen na de winterstop toch ook vermoeid nadat het de eerste maanden goed voetbalde.”

“Een ander vraagteken is de mercato. Wie vertrekt er nog? Wat als er bijvoorbeeld een niet te weigeren bod komt voor Izquierdo? En wat haalt de concurrentie nog in? Momenteel zie ik niemand die Club echt kan uitdagen, tenzij misschien Gent als outsider en als Vanhaezebrouck daar Perbet snel ingepast krijgt. Maar Standard en Anderlecht vormen voorlopig geen bedreiging. Dat soort onvoorspelbaarheid krijgt je natuurlijk met een competitie die al start terwijl de transferperiode nog ruim een maand loopt.”

S/VM: Over transfers gesproken… Nicolas Lombaerts wordt al enkele weken gelinkt aan een terugkeer naar België en meer bepaald naar Anderlecht. Wat zou jij hem adviseren op zijn 31ste: toch nog even in het buitenland blijven of is dit het ideale moment om weer dichter bij huis te voetballen?

Geert Foutré: “Hoewel hij het prima naar zin heeft in Rusland en daar gerust nog enkele jaren verder kan, is het altijd een frustratie geweest van Lombaerts dat er zo weinig beelden van de Russische competitie getoond worden buiten Rusland. Enkel in de Champions League kon hij af en toe in de picture lopen. Lombaerts wil zich dolgraag tonen aan Europa. Bovendien wordt hij straks voor het eerst vader en acht ik het niet denkbeeldig dat zijn vrouw verlangt dat hij dan dichter bij huis voetbalt.”

“Lombaerts heeft er geen geheim van gemaakt dat hij in de Lage Landen aan de slag wil. Alleen is het een probleem dat hij een bepaalde financiële maatstaf gewend is. Zelfs al biedt Anderlecht hem een jaarloon van 1,7 miljoen euro -een monsterbedrag naar Belgische normen- dan is dat eigenlijk peanuts voor hem. De grote vraag is dus: hoe graag wil Nicolas Lombaerts terug naar België? En is hij daarvoor bereid om bijvoorbeeld vijftig procent in te leveren? In Nederland knapte de interesse ook af op zijn looneisen. Hij kan gemakkelijk nog aan de slag in andere, hoger aangeschreven buurlanden van België. De Bundesliga of de Premier League bieden mogelijkheden. Het niveau haalt hij op zijn 31ste, topjaren voor een verdediger, zeker nog.”

“Zou Anderlecht een goede keuze zijn? Voor Anderlecht zelf alvast wel. Lombaerts is misschien niet de technisch verfijnde speler die ze daar zo graag zien, maar het is wel een leidersfiguur en een persoonlijkheid die tot voorbeeld kan strekken. Als Anderlecht echt zijn kleedkamer op orde wil krijgen dan is Lombaerts de geschikte man om die operatie door te zetten.”

S/VM: Nieuwkomer in onze eerste klasse is KAS Eupen. Is dat een goede zaak voor ons Belgische voetbal?

Geert Foutré: “Op sportief vlak alleszins. Eupen brengt goed voetbal, er zit duidelijk een systeem en een filosofie achter. Er loopt dankzij het project rond Aspire Academy ook een pak jong talent rond. Dat kan eenzelfde effect creëren zoals het SK Beveren onder Guillou, toen iedereen zich vergaapte aan al die Ivoriaanse talenten en nadien kon zeggen dat ze bijvoorbeeld een Yaya Touré nog aan het werk zagen op onze Belgische velden.”

“Naar publieke belangstelling is Eupen niet meteen een meerwaarde. Het is zeker en vast een mooie dagtrip waard, maar Eupen -en bij uitbreiding het hele Oostkanton- heeft een gering bevolkingsaantal van om en bij de 90.000 inwoners. Eupen is de op één na kleinste stad die ooit een club in de hoogste afdeling afvaardigt. Enkel Boom was nog kleiner destijds. De gemeente Westerlo telt meer inwoners.”

“Er was enkele jaren geleden ook flink wat te doen rond de buitenlandse investeerders bij Eupen, maar die kritiek is ondertussen wat verstomd en zelfs achterhaald. In onze eerste klasse zijn ondertussen liefst zes clubs in buitenlandse handen. Eupen heeft bovendien het voordeel van de duidelijkheid: je weet waar het geld vandaan komt. Iets wat je bijvoorbeeld niet kan zeggen van Moeskroen. Eupen is geen schimmige organisatie, iedereen weet dat het Qatarese Aspire erachter zit en dat het doel is om zoveel mogelijk buitenlandse talenten op te leiden tot ze rijp zijn om door te verkopen. Ze zullen niet meer Belgen opstellen dan nodig is. Die limiet ligt nu op verplicht zes Belgen op het wedstrijdblad en je zou dat kunnen opdrijven, maar het waren de Belgische topclubs die daar tegenin gingen. Iedere club heeft immers belang bij meer handelsmogelijkheden met het buitenland. En de klok terugdraaien gaat ook niet, in de eerste plaats al om juridische redenen. We leren er dus best mee leven en als het zoals bij Eupen gebeurt met mensen die hun strepen verdiend hebben bij onder andere FC Barcelona en FC Keulen dan is dat niet eens zo erg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content