Wilmots: ‘Bij de discussie rond Eden en Kevin heb ik me doodgelachen’

© BELGA

Kevin De Bruyne of Eden Hazard, wie moet de spilfiguur van onze nationale ploeg worden? Het is een discussie die na het WK losbarstte. In Sport/Voetbalmagazine maakt bondscoach Marc Wilmots daar een einde aan.

Of althans, dat probeert hij. Wilmots is zich zeer goed bewust van het explosiegevaar van die hetze, en dan vooral in de media. Zo verklaarde hij eerder al dat Kevin De Bruyne en Eden Hazard weer elk op een flank zullen spelen, zoals tijdens de WK-kwalificatiecampagne het geval was.

S/VM: Wilde u na het WK niet anders voetballen, mooier?

Marc Wilmots: “Wat is onze ambitie? Een goeie ploeg hebben, winnen en costaud zijn op het middenveld. Dat betekent niet dat Kevin De Bruyne nooit meer in een centrale rol gaat spelen. Dat zal afhangen van de keuzes die we maken, de tegenstander, waar de ruimte ligt,… Kevin kan overal spelen.”

S/VM: Wat heeft u ertoe aangezet om een paar weken geleden te zeggen dat Hazard én De Bruyne beiden op de flank zouden gaan spelen?

Wilmots: “Omdat ik het gevoel kreeg dat de media een conflict zochten. Wie zou de spelmaker van de nationale ploeg worden? Ik zal het u zeggen: de ploeg! In die discussie ga ik niet mee. (fijntjes) Maar misschien speelt Kevin tegen Cyprus gewoon wel centraal. Voilà. Het gevolg was dat het debat meteen verstomde.

“Ik vind dat domme discussies. Na twee jaar komen aanzetten met de opmerking dat we een spelmaker moeten krijgen. We hébben Hazard, we hébben De Bruyne, en Axel Witsel kan eventueel hoger spelen. Ik moet zien hoe al mijn spelers in hun clubs evolueren, op welke posities, in welke tactische schema’s, om te proberen de automatismen die ze daar hebben te recupereren.

“Bij de discussie rond Eden en Kevin heb ik me doodgelachen. Ze spelen al twee jaar samen: eentje links, eentje rechts, het was snel geregeld, in twee minuten. Duidelijkheid.”

S/VM: Liepen ze elkaar tegen Wales niet voor de voeten?

Wilmots: “Wat daar gebeurde, waren keuzes. Goeie en slechte keuzes op bepaalde momenten, net als in Bosnië. Maar dat gebeurt! Wat ik merk is dat Kevin aan de rechterkant vaker de ruimte heeft en daar zijn snelheid kan gebruiken, zijn verticaal spel kan ontwikkelen.”

S/VM: In Bosnië kreeg Eden weinig ballen.

Wilmots: “Klopt niet, in de eerste helft heeft hij er veel geraakt. Dat hij er minder krijgt dan bij Chelsea is volgens mij un hazard, toeval.” (lacht)

S/VM: Iedereen wil Hazard evenveel zien schitteren in de nationale ploeg als bij Chelsea. De Bruyne slaagt daar wel in, uitblinken bij de twee.

Wilmots: “Wat weleens vergeten wordt, is dat ze allebei één grote kwaliteit hebben: het zijn spelers die zich voor het collectief inzetten. Wat je Eden misschien wel kan verwijten, is dat hij te weinig egoïstisch is. Zijn statistieken, daar is hij niet mee bezig.

“Hij heeft in mijn ogen een goed WK gespeeld en wil nog beter doen. Die jongen is nog maar 23. Bij Chelsea stelt hij zich ook in dienst van de ploeg. Zitten ze in de problemen, dan geven ze hem graag de bal. Elke tegenstander zet twee man op hem, wat anderen ruimte geeft. Hij rijgt de goeie prestaties aan mekaar en werkt verdedigend. Wat ik niet wil, is dat we jongens tegen mekaar uitspelen. Gelukkig zijn ze volwassen en slim. Van hun kant is er geen probleem.”

Lees het hele interview met onze bondscoach deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content