Wilmots: 'Laat ons ophouden om een zege op het EK te eisen'

22/03/16 om 18:00 - Bijgewerkt om 18:18

De bondscoach was te gast op onze redactie in Evere. Twee uur lang ging hij geen vraag uit de weg. Ook over het geleverde spel. 'Op tactisch vlak heb ik van niemand lessen te krijgen. Tot dusver waren al mijn keuzes uitstekend.'

Wilmots: 'Laat ons ophouden om een zege op het EK te eisen'

Marc Wilmots © BELGAIMAGE

Een greep uit het aanbod. Marc Wilmots over...

...de ambities op het EK:

"We hebben een status te verdedigen. Die eerste plaats op de wereldranking betekent op zich niks, tenzij dit: het geeft aan dat wij de meest regelmatige ploeg in de wereld zijn gedurende drie jaar. Maar laat ons er wel mee ophouden om straks een zege op het EK te eisen. Dan schiet ik in een lach. We hebben één WK achter de rug, nadat we ons twaalf jaar niet voor een eindronde hebben kunnen plaatsen. Dat is hetzelfde als wanneer ik Marouane Fellaini met een pass in de diepte zou sturen, om vervolgens te concluderen dat hij niet snel genoeg is. Er zijn zaken die je op voorhand moet weten en waar je je goed bewust van moet zijn. Het onmogelijke mag je niet vragen."

...de blessure van Vincent Kompany:

"Hij had de tijd genomen om zich goed te verzorgen, begon opnieuw wat minuten te verzamelen, hij was scherp. Vincent heeft enorm veel zin om naar het EK te gaan. We hopen nog steeds dat dat kan. Anderzijds: het is en blijft slechts voetbal. Als hij niet fit raakt, wat moet hij dan doen? Zich toch niet van een brug gooien. Ik heb zelf voldoende blessures meegemaakt om het te relativeren."

...de kritiek van de pers op hem:

"Mijn gevoel is dat ze elders mensen beoordelen op hun resultaten. Hier kunnen andere criteria gelden. Als ik alles had geaccepteerd en als ik was meegegaan in het spelletje van diegenen die een voorkeursbehandeling claimden, zou de situatie anders zijn. Men heeft mij duidelijk laten verstaan dat alles goed zou lopen in ruil voor exclusieve informatie. Dat was voor mij niet onderhandelbaar. Bild heeft al eens geprobeerd om hetzelfde te doen, toen ik nog bij Schalke zat. Zij zegden toen: 'Je geeft ons alles, of wij beslissen dat het voorbij is voor jou.' Toen ik hen wandelen stuurde, zijn ze hun pennen beginnen te slijpen."

Lees het volledige interview met Marc Wilmots in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 23 maart.

Lees meer over:

Onze partners