Wilmots: ‘Men wil ruzie stoken tussen Eden en mij, maar dat zal niet lukken’

© BELGA

Bondscoach Marc Wilmots ontving Sport/Voetbalmagazine voor een interview waarin hij terugblikt op de meest recente kwalificatiewedstrijd en de soap rond zijn toekomst. “Ik heb het er nog één keer over en daarna basta.”

Waarom besloot Wilmots uiteindelijk om niet naar Schalke te gaan?

Marc Wilmots: “Omdat het voor mij onmogelijk was om samen te werken met Horst Heldt (sportief directeur, nvdr). Hij ziet de zaken anders. Ik heb een andere visie op rekrutering, op spelers die moeten aangetrokken worden en ik zou in die dossiers geen inspraak gehad hebben. Zonder dat ik bij Schalke de macht kreeg zodat ik kon proberen de club iets bij te brengen – zeker voor de supporters die al zo lang op een titel wachten – had het geen zin.”

Dat Schalke vlak voor de interland tegen Wales met het nieuws naar buiten kwam en niet na 12 juni zoals afgesproken, ontgoochelde de bondscoach. Wilmots: “De beslissing aankondigen vier uur voor onze match, dat was echt een manier om geen gezichtsverlies te lijden. Als Rudi Assauer (voormalig manager van Schalke, nvdr) zei: ‘ik zeg niks’, dan gebeurde zoiets niet. Een woord is een woord. Ik dacht echt dat ze een week zouden zwijgen, want de Duitse mentaliteit heeft respect voor de sport, voor de mensen en de nationale ploeg. Dus had ik dit helemaal niet verwacht. Ze hebben het gedaan om schade toe te brengen en zichzelf te beschermen. Dat apprecieer ik helemaal niet.”

Het débacle in Wales

De bondscoach ging ook dieper in op een aantal andere hete hangijzers.

Wilmots over…

…de nederlaag tegen Wales:

“Tegen Frankrijk en Wales hebben we te hoog gespeeld. Christian Benteke komt niet tot zijn recht, hij heeft geen ruimte en zit opgesloten in een systeem. Dat is een probleem. De spelers moeten niet altijd de bal in de voet vragen, soms ook in de diepte. Je moet ook naar het profiel van de spelers kijken. Op het middenveld heb je Marouane Fellaini: die gaat niet diep. Dus is dat iets voor Axel Witsel. De backs moeten sneller voor een overtal zorgen door mee op te rukken. Kijk naar de voorzet van Toby Alderweireld op Fellaini in Parijs: een voorzet die vertrekt voor de zestien meter en die in de rug komt van de verdediging, met een Fellaini die op snelheid is, valt daar niet tegen te verdedigen.”

… Eden Hazard:

“Hij is geëvolueerd. Wie is de eerste als we met de training beginnen? En waar zat hij vroeger? Je mag de Hazard van Chelsea ook niet vergelijken met de Hazard van de nationale ploeg. Een wedstrijd tegen Norwich is anders dan een wedstrijd met de Rode Duivels. Wat het spel betreft, vind ik hem heel goed bij ons. Misschien zou je nog iets meer van hem mogen verwachten op het vlak van assists en doelpunten. Maar hij gaat nog scoren, let maar op! Men wil ruzie stoken tussen Eden en mij, maar dat zal niet lukken.”

… over de huidige kwalificatiecampagne:

“We hebben nog vier wedstrijden en we moeten ons kwalificeren. Maar zeg mij eens welke Europese ploeg over de tegenstand heen loopt? Duitsland niet, Spanje ook niet. We moeten niet overdrijven. Na Frankrijk waren we al bijna Europees kampioen en na Wales is het plots een en al drama. Ik stel vast dat we zeventig procent balbezit hadden en dat Wales er in de tweede helft maar één keer uitgekomen is, wat aangeeft dat we sterk waren in de balrecuperatie. Daar staat tegenover dat we offensief niet altijd de juiste keuzes wisten te maken. Het is mijn taak om de juiste vragen te stellen, zoals: ‘Heb ik er goed aan gedaan om nu die match in Frankrijk te spelen?’ Dat zullen we wel nooit weten.”

(Lees het hele interview met Marc Wilmots in Sport/Voetbalmagazine van 24 juni)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content