Yves Vanderhaeghe rekent wel degelijk nog op Damien Marcq en Franko Andrijasevic

© BELGA

De 28-jarige Franse controlerende middenvelder en de 26-jarige Kroatische middenvelder hebben moeite om zich door te zetten bij AA Gent.

Na vijf opeenvolgende duels zonder wedstrijdselectie volgde er gisteren nog eens heuglijk nieuws voor Damien Marcq. De sterkhouder vorig seizoen bij SC Charleroi, die afgelopen zomer voor 2,5 miljoen euro overkwam naar de Buffalo’s, kreeg te horen dat hij in de 21-koppige kern zat voor het Croky Cupduel (kwartfinale) op en tegen KV Kortrijk.

De Fransman werd de afgelopen weken het slachtoffer van een tekort aan Belgen in de A-kern van AA Gent, waar tegenwoordig 32 profs deel van uitmaken.

Coach Yves Vanderhaeghe erkent het probleem. ‘Dit is bijzonder vervelend. Vroeger keek ik naar Charleroi en zag ik met Jérémy Perbet en DamienMarcq twee sterkhouders aan het werk, naast die verdediging met JaviMartos en StergosMarinos die altijd pal stond. Dan denk je ook meteen: dat is een titularis. Zeker door zijn routine en hetgeen hij al bewees. Nu valt hij er hoofdzakelijk naast door omstandigheden. We moeten zes Belgen bij de achttien hebben. Momenteel starten er slechts twee, dus dienen er nog vier op de invallersbank te zitten. Zo eenvoudig is het nu eenmaal. Dat legden we hem ook zo uit.’

Vanderhaeghe raakte wel onder de indruk van zijn professionele houding. ‘Ik heb alleen maar bewondering voor de manier waarop Damien keihard blijft werken’, zegt hij. ‘Hij kreeg zijn kans op Charleroi, speelde daar een matige match en besefte ook dat hij minder presteerde. Ik vind dat bijzonder eerlijk. Dan is het beter om als buitenlander iemand te nemen die wel goed in zijn vel zit. Ik kan momenteel alleszins niet zeggen dat ik Damien niet meer wil. Want hij doet alles wat ik vraag.’

Franko Andrijasevic was dan weer met meer dan 4 miljoen euro de recordaankoop uit de clubgeschiedenis, maar sukkelt voortdurend met blessures. Een ferme streep door de rekening voor Vanderhaeghe.

‘In een duel met Simon op training brak Franko zijn rib, wat hem twee slapeloze nachten opleverde. Dit seizoen gebeurde het al eens eerder met dezelfde rib’, weet de trainer. ‘Die breuk was niet helemaal geheeld blijkbaar.

‘We moeten zijn situatie wekelijks beoordelen. Ik had al twee keer een uitgebreid gesprek met Franko. En ik moet ook toegeven dat hij me op training nooit ontgoochelde. In twee onderlinge oefenwedstrijden deed hij het ook uitstekend, en tegen NAC toonde hij iets wat andere spelers in mijn kern niet hebben. Namelijk scorend vermogen en kopbalsterkte in de zestien meter. Franko weet momenteel ook dat Yuya Kubo en Danijel Milicevic als tien – tussen de linies – voor hem komen. Ik ga dus niet zomaar wisselen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content