Zulte Waregem scoort helft van goals met het hoofd

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Leider Zulte Waregem heeft, met Anderlecht en KV Kortrijk, niet alleen de beste aanval in de Jupiler Pro League (22 doelpunten), nog opmerkelijker is dat Essevee er daarvan elf met het hoofd scoorde.

Zelden was Onur Kaya zo blij als toen hij op de tweede speeldag op Waasland-Beveren de 0-2 binnenknikte. Zijn eerste goal met het hoofd uit zijn carrière immers – niet onlogisch gezien zijn 1m66 – waardoor Mbaye Leye zijn weddenschap met Kaya verloor en hij de Belgische Turk een etentje moest betalen.

Kaya’s doelpunt was dan al Essevees vierde kopbaldoelpunt in twee matchen – na Timothy Derijck en Christophe Lepoint tegen Eupen, en opnieuw Lepoint met de 0-1 op Waasland Beveren. Op derde speeldag, tegen Standard, tikte Derijck die teller aan tot vijf (op zes treffers). De verdediger deed daar op de negende speeldag, tegen Charleroi, nog een derde bovenop, nadat ook al Leye (op Moeskroen) en Lukas Lerager (achtste speeldag, op KV Mechelen) met het hoofd gescoord hadden.

De Deen werpt zich op tot specialist, want daarna maakte hij ook thuis tegen Lokeren en afgelopen woensdag tegen STVV een kopbalgoal. Davy De fauw dikte het aantal op Stayen nog aan en zo zit Zulte Waregem aan elf stuks, plús een assist (Igor Vetokele naar Lerager) en een halve assist (Sander Coopman in de rebound op een poging van Leye) – beiden op KVM – met het hoofd.

De verklaring voor die ijzersterke luchtbrigade? Een specialist als Leye (die vorig seizoen liefst acht van zijn twintig goals binnenknikte), infiltrerende en rijzige middenvelders als Lepoint (1m89) en Lerager (1m83), en een verdediger als Derijck (1m86) die op stilstaande fases heel goed positie kan kiezen en kan timen (twee goals na een hoekschop, één op vrije trap).

Even belangrijk is echter de aanvoer, en daar is Kaya de ideale man voor met zijn splijtende voorzetten, corners en vrijschoppen. Vijf van zes zijn assists tot dusver werden zelfs afgewerkt met het hoofd.

Ook Brian Hamalainen heeft een prima traptechniek en vormt met Kaya een complementair duo op links, zoals ook Davy De fauw en Alessandro Cordaro (beiden ook al goed voor een ‘kopbalassist’) op rechts elkaar voortdurend overlappen, en gemeten voorzetten richting de zestien trappen.

Daarnaast wijkt Leye als spits vaak uit naar de flanken, van waaruit hij ballen naar infiltrerende ploegmaats in de grote rechthoek dropt, zoals op STVV, richting De fauw.

Opvallend is dat Zulte Waregem ook verdedigend sterk is in de lucht: het incasseerde slechts één kopbalgoal op tien tegentreffers (Coulibaly op AA Gent) en zelfs nog geen enkel doelpunt op een vrijschop of corner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content