Zulte Waregem wil Bongonda houden

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Blijft Théo Bongonda ook volgend seizoen aan de Gaverbeek? Als het aan Zulte Waregem ligt wel.

Het was een gok afgelopen winter, toen Zulte Waregem verloren zoon Théo Bongonda huurde van Celta de Vigo. Voor Nieuwjaar had de 22-jarige Belg, bij een andere uitleenbeurt aan Trabzonspor, immers amper gespeeld. Bongonda wilde daarom zichzelf herlanceren bij de club waar hij in 2014 was doorgebroken. En die hem in januari 2015 verkocht aan Celta, voor 1,25 miljoen euro.

Door een fysieke achterstand en een blessure duurde het een hele tijd eer Bongonda opnieuw topfit was. In de reguliere competitie toonde hij wel flitsen, maar een volledige wedstrijd spelen zat er niet in. In het eerste play-off 2-duel thuis tegen OHL bleef de Waal zelfs op de bank, en ook op de tweede speeldag, op Waasland-Beveren, zou er voor hem geen basisplaats weggelegd zijn. Tot Sander Coopman zich blesseerde tijdens de opwarming, Bongonda toch mocht starten, en met een goal en een assist man van de match werd. Daarna ontplofte hij helemaal, met nog twee goals en een assist in drie wedstrijden.

Na de eerste twijfels willen coach Francky Dury en algemeen manager Eddy Cordier Bongonda nu houden. En, na het fiat van hoofdaandeelhouder Tony Beeuwsaert, de aankoopoptie van 1,5 miljoen euro lichten. Dat zou een half miljoen meer zijn dan wat Essevee in januari voor Damien Marcq heeft betaald (toen al een clubrecord). Dury en Cordier moeten wel eerst een akkoord bereiken met de speler en diens makelaar Fouad Ben Kouider. Volgende week zitten de partijen samen.

Bij Celta, waar het contract van de flankaanvaller in juni 2019 afloopt, is er alleszins geen toekomst meer voor hem. Bongonda beseft dat hij in de vertrouwde omgeving in Waregem weer helemaal kan ontbolsteren. Op hun beurt hopen Cordier en Dury dat de geboren Karolinger volgend seizoen een dodelijke combinatie met Hamdi Harbaoui kan vormen. Tenzij een andere club de jonge Belg – en die zijn dezer dagen fel gegeerd – nog voor 31 augustus zou wegplukken voor een pak meer dan 1,5 miljoen. Dan zou Zulte Waregem op korte tijd een financieel zeer goeie zaak kunnen doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content