Zulte Waregem wil Leye niet gratis laten vertrekken

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Zulte Waregem begint zaterdag aan de competitie zonder Mbaye Leye, die verbannen is naar de B-kern. Het ziet ernaar uit dat dat nog een tijd zo zal blijven.

Eind juni gaf Mbaye Leye een opmerkelijke persconferentie. Hij spuwde zijn gal omdat Zulte Waregem hem geen contractverlenging (na 2018) van twee jaar wilde geven, gezien diens leeftijd (34) en loonbriefje (800.000 euro). Volgens Leye had algemeen manager Eddy Cordier hem beloofd dat hij in dat geval van de zomer gratis zou mogen vertrekken, maar dat die zijn woord brak. Nochtans had de Senegalees een contract getekend dat stipuleert dat hij alleen weg mag als een (buitenlandse) club 300.000 euro betaalt. Voor een Belgische club zou de vraagprijs zelfs 500.000 euro bedragen.

Leye verklaarde daarop dat hij nooit meer voor Essevee zou spelen, waarop Zulte Waregem hem in de B-kern zette. Eddy Cordier weigert evenwel Leyes contract te ontbinden of hem gratis/voor een beperkt bedrag te laten gaan. ‘Hij heeft een contract getekend met daarop de transfersom. We komen onze contractuele verplichtingen na. Leye kan in de B-kern verder trainen, zonder matchen te spelen. Hij is ook zelf verplicht om aanwezig te zijn en dat doet hij tot nu toe.’

Cordier wacht op concrete interesse van andere clubs, maar daarvan is voorlopig geen sprake. ‘Elke makelaar en club weet wat wij vragen, voor minder laten wij Mbaye niet gaan. Kwaliteit heeft een prijs, en voor een spits die vorig seizoen zestien goals maakte, is dat niet overdreven. Dat Leye al 34 jaar is? En dan? Club Brugge heeft voor Jeremy Perbet, die bij AA Gent evenveel keer scoorde en er ook al 32 is, 1,3 miljoen euro betaald – een veelvoud van onze vraagprijs. Als er voor eind augustus geen club dat wil betalen? Nogmaals: dan gaan wij onze contractuele verplichtingen nakomen.’

Dat Zulte Waregem in dat geval Leyes salaris nog minstens enkele maanden zal moeten ophoesten – al zou diens loon al afgesplitst zijn van het sportieve budget? “Dat is ons probleem. Ook andere clubs hebben spelers die ze moeten voortbetalen en die niet spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content