Voor het eerst Saoedische vrouwen op Olympische Spelen

© Reuters

Saoedi-Arabië is voor het eerst in de geschiedenis bereid om vrouwen naar de Olympische Spelen te laten gaan… onder bepaalde voorwaarden.

De verantwoordelijke voor de sport in het ultraconservatieve Saoedi-Arabië, prins Nawaf ben Fayçal, heeft drie voorwaarden gesteld voor de deelname van Saoedische vrouwen aan de komende Olympische Spelen in Londen (27/07-12/08).

De eerste voorwaarde is dat de atlete gekleed is volgens de sharia (islamitische wet), de tweede is dat de atlete de toestemming van een naaste verwant heeft om deel te nemen en dat ze in Londen ook vergezeld is van die verwant, en de derde voorwaarde is dat er een absolute scheiding van de seksen is tijdens de competitie.

Wellicht komt alleen de 18-jarige springruitster Dalma Rushdi Malhas in aanmerking. Er is immers vrijwel geen sportbeoefening voor vrouwen in Saoedi-Arabië. Toch is het Saoedisch Olympisch Comité bereid om een maand voor aanvang van de Spelen nog naar kandidates op zoek te gaan.

Enorme stap
Begin april meldde het Saoedisch Olympisch Comité dat het geen vrouwen naar Londen zou sturen. Tien dagen later verklaarde IOC-voorzitter Jacques Rogge dat het Internationaal Olympisch Comité zou blijven proberen om de Saoediërs op andere gedachten te brengen. Voor Saoedi-Arabië betekent de toelating een enorme stap. Er is nog steeds een sterke oppositie tegen elke deelname van vrouwen aan het publieke leven. “Het ligt heel gevoelig”, verklaarde een Saoedische official.

“Koning Abdullah probeert hervormingen op een subtiele manier door te voeren. Hij wil niet te snel en niet te traag gaan, maar de juiste balans vinden.”

Saoedi-Arabië, Qatar en Brunei zijn de enige drie landen die nooit een vrouw naar de Spelen stuurden. Qatar bond eerder al in en selecteerde drie vrouwen voor Londen. Brunei stuurt één vrouw. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content