16.000 wielertoeristen knarsetanden op Koppenberg (video)

© VTM Nieuws

Vanuit Brugge en Oudenaarde zijn zaterdagvoormiddag 16.000 wielertoeristen uit zestig verschillende landen gestart aan hun Ronde. “Het is perfect fietsweer, iets minder heroïsch dan de Ronde van vorig jaar, maar laat ons daar blij om zijn”, zegt woordvoerder Gert Van Goolen (Golazo Sports). Naar goede gewoonte was het drummen op de Koppenberg.

De Ronde van Vlaanderen Cyclo is zaterdag aan haar 25ste editie toe en was bijna een maand vroeger uitverkocht dan vorige edities. Ook komt voor het eerst meer dan de helft van de deelnemers uit het buitenland, met Nederlanders (3.300) en Britten (2.300) op kop. “Dat zorgt voor een fijne aangename sfeer, zeer gemoedelijk en rustig, niemand leek gehaast”, zegt woordvoerder Van Goolen. “Je hoorde aan de start echt alle talen, wat een wereldse sfeer geeft.”

De start verliep vlot, zegt de organisatie, en ook op de doortochten werden zaterdagmiddag nog geen problemen gemeld. ‘Die hards’ startten zaterdagmorgen in Brugge voor het 227 kilometer lange parcours met vijftien hellingen en zeven kasseistroken. Wielertoeristen die zich tot de kuitenbijters beperken, begonnen in Oudenaarde voor een 129 km lang parcours met na negen kilometer al de Wolvenberg als aperitief.

Tot slot is er nog een parcous van 71 kilometer, geconcentreerd rond enkele beruchte hellingen in de Vlaamse Ardennen, en daarvan druppelden de vroege starters al voor de middag over de eindstreep. Het gros van de liefhebbers wordt tussen 12 en 15 uur verwacht, maar finishen kan tot 20 uur.

Zondag gaat de 100ste Ronde van Vlanderen start, er worden één miljoen toeschouwers langs het parcours verwacht. Om het eeuwfeest te vieren, krijgen honderd fans tijdens een “Ronde Fan Ride” de kans om een deel van het parcours net voor de profs te rijden en ook de eindmeet te overschrijden.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content