Aalmoes voor Jolien D’Hoore na ritzege in de Giro

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Jolien D’Hoore behaalde maandag als eerste Belgische ooit een ritzege in de Giro Rosa, de belangrijkste rittenkoers voor vrouwen. Maar rijk zal ze er niet van worden.

De Oost-Vlaamse streek met haar zege amper 526 euro op. Dat is 21 keer minder dan wat Peter Sagan op dezelfde dag verdiende met zijn ritoverwinning in de Tour in Longwy, 11.000 euro.

Het verschil in het prijzengeld voor de eindwinnaar en eindwinnares van respectievelijk de Tour de France en de Giro Rosa is nog veel frappanter: na tien ritten krijgt de draagster van de roze trui – schrik niet – de volle 1130 euro, ofwel 442 (!) keer minder dan de renner die in Parijs de gele trui mag aantrekken: 500.000 euro.

Op het WK wielrennen is het prijzengeld sinds vorig jaar wel gelijk voor de wereldkampioen bij de heren en dames (7667 euro). Ook wat het Belgisch kampioenschap betreft, werd de winstpremie bij de vrouwen, waar Jolien D’Hoore zegevierde, dit jaar opgetrokken van 485 euro naar 2000 euro. De winnaar bij de mannen, Olivier Naesen, kreeg 2300 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content