Afscheidnemende Alberto Contador wint op Angliru

De Brit Chris Froome heeft de eindzege in de Ronde van Spanje zo goed als beet.

Alberto Contador heeft de twintigste rit van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De 34-jarige Spanjaard, die na de Vuelta afzwaait als wielrenner, reed solo over de finish op de top van de gevreesde Angliru. De Nederlander Wout Poels en zijn Britse Sky-teammaat Chris Froome vervolledigden het podium.

De 32-jarige Froome behoudt in de stand zijn eerste plaats, met 2:15 voorsprong op de Italiaan Vincenzo Nibali en 2:51 op de Rus Ilnur Zakarin. Zonder ongelukken wint Froome zondag dus ook de Ronde van Spanje, nadat hij in juli die van Frankrijk won.

Laatste rit

De strijd barstte los op de steile flanken van de Angliru, een klim van buiten categorie op iets meer dan tien kilometer van de streep. Tomasz Marczynski waagde zijn kans en begon aan een solo, maar kwam niet veel later de man met de hamer tegen en moest zijn koppositie doorgeven aan Contador. De Spanjaard gaf geen krimp, maar met de meet in zicht kwamen Poels en Froome nog opzetten. Uiteindelijk kon het duo van Sky Contador niet meer bedreigen en pakte hij de zege.

Zondag staat de 21e en laatste etappe op de agenda. De renners moeten dan 117,6 kilometer overbruggen tussen Arroyomolinos en Madrid.