Cavendish wint in Parijs, Wiggins eerste Britse Tourwinnaar

© AFP

Bradley Wiggins wint als eerste Brit ooit de Tour De France. Landgenoot Mark Cavendish won de sprint op de Champs-Élysées in Parijs.

Sky-renner Mark Cavendish klopte op de Champs-Élysées in Parijs Peter Sagan en Matthew Goss en trekt daarmee het aantal overwinningen in deze Tour gelijk met Greipel en Sagan: alledrie wonnen ze drie ritten.

De Brit Bradley Wiggins van Sky Procycling is de eindwinnaar van de Tour de France 2012. Ploeggenoot Chris Froome Sky Procycling volgt (+ 3’21”), Vincenzo Nibali van Liquigas vervolledigt het podium (+6’19”). Vierde, en eerste Belg, is Jurgen Van den Broeck (Lotto Belisol Team) op 10’15”. Tejay Van Garderen tekent voor BMC Racing Team voor de vijfde plaats (+ 11’04”).

Rambouillet

In Rambouillet werd de start gegeven van de 20e en laatste rit in de Ronde van Frankrijk van 2012. Traditiegetrouw eindigde de slotetappe in Parijs op de Champs-Elysées, waar na 120 kilometer enkel nog de ritzege op het spel stond. 153 renners reden de 99e editie van de Tour uit, terwijl er drie weken geleden in Luik 198 gestart waren.

De Tourwinnaar lag met gele trui Bradley Wiggins al vast. Ook de bergtrui, de groene en de witte trui lagen al even vast: Thomas Voeckler mocht een laatste keer flaneren in de bollen, groen was voor de Slovaak Peter Sagan en Tejay Van Garderen prijkte in het wit op een knappe vijfde plaats in de eindstand.

Mark Cavendish kon de prijzenpot van Sky nog wat verder spekken. De Britse wereldkampioen kon op de Champs-Elysées voor de vierde keer op rij winnen, André Greipel en Matthew Goss waren zijn grootste concurrenten.

Christian Prudhomme: ‘Bradley Wiggins won zoals Indurain en Anquetil’

Bij een vooruitblik op de laatste rit sprak tourdirecteur Christian Prudhomme van een kantelmoment in het wielrennen, met de dominantie van Sky en de eindzege van Bradley Wiggins. “Wiggins won à la Indurain en Anquetil. Hij domineerde de tijdritten en weerstond de aanvallen van de beste klimmers in de bergen. Eigenlijk deed hij meer dan weerstaan: met uitzondering van zijn ploegmaat Froome domineerde hij alle klimmers”, analyseerde Prudhomme.

“Het is ook onuitgegeven dat een drievoudige olympische kampioen op de piste de Tour wint, maar Cadel Evans kwam ook uit een andere discipline (mountainbike, nvdr.). Dit bewijst dat ook andere disciplines tot grote successen op de weg kunnen leiden.”

De tactiek van Sky, dat bleef vasthouden aan één kopman ondanks een sterke Froome, kan hij begrijpen. “Hun doel was de eindwinst, en ze dachten natuurlijk terug aan de laatste Vuelta, toen ze 2 en 3 werden. De enige manier om Sky in moeilijkheden te brengen, was met een gezamenlijk front tegen de Britten, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik denk dat Evans of Nibali gewoon niet de fysieke capaciteiten hadden om de Sky-machine te ontregelen.”

Christian Prudhomme: ‘Verschuiving naar Engelstalige wereld is kantelmoment in wielergeschiedenis’

“Dit is duidelijk een kantelmoment, met een verschuiving van de traditionele wielerlanden als België, Nederland, Italië, Spanje en Frankrijk, naar de Engelstalige wereld, die de voorbije jaren een indrukwekkende inhaalbeweging maakte. Australische eindwinst vorig jaar, de eerste Brit dit jaar, een Brits WorldTour-team en de opkomst van de fiets in het algemeen… Dit is een echte verandering, en de start van de Tour in 2007 in Londen speelde hierbij zeker een rol.”

Christian Prudhomme: ‘Parcours wordt nooit voor of tegen iemand gemaakt’

Met de meer dan 100 kilometer tegen de klok, kreeg het tourparcours behoorlijk wat kritiek. “Maar er wordt telkens twee jaar op voorhand begonnen aan het nieuwe parcours, en dat wordt nooit voor of tegen iemand gemaakt. In 2011 hebben de renners het parcours nog mooier gemaakt, terwijl ze het dit jaar niet ten volle benut hebben. Het zijn uiteindelijk de ploegen, de renners en de tegenstanders, die de koers maken.”

Wat hem het meest van deze 99e editie zal bijblijven, is de opkomst van een nieuwe generatie. “De twee jongste renners van deze Tour zien ontploffen, dat is ongezien. We kenden al de punch van Sagan, maar zagen nu ook dat hij in de bergen zeker de schade kan beperken. En voor de Fransen is er het ontbolsteren van Thibaut Pinot. Formidabel!” (Belga/SD)

Kort portret van Bradley Wiggins, winnaar van de Ronde van Frankrijk 2012:

Geboortedatum: 28 april 1980
Geboorteplaats: Gent (Bel)
Woonplaats: Londen (GBr)
Nationaliteit: Brit
Lengte: 1m90m
Gewicht: 71 kg
Profrenners sinds 2002
Ploegen: Française des Jeux (2002-2003), Credit Agricole
(2004-2005), Cofidis (2006-2007), High Road-Columbia (2008), Garmin-Slipstream
(2009), Sky (2010-2012)

Palmares: Piste:

Wereldkampioen achtervolging junioren 1998
Wereldkampioen achtervolging 2003, 2007 en 2008
Wereldkampioen ploegkoers (met Mark Cavendish) 2008
Wereldkampioen ploegenachtervolging 2008
Olympisch kampioen achtervolging 2004 en 2008
Olympisch kampioen ploegenachtervolging 2008

29 profzeges op de weg:

2002: 1 zege – 3e rit B Surrey League Revolutions Five Day
2003: 1 zege – 1e rit dhrono Ronde van de Toekomst
2005: 2 zeges – 2e rit A chrono Circuit de Lorraine, 8e rit Ronde van de Toekomst – 7e WK chrono
2006: 123e Tour
2007: 4 zeges – proloog Vierdaagse van Duinkerke, proloog Dauphiné Libéré, 4e rit Ronde van Poitou Charentes, Duo Normand (met Michiel Elijzen) – 10e WK chrono, opgave Tour
2009: 5 zeges – 3e rit B chrono Driedaagse De Panne-Koksijde, Beamont (crit), NK chrono, 5e rit chrono en eindstand Herald Sun Tour – 4e Tour
2010: 2 zeges – 1e rit chrono Ronde van Italië, NK chrono – 3e Ronde van Murcia, 24e Tour – 1 dag leider in Giro
2011: 3 zeges – 4e rit chrono Ronde van Beieren, Dauphiné Libéré, NK chrono – 3e Parijs-Nice, 3e Ronde van Spanje, 2e WK chrono, opgave Tour
2012: 11 zeges – 5e rit chrono Ronde van de Algarve, 8e rit en eindstand Parijs-Nice, 1e rit, 5e rit chrono en eindstand Ronde van Romandië, 4e rit chrono en eindstand Criterium van de Dauphinè, 9e rit chrono Besançon Tour – 9e en 19e rit chrono Tour

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content